Vet du forresten om det stemmer at dersom man spiser et måltid bestående av et høyglykemisk produkt og et lavglykemisk produkt, så vil det totale resultatet og virkningen på blodsukkeret bli middelverdien? Leste det i et leserinnlegg i en avis. Men - det er vel mer Lindberg enn Atkins, kanskje. [color=purple][/color]
Jeg har aldri hørt om dette. Jeg har fått beskjed om at høyglykemisk virker likt inn på blodsukkeret uansett om du spiser det alene eller med lavglykemiske. MEN jeg VET ikke sikkert, - så da spør jeg dere som sikkert vet mer.....???
Det er den glykemiske belastningen på hele måltidet som betyr noe så dette er på en måte rett.
GI refererer seg til karbohydratet i maten og ikke maten.
Ett eksempel
Du spiser
1 Rå gulrot på 100 gram. Den inneholder 6,7 gram karbohydrater med GI på 30
100 gram baguette som inneholder 50 gram karbohydrat med GI på 95
100 gram skinke som inneholder 0 gram karbohydrat
Tilsammen har du spist 56,7 gram karbohydrater.
12% har GI 30
88% har GI 95
Den totale belastningen i måltidet er da på 87,2 Som jo er skyhøyt.
Om du så bytter ut baguetten med 100 gram grovt rugbrød som har 38,7 gram karbohydrat og GI på 46 får du et annet bilde og spiser to gulrøtter så er dobbles gulrotens bidrag.
Det er nå totalt 51,8 gram karbohydrater.
26% har GI 30
74 % har GI 46
Den totale belastningen er da 41,8 som er akseptabelt
Koker du derimot gulroten så øker den glykemiske belastningen av en eller annen grunn... (fra 30 til 85)a
Dette blir utrolig komplisert. Når en i tillegg vet at proteiner og f,eks sitron reduserer belastningen på måltidet men ikke så mye er dette rimelig kompliserte saker. Men det er likevel en super pekepinn.
Jeg var til å begynne med livredd kokte gulrøtter. Faktisk unngikk det like mye som poteter. Når en gulrot inneholder 6,7 gram karbohydrat og en potet ca 17 så blir gulrøtter mindre farlig enn poteter selv om begge har høy GI. Spiser en bare lavglykemiske grønnsaker sammen med en kokt gulerotbit kan totalen for måltidet bli helt akseptabelt.
Er dere forvirret nå poenget jeg skulle frem til var at det er altså totalen i måltidet som spiller en rolle og ikke de enkeltstående ingrediensene.
Husk å ikke glemme nå at om du spiser fett og proten sammen med karboen så vil de sørge for å sette ned farten på karben og du vil dermed sitte igjen med en lavere GI verdi enn utgangspunktet.
Hvis du skal spise et måltid som inneholder høy gi så prøv å få i deg fett og protein først før du begynner på karbene. Evnt , ta litt kanel før maten :) ,
Jeg driver for tiden å leser Fedons Metode.
Stusser litt på kombinasjonen av fett og høy GI, er det negativt? Bør det unngås fordi insulinproduksjonen økes eller anbefales det istedetfor høy GI alene pga. at kombinasjonen senker GIen? :confused:
Etter å ha lest dette begynner jeg å lure på om slanking ved å passe på GI gir godt resultat fordi en blir sittende med matematiske formler hele dagen og dermed ikke har tid til mat... ;)
Hehe, nja, jeg blir litt forvirret om Lindberg på enkelte områder, men nå har jeg ikke tenkt å bytte, bare integrere litt i mitt kosthold, det er veldig mye vitenskapelig kunnskap her som jeg fikk godt nytte av, og filosofien bekrefter på en måte Atkins (selv om han anbefaler moderat av fett så skriver han jo indirekte at med lavt av karbohydrater/lav GI så er høyfett greit).
Likte boken jeg, mye bra stoff i den som jeg føler jeg får nytte av som Atkinser (nå er det ikke alt for lenge til jeg skal begynne å tenke på vedlikehold), men ble nok ganske skuffet over hvor skeptisk han er til mettet fett :(
Jeg la merke til at han omtalte at magert kjøtt som best og begrunnet det med "mye fett kommer sjeldent naturlig i naturen" (tror det var med referanse til hvordan steinalderkost var), men hææ, trodde det var motsatt jeg..
Jeg har sans for Fedon slik jeg kjenner ham fra media, men er enig i at han argumenterer "motsatt" når det gjelder synet på kjøtt/fett i menneskets evolusjon.
I Dr. philos Iver Mysterud, Biologisk institutt, Universitetet i Oslo sin doktoravhandling fra 2005 (Mat, menneske og evolusjon
Gyldendal Akademisk, 2006. Powerpoint til prøveforelesningen er også lagt ut på folk.uio.no/mysterud/), konkluderes det bl a med at:
[size=5][/size]–Den tidlige tilgangen på åtselbasert føde var primært fett fra beinmarg og hjerne fra store beitende dyr
Jegere-sankere ville alltid preferere animalsk føde fremfor planteføde - hvor og når dette var økologisk mulig.n
–Det er ingen tvil om at jegere-sankere prioriterte de feteste delene av byttedyrene
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.