Lurte på hvordan asiatere (tenkter spesielt på kinesere, japanere o.l) vanligvis har en god helse og slank kropp til tross at de spiser mye karbs? Fungerer kroppen deres anderledes enn våres, forskjellige gener, eller hva er det for noe:confused:
En jeg vet om som var på ferie i Kina fortalte at de ikke spiste så mye ris der som vi trodde. Hun sa at de først spiste annen mat og så forsynte de seg med ris til slutt om de var mer sulten.
Er det noen som har sett statistikk på kosthold og vekt fra Kina og Japan da?
Ellers har jeg lest at et kosthold med mye karbohydrater kan funke hvis man spiser nok proteiner til å forbrenne karbohydratene. Leste det på en nettside om Kwasniewski's optimal diet.
Asiater spiser veldig mager kost i forhold til oss. Det, i tillegg til mye poteiner, og mye grønnsaker, gjør at de ikke legger så lett på seg av karbohydrater. Og de spiser faktisk ikke såååå mye heller. Det er sammensetningen av maten som teller mest. På europeisk kosthold (det usunne som gjør at europeere legger på seg) vil de legge på seg på samme måte som oss - har det blitt meg fortalt av en japaner jeg satt ved siden av på vei til Tokyo engang. Det var rett etter jeg hadde starta på Atkins første gangen, - så jeg spiste jo ikke flymaten min og måtte forklare ham hvorfor. han la alltid på seg når han var på reise i Europa sa han. Gledet seg til å komme hjem. :)
Er klar over at de ikke spiser så mye ris som alle tror. Men jeg tror at de spiser mye mer ris, nudler o.s.v enn en vanlig nordmann. Har ikke vært i asia selv, men kjenner flere som har vært der. For meg hørtes det ikke ut som om de hadde annet enn retter med nudler og ris Kjenner selv flere asiatere, som spiser masse ris, men er temmelig slanke!
Hadde det gått ann å gå på en "asiater diet"?? Hehe:)
Hvordan hadde det gått mon tro?!
Det varierer sikkert litt, men i Kina er det uhøflig å be om ris til maten. Ris er fattigmannskost og vomfyll. Hvis du blir bedt på en kinesisk bankett blir du servert diverse retter som stort sett består av enten grønnsaker eller kjøtt. I tillegg bruker de en del rismel og hvetemel.
Grunnen til at flertallet i Asia er tynne er at de har et sykelig forhold til kropp og slanking. Den gjennomsnittlige kineser spiser så lite som mulig, aldri fett, aldri godteri. De er livredde for å legge på seg. Resultatet er at veldig mange ungdommer er sykelig tynne. At de har god helse er vel en slags myte. Og hvis de faktisk har bedre helse tror jeg ikke kostholdet bør få æren for det. De har en helt annen livsstil. Et annet syn på stress. Ikke så mange av vestens uvaner. Mange faktorer spiller inn.
Uansett. Svaret på det du egentlig lurer på ligger nok i linken til Solan. :)
Jeg kan ikke uttale meg om Kina direkte, men jeg kjenner endel kinesere her. Selv om det går i mye ris og nudler, så er det som regel sammen med mye grønnsaker og lite kjøtt.
Av asiatiske land er jeg rimelig godt kjent i Indonesia, og samme observasjon gjelder der. Å si at de ikke spiser fett blir litt feil, men det som er sant er at kjøttet mye magrere, eksempelvis er den stekte kyllingen man får kjøpt så tørr at ingen vile spist den her til lands. Den typisk vestlige fett/karbo-kombinasjonen av matvarer er svært sjelden i Asia såvidt jeg har sett, ihvertfall i tradisjonell matlaging.
Ferdigmat a la Fjordland, halvfabrikata, for ikke å snakke om frossenpizza, finnes i praksis ikke, der lages det meste fra skrætsj, noe som klart bidrar til at maten blir mye sunnere og kanskje slankende?
Men du har rett i det med livstil. Noe jeg har lagt merke til de siste årene er at de rike (spesielt de bortskjemte barna) stadig blir feitere...sannsynligvis fordi man da ikke lenger spiser enkel og billig mat på gata men heller går på McD og KFC og andre "vestlige" restauranter (some er like lite vestlige i matveien som kinesiske restauranter i Norge er kinesiske, men det er en helt annen historie)
Jeg tror også det har en del å gjøre med kulturell og geografiske betingelser, og hva mennesker i forskjellige deler av verden har blitt vant til over tid. Her oppe i nord er den gamle kosten basert på vilt og fisk, mye spekk og fett, vi har ikke naturlig fauna til å dyrke det samme som i store deler av Asia.
Det er jo mye av det lavkarbo går ut på, å finne tilbake til det naturlige.
Et av de største problemene i invandrermiljøene i norge i dag er jo at diabetes 2 sprer seg veldig raskt. Visstnok mener de som har greie på sånt at det kommer av innføringen av så mye halvfabrikata som vi spiser her i vesten. Og tilgangen til sukkerholdig brus, mac'ern og lignende. Når de blander det med sitt tradisjonelle kosthold er det visstnok katastrofe for helsen deres siden kroppene deres ikke er vant til å behandle "våre" mattyper i det hele tatt. Bl.a. Migrapolis hadde et helt program om akkurat det for et par år siden.
Jeg leste akkurat et sted (men hvor?) at i Kina er det høystatus å ha fete barn ...
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.