< Tilbake til oversikten

BMI - riktig eller feil mål av fedme?

#1

Matadormix sa for siden:

heisan

Ville bare Lufte en erfaring med dere:
Leste nå netopp en artikkel på VG (www1.vg.no/helse/artikkel.php?artid=168824) om at det norske folk stadig blir fetere. Denne undersøkelsen (HUNT 3) var blitt gjort ved å måle BMI på personer i trønderlag. Her kom de frem til at over 20% av befolkningen hadde en BMI på over 30, noe som klassifiserer til å være overvektig.

Jeg tenkte ikke noe spesielt over dette før jeg trykket på linken som lå ved artikkelen der man kunne teste sin egen BMI. Jeg tastet da inn min vekt (78kg) og min høyde (170cm) og fikk ut at jeg hadde en BMI på 27. Altså bare 3 poeng unna å være overvektig.

Grunnen til at jeg stusser her er at jeg overhode ikke er overvektig. Jeg trener 5 ganger i uka, og har en fettprosent på rundt 9-10%. Det slår meg selvfølgelig at muskler veier to/tre ganger mer enn fett, og det sannsyneligvis er dette som gjør BMI resultatet mitt feil. Men om jeg, som absolutt ikke er kroppsbygger eller liknende, kan klasifisere til en BMI på 27, så er vel ikke den empiriske valensen av denne undersøkelsen veldig stor.

Er det bare meg som ikke får dette til å stemme, eller er det flere som ikke føler at BMI er et tilfredstillende mål på fedme?


#2

Monen sa for siden:

BMI gir bare en pekepinn, og som du sier, så spiller muskler mye inn. Grensen for overvekt går ved 25, over 30 er det fedme...Så ifølge den skal du da egentlig være overvektig;)
Man må rett og slett bare føle på kroppen selv, og ikke følge BMI slavisk!


#3

Matadormix sa for siden:

Jeg skjønner at det bare skal være en pekepin og at BMI ikke er veldig nøyaktig. Etter min mening får man bare en riktig formening om fedme om man måler fettprosent, men det kan være vanskelig og ikke alle har tilgang på utstyr for dette. Så sånn sett er jeg enig i at BMI er en enkel og grei pekepin, MEN å basere en omfattende undersøkelse som HUNT-3 på pekepin-målinger er vel ikke helt empirisk holdbart. Da kan man jo få uriktige resultater. Om en som ikke har trent før begynner og trene for eksempel, vil ikke vekten være den som endrer seg først. Personen vil sansynligvis beholde samme vekt, og gå ned i fett% (kommer ann på fett% og vekt i utgangspunktet selvfølgelig). Så den samme personen vil kanskje fremdeles bli dømt overvektig av BMI, men egentlig ikke være det pga muskel/fett forholdet som endrer seg.

anyways, ikke meningen å krangle om det, men ville bare gi folk en advarsel om å ikke stole blindt på BMI ;D


#4

Monen sa for siden:

Det er jeg veldig enig i ;)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.