Bringebær sa for siden:
Ja, det lurer jeg på.
Er det mulig å kutte hardt ned på karbohydratene, men ellers spise i den retningen Grete Roede går?
Eller blir det helt feil?
Jeg klarer ikke helt å få grep om dette fettet, merker jeg...
Bringebær sa for siden:
Ja, det lurer jeg på.
Er det mulig å kutte hardt ned på karbohydratene, men ellers spise i den retningen Grete Roede går?
Eller blir det helt feil?
Jeg klarer ikke helt å få grep om dette fettet, merker jeg...
Trolljenta sa for siden:
Du får lese boken til Fedon Lindberg.
Hva er problemet med fettet? Hvordan spiser du nå?
Kristian sa for siden:
Hva mener du er grete roede, telle kalorier. :confused: Det er gunstig å øke proteinandelen i kosten men det er ikke gunstig å bare spise protein. Kutter du på både fett og karboh. så blir det bare protein igjen dessverre.
Fettfobien sitter hardt, det samme med myten om at frukt skal være sunt. Ikke gjort i en håndvending å endre holdningene. Jeg syns ikke at du skal spise mer fett enn det du har lyst til, du skal bare unne deg litt ekstra fett fordi du er så flink til å følge dietten.:)
jeef-micro sa for siden:
er du skeptisk til fettet, så er kanskje fedon mest "likt" GR i forhold til feks atkins og skaldeman vil jeg tro, men det kommer jo som Kristian sier an på hva det er d u liker med GR, og hva av GRs filosofi du vil følge
MonicaA sa for siden:
Hva med South Beach?
Photobscura sa for siden:
Hei! Til opplysning så skriver Atkins inngående om dette med kalorier, for selv om det er underprioritert å telle kalorier framfor karber, så blir det godt forklart hvorfor man ikke behøver å telle kalorier, noe som er greit ettersom det er noe som sitter fundamentalt i slankementaliteten til folk.
En ca regning vil vise at du lever på omtrent like mange kalorier som på en vanlig lavkaloridiett når du går på Atkins, dette fordi veldig mange kalorier forsvinner fra sukkeret og den raffinerte maten, og den fettholdige maten som er fraværende hos lavkaloridiettene, justerer det opp igjen.
Jeg skjønner at det ikke er lett å skulle venne seg til fett i starten, vi er jo indoktrinert over generasjoner med den alt for enkle teorien at man blir feit av fett, men dette er jo nødvenigvis ikke riktig! Det er i disse diettene lagt vekt på at det fettet vi som lavkarbere får i oss er fra naturlige kilder, og ikke kombinert med karbohydrater fra andre kilder enn gode grønnsaker, noe frukt etc.
Det er bra fett i kjøttet vi spiser, i oljer og smør, og ellers gode meieriprodukter. Jeg tror mange skeptikere ser for seg at folk som lever lavkarbo sitter med en bolle med smult og spiser med skje, eller bare spiser fettetranden på ribba, og drikker sjyen ved siden av, og andre underlige misforståelser...
Tenk på at hele ideen med lavkarbo er å gå tilbake til det naturlige utgangspunktet for mennesker, der livsstilsykdommer som diabetes og hjerteinfarkter og lignende var nærmest ikke-eksisterende.
Men aller viktigst, finn en filosofi du kan leve med resten av livet, og det er så klart helt kult å surfe litt mellom de forskjellige inntil du finner en som passer deg best!
Gå på biblioteket og lån noen av diettbøkene der, så vet du hvilken du skal kjøpe!
Jeg kjenner så mange som har prøvd Grete Roede, og vet fra dem at det er fryktelig vanskelig å følge opp. Jeg tror jeg kjenner et titalls personer som har lagt på seg alt de har tatt av på hennes kurs, pluss litt ekstra... Og av meg og søstra mi nå, så er det hun som har lang nese.... Stakkars vennen!
Men igjen så skal jeg ikke gå inn for å kritisere GR, for jeg er sikker på at dersom du følger hennes konsept til punkt og prikke så går du ned i vekt, og blir der dersom du kan spise og trene etter hennes anbefalning for resten av livet.
Og som det er sagt så mange ganger, vi er alle forskjellige, og det er ikke nødvendigvis sånn at selv om Atkins funker for meg, men ikke GR, så er det likt for deg!
Vi er som snøkrystaller på den måten:)
Ønsker deg uansett masse lykke til! Ikke nøl med å spørre menneskene her inne ut om alt ditt hjerte måtte lure på:)
Nicpins sa for siden:
Nå skal jeg prøve å uttrykke meg snilt og greit og ikke være slem med Grete Roede. Hun er sikkert både snill og flink. Bare så det er sagt.
Så til noe helt annet.
Helt annet.
Jeg jobber med rehabilitering av narkomane.
Og jeg kjøper ikke kostholdsråd av en speed-freaker, for å si det sånn. (De er jo "naturlig slanke" de.)
Noe integritet må jo kilden tross alt ha.
Har oxo UTALLIGE venninner som har gått opp og ned og opp og ned på GR i årevis. Har aldri vært frista til å prøve GR selv, for jeg har ikke sett noen eksempler på at det virker over lengre tid.
Bringebær sa for siden:
"Problemet med fettet" er at jeg ikke helt klarer å forstå at jeg skal spise fett... Jeg har såvidt vært borti Grete R., og både den filosofien og andre type dietter forteller at man skal velge lett, og nå skal jeg plutselig velge fett.
I den forbindelse lurte jeg på om det vil være skadelig/bortkastet/uten betydning å kombinere lavkarbo og et kosthold ala GR.
Lite karbohydrater, lett produkter osv.
Jeg har gjort det i en uke, før jeg oppdaget dette flotte forumet, og leste meg til litt mer info. Nå lurer jeg altså på om det jeg gjør er helt fjernt :confused:
Bringebær sa for siden:
Ja, med GR mener jeg på mange måter å telle kalorier.
Hvis jeg velger de letteste produktene, og kanskje til og med velger bort alt av produkter type rømme, majones, dressinger osv.
Jo mer jeg tenker på det, jo mer klarer jeg å se at jeg kun vil sitte igjen med proteinene, ja...
Den myten om at frukt ikke er sunt, den lever jeg også i... hva med bær da, kan jeg spise det? må ha en kosesmoothie på kvelden
themonk sa for siden:
Nei. Det er ikke mulig. Da ender du opp med å spise bare proteiner. For det første kommer du til å bli ursulten, og for det andre kjører du helt på tomgang.
Dette med fettet tar gjerne litt tilvenning i starten. Når man ikke er vant til fett blir det fort litt kvalmende. Hvis du har prøvd en stund, men allikevel ikke klarer å vende deg til fettet er det kanskje mer riktig for deg å gå en litt mer gylden middelvei. Noe i retning Lindberg for eksempel.
Du kan ikke både spise low fat og i tillegg spise low carb. Det blir sånn luftdiett det. :rolleyes:
Bringebær sa for siden:
Ellers må jeg få si tusen takk til dere alle, for innførende og informative tilbakemeldinger!
Jeg tror jammen at jeg må ta meg en tur til biblioteket ja :)
Det er ikke lett å forstå dette, særlig når jeg har lyst å ha et "enkelt" kosthold, uten for mye telling av diverse, og annet stress... :o
Jeg har lest noen MUP-er, og er helt imponert over hvor opplyste mange av dere er!
Bringebær sa for siden:
Kanskje en luftdiett er veien å gå for meg... :meditere:
themonk sa for siden:
Ja, det er en veldig god idé. Det er mye moro å lese der ute. Skaldeman er morsom, Bedre Uten Brød er veldig interessant. Det er fine bøker å starte med i mine øyne. Slår hull på en del myter. Kunnskap om hva du spiser er egentlig ganske vesentlig. Det gjør det lettere å gjøre de rette valgene, og å velge de rette matvarene.
Telling av karbohydrater er det stort sett mest av i begynnelsen. Etter hvert får du en følelse av hvor mye du kan spise av hvilke matvarer.
Nå som jeg har gått tre år på lavkarbo føler jeg ikke lenger at det er noe stress. Tenker nesten ikke over det. Bare spiser det jeg pleier å spise liksom. Jeg vet ikke om det er sånn for alle, men det er i alle fall vanskeligst i starten.
Photobscura sa for siden:
Du, dette har jeg full forståelse for!
Men jeg tror en kombo av GR og lavkarbo kan gjøre det vanskelig for deg!
Når jeg begynte med lavkarbo så syntes jeg det var fryktelig vanskelig å skulle bytte ut margarin med meierismør, lettprodukter og fettresduserte produkter med de naturlige, etc... Og i starten kunne jeg til og med synes det var litt ekkelt med fet mat.
Skjønner nå at det har med omverdenens meninger å gjøre. Det er litt stas å si æsj til majones og smør, fordi det oppfattes som en dydig sunnhet..
Men den livsstilen som moderne tider har gitt oss, tror jeg har bedøvet sansene våre en del, så når man først skjønner hva ORDENTLIG og NATURLIG fett faktisk gjør for oss, og historien langt tilbake om hvordan folk har levd tidligere, så blir det letter å forsone seg!
Og husk at kunnskap er det mektigste våpen! Her inne kan du lære veldig mye om mangt, og når man vet mer, så kan man også gi gode argumenter for hvordan ting fungerer på en måte som kan få folk til å åpne øya. Men ikke forvent for mye av folk, vi har en lang historie med fettangst...
Jeg har lært meg til å si til folk at jeg har kutta ut sukkerholdoge varer, at jeg er intolerant for hvete, og rett og slett har gått over til ren mat, og føler meg fantastisk som et resultat av det. At det hjelper ellers, ser jo folk med det blotte øyet:D
Det er ikke så lett å skulle rokke på vedtatte sannheter, som egentlig bare er sannheter fordi de er repetert så mange ganger at folk til slutt tror på det.
For å prøve å hjelpe deg litt har jeg funnet noen linker som kanskje kan fortelle deg noe om hvorfor fett ikke er så farlig, i riktige former.
Håper det kan oppklare litt for deg:)
forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=8306&highlight=hvorfor+spise+fett
forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=1340&highlight=hvorfor+spise+fett
forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=9055&highlight=hvorfor+spise+fett
Photobscura sa for siden:
Jeg skjønner hvar du mener! Og jeg har bare kjørt lavkarbo et halvår. Til og med nå på induksjon, så synes jeg at det etter en drøy uke er mye lettere å vite om jeg ikke ligger over tjue pr dag.
Jeg gleder meg uansett til oppnådd mål, så jeg kan tenke enda mindre på det. Og jeg elsker lavkarbomaten! Virkelig, så mange nye muligheter!
Og jeg holder det for meg selv, kjæreste og venner går fri for karbotellinga mi. Det er lett for folk å tolke sånne ting dithen til fanatisme...!
Nicpins sa for siden:
Heia Bringebær! :)
Jeg syntes også det var UR-SKUMMELT å begynne og spise fett i begynnelsen. Vi har jo blitt indoktrinert og hjernevasket de siste 40 årene her til lands, til å tro at man blir feit av å spise fett...
Men det at man spiser mye protein og fett i maten, og en begrenset mengde karbo i form av grønnsaker, gjør at kroppen setter igang en annen type forbrenning og begynner å "brenne" rett fra kroppsfettet istedet...stilig, eller???
Jeg går på en kur som heter Ketolyse-kuren, som baserer seg på denne typen forbrenning. Den siste uken har jeg gått ned nesten fem kilo, spist MYE fett og drevet bare litt moderat trening. Nå skal det sies at jeg trenger å gå ned ca 30 kilo. Vet ikke noe om hvor mye du ønsker å gå ned i vekt, eller om dette hadde vært noe for deg, men hvis du vil så kan du jo sjekke på www.ketolyse.no Mange her inne som går på Ketolysekuren... Det som også er litt stilig er at forfatteren av boken Ketolysekuren -Torkil- også er her inne på forumet, og svarer på spørsmål fra oss når vi trenger hjelp og råd.
Lykke til videre! :4klover: Stå på!
Masse klemklem fra Nicpins :klem:
(ps. Unnskyld hvis jeg var litt krass og slem med det andre GR-innlegget her for ei lita stund siden...var ikke meningen altså....blir bare så eitrende forb......har sett GR-kjøret ødelegge livet til mange venninner, som bare ender opp som jo-jo-slankere og legger på seg mer enn før etter endt kur....HUFF, UNNSKYLD!!!!! Nå begynte jeg visst på'n igjen...:o )
MonicaA sa for siden:
Jammen!!! Hva med South Beach? Mange har hatt suksess med den dietten, og den er vel både low-fat/low-carb? Sverger til Atkins selv, men det skal vel gå an å gjøre det slik? Mulig jeg er på bærtur.. :confused:
Bringebær sa for siden:
Jeg skal sjekke ut ketolysekuren, jeg! :)
Høres virkelig bra ut med han Torkil :D
Ang GR: Jeg er helt enig! Det funker sikkert for noen, men for meg er det utrolig demotiverende å slanke meg med GR uten å gå ned... blir liksom ikke slank da...
Jeg veier 76, og skal ned ca 10 kg... jeg er ikke vant med å gå ned mer enn max 5-600 gram i uken, håper på litt bedring på det punktet også! :eek:
Nicpins sa for siden:
GO GO Bringebær!!! :D Les litt rundt og finn ut hva som passer for deg!!!
Her er hva jeg spiser (sånn omtrent) i løpet av en dag:
Frokost: 2 speilegg
5 skiver bacon
Lunsj: Salat (Rapidsalat)
med 5 Cherrytomater
skinke og Jarlsbergost i terninger, litt purreløkdryss på toppen
Lavkarbo dressing
Middag: Svinekoteletter og ferske champignon i strimler,
stekt i rapsolje, tilsett ca 1/2 dl kremfløte i panna til slutt,
pepper og hvitløkskrydder
Ca 1/2 bukett kokt broccoli
Kvelds: Røkt laks, ca 3 skiver, med eggerøre av 1 - 2 egg
Litt purreløkdryss
Skal love deg du blir mett, ja. Og såååå digg mat da gitt! :D
Og går NED i vekt i tillegg...fort! Lavkarbo er diggdiggdigg!
Det eneste som er med Ketolysekuren er at den MÅ man følge RELIGIØST. Er IKKE mulig å kompromisse eller kombinere med andre kurer og ting. Meeeen - greit nok for meg det, altså :p Storfornøyd, jeg.
:sikle: Ha en digg dag!
Carisma sa for siden:
Høres for meg ut som du egentlig er på jakt etter fedon sin filosofi =)
Lån boka på biblioteket som det ble foreslått over her.
Når det gjelder lett-produkter så vær obs på at de ofte inneholder VELDIG MYE karbohydrater når de inneholder veldig lite fett. Sjekk f.eks varedeklarasjonen på endel lett-dressinger. Fikk meg et lite sjokk av det! :eek:
Men når det er sagt, det tar tid å skjønne greia når man er vant til å tenke lav-kalori. For meg har det tatt flere år, og jeg er forsatt litt forvirra innimellom :rolleyes: Faktisk forvirrer det meg litt å være her inne også siden jeg ikke skal spise den typen fett som det er mye snakk om her, men det har hjulpet mer enn det har forvirra likevel. :)
Og det jag har skjønt er at man må lese bøkene flere ganger!
Bringebær sa for siden:
Tusen takk for dagsmenyen, din Nicpins!!!
Den tror jeg jammen at jeg skal følge til punkt og prikke, i morgen :D
Jeg elsker forresten bacon, hehe.
Kan jeg få lov til å spørre, og du trenger selvsagt ikke svare:
Jeg ser at starvekten din var 85 kg, målet er 60 innen sommeren.... kan du fortelle litt om fremgangen din? Hvor lang tid du har brukt osv. Det er så motiverende :)
Photobscura sa for siden:
Ja, her har du fått mye gode tips ser jeg! Håper du også sjekker ut de linkene jeg fant til deg, finleste de nå selv, og der ligger det veldig mye kunnskap som virker veldig relevant for deg som er litt nybegynner med fettaksept:)
Bringebær sa for siden:
Ja, tusen takk for linkene!
jeg har både lest dem. og lagret dem under favoritter. Skal hente dem frem ved behov, regner med at dette tar litt tid :rolleyes:
Nicpins sa for siden:
Signerer innlegget til photobscura, de linkene er kjempeflott lesning for oss med grunnleggende fettfobi :D
Photobscura sa for siden:
Kjempebra! Gøy å være til hjelp!
Ellers tror jeg ketolysekuren og Atkins induksjon har en del likhetstrekk utover det mest åpenbare (correct me if i'm wrong!) uansett er poenget i starten å snu om kroppen til fettforbrenningsmodus, gjerne ved hjelp av ketose (som man oppnår under en viss mengde karber, som er forskjellig fra person til person. Inntil femten i starten for ketolyse, tjue i Atkins induksjon).
Jeg vil anbefale deg å gå inn på profilene til Torkil og Nille, det er de som har størst kunnskap om nevnte filosofier, og se innlegg de har svart på eller lagt inn, der er det oaser av kunnskaper, altså!
Jeg har hatt uendelig bruk for Nille og hva hun har skrevet tidligere, og svar jeg har fått etter at jeg begynte på induksjon.
Igjen lykke til!
Fett er fett :_punk:
Nicpins sa for siden:
Ang. min framgang o.l. må jeg først si at jeg har ingen andre helseproblemer og går heller ikke på noen form for medisiner av noe slag. Dette har ofte endel å si for valg av kostholdsfilosofi.
For to år siden gikk jeg også på Lavkarbo/Ketolyse, og tok av 19 kg på tre måneder. Men så begynte jeg på en type medisin som heter Tolvon, (etter råd fra legen), og så stoppet alt opp. Vekta begynte meget raskt å gå opp igjen, selv om jeg fortsatt var på Ketolyse....så da ga jeg jo mer eller mindre opp, kan man si.... En av bivirkningene ved denne medisinen er jo risiko for vektoppgang, men på den tiden trengte jeg den virkelig, så da fikk vekta komme i andre rekke en stund.
De siste to årene har jeg begynt så smått å forbedre mitt forhold til kosthold, matrutiner og sukkerinntak. Jeg har alltid vært veldig slepphendt med matrutiner; flyttet hjemmefra i veldig ung alder og har latt det meste med mat og måltider gått på halv tolv i over tyve år. Det gikk helt fint det, frem til jeg fylte 30, og så #BANG-KRÆSJ# la jeg på meg 30 kilo på null og ingen tid. Tror nok det var sånn at forbrenninga bare takket for seg, på en måte, for jeg spiste ikke noe anneledes enn før.
Nå på nyåret kjente jeg meg klar for å begynne på Ketolyse igjen, siden jeg vet at denne kuren funker bra for meg. Jeg går gudsjelov ikke på noen medisiner lenger, så det skal ihvertfall ikke stå i veien for meg denne gangen. Det som gjorde det lett for meg å starte opp denne gangen var at jeg ukependler til et bittelite sted hvor jeg må kjøre to mil bare for å få kjøpt et brød, og da ble det ganske enkelt å bare klare seg uten. Snedig ekstra drahjelp, det! :p
Nå har jeg gått på ketolyse i en uke, og har gått ned fem kilo på å spise egg og bacon, røykalaks og koteletter, fløte og meierismør, -og jeg er så stappmett hele tiden at jeg holder på å dø! :rolleyes: Ikke har jeg lyst på noe snop eller snacks heller -suget regulerer seg sjøl etter noen dager uten sukker og raske karbohydrater.
Nå må det også nevnes at Ketolysekuren passer best for folk som trenger å ta av mer enn 10 kilo, det står ihvertfall det i Ketolyseboka. Men som sagt så må du lese litt rundt og finne ut hva som passer best for deg og din livsstil.
Det er ihvertfall ikke mye stress å følge Ketolysekuren. Kuren er lagt opp etter norske matvarer som du kan kjøpe i alle norske butikker. De første par-tre dagene må man veie grønnsakene for å lære seg hvor mye karboer man får i seg, men etter det går det av seg selv. Det beste er at man spiser helt vanlig, normal norsk mat. Man skal ikke stresse med å finne tusen avanserte ingredienser hele tiden, á la "koriandermarinert blekksprut med innbakt bok choy i appelsinsaus", heheh :D Skjønner?!
Jaja, HUFF, dette ble laaangt, det.
Håper ikke jeg har gjort deg ultra-forvirra nå, da :p
Fortsatt fin dag til Bringebæra! :dulte:
Nicpins sa for siden:
ps. Sjekk denne linken her. Her finner du "Tips til nybegynnere på Lavkarbomat" Kjempebra lesning!! :)
Begod sa for siden:
Du har fått mange bra svar her, jeg vil bare gi et lite tips om at det går ann å spise lavkalori på lavkarbo. Ikke tell kaloriene,bare pass på at du ikke spiser deg veldig mett. Hvis du spiser til du føler at du ikke er sulten lenger så vil du oppdage at den følelsen holder seg i mange timer når man spiser mye fett og protein. På lavkarbo diett så er metthetsfølelsen annerledes enn på GR hvor det er mageinnholdet som gjør at føler deg mett. På et kosthold med mye fett så vil ikke magen være særlig fylt men du vil allikevel ha inntatt mer enn nok energi til å ikke være sulten.
Forøvrig så må du holde deg langt unna alt som starter på lett/light.
Photobscura sa for siden:
Begod er inne på et viktig poeng her. En av de store fordelene,og som du kommer til å merke godt er at du blir mye mettere, og mett lenger av mat som har godt med fett i seg, dermed er sjansen for å overspise eller småspise hele tiden mindre:)
Bringebær sa for siden:
Så utrolig flott at dere gir meg så inngående svar!
Jeg setter kjempestor pris på det, tusen tusen takk! Det hjelper meg virkelig på vei.
Jeg leser og suger til meg alt dere sier, og til lunsj i dag hadde jeg jammen 2 egg og 5 skiver bacon, akkurat som Nicpins fortalte om :)
(Men jeg syns kanskje det var litt lite med 2 egg... :o )
Photobscura sa for siden:
Det viktigste er at du blir mett!
Kroppen er ganske genialt innrettet sånn, den sier ifra om når den vil ha mat, og når den har fått nok mat.
Jeg har en sen fordøyelse, så trikset for meg, om jeg er usikker på hvor mye jeg orker, er å ta litt mindre enn jeg tror er nok, og så venter jeg ti-femten minutter, er jeg fortsatt sulten da, så spiser jeg litt til!
Ganske lurt!
Nicpins sa for siden:
Heia Bringebæra! :blomster:
Du trenger bare å huske på at du skal spise til du blir mett. Du må ikke være "redd" for eggene, de er forlengst "frikjent" for både kolesterol-anklagene og alt mulig annet rart. Hvis du trenger tre eller fire egg, så spiser du det :) Men det er også lurt å gjøre som photobscura sier, å vente 10-15 min etter du har spist en porsjon, for å kjenne etter om du virkelig er mett.
Når jeg spiser egg og bacon så bruker jeg ofte å lage eggerøre av eggene, med masse revet ost oppi, og en dæsj kremfløte, som jeg steker i meierismør. Og baconet jeg bruker er sånn Skogsbacon fra Gilde, som har omtrent centimetertykke skiver...... :D Det enste jeg trenger å passe på når jeg spiser sånn feitmat det er at da må jeg holde meg unna absolutt alt som inneholder mel eller sukker, hvis ikke så begynner jeg å legge på meg av den feite maten. Det er altså melet og sukkeret som hjelper kroppen å legge på seg fettet. Hvis mel eller sukker ikke finnes i kroppen så kommer bare det fettet du spiser rett ut igjen, samtidig som det tar med seg mer fett, fra kroppen, på veien, (veldig forenklet fortalt).
Noen ganger, når jeg er i det humoristiske hjørnet, så tenker jeg at jeg sier til den feite maten min når jeg spiser den: "Kom inn her en tur, du nå, og så tar du med deg noen av kompisene dine ut igjen når du går." Heheh. ;)
Nicpins sa for siden:
Ja, hrm...kreemt...det gikk vel LITT fort i svingene her...:rolleyes:
RETTELSE: ...holde meg unna absolutt alt som inneholder mel, sukker og STIVELSE, skal det være.....altså sånne raske karbohydrater som omdannes til sukker når de kommer inn i kroppen.....
Ja, det var bare det, altså.
Jeg er LAAAAANGT fra noen Guru på dette her, altså....jeg vet stort sett bare hva som funker på meg sjøl....litt sånn Buddhistisk tankegang det da, at enhver bør søke å opplyse seg sjøl og bli sin egen Guru...heheh.
Photobscura sa for siden:
WORD! :D
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.