< Tilbake til oversikten

Hjelp meg i gang!

#1

xhyppax sa for siden:

Hei!
Jeg gikk på lavkarbo for noen år siden, når jeg bodde hjemme (foreldre sto for maten)- gikk da ned 12 kg. På den tiden ga jeg opp kostholdet, fordi helsen ble utfordrende, og jeg hadde ikke overskudd til å tenke på kosthold.
Nå er jeg klar for å prøve litt igjen.
Men jeg har glemt så og si alt.
Jeg er nok litt kostholdsfreak, da altfor mye energi går til analysering av alt som er sunt, og plutselig sitter jeg igjen med null å spise.
Skal og nevnes at jeg har slitt med spiseforstyrrelser i noen år ; Binge,bulimi.
Jeg har en god del helseutfordringer, som tar alt for stor plass i hverdagen.
Men over til det viktigste; Jeg har PCOS, og skal ned 30 kg.
Poenget mitt over her var vell at kosthold tar mye, mye energi, og jeg trenger rett og slett til hjelp til hvordan å starte.
Jeg er desverre ikke så flink på kjøkkenet, sliter en del med praktiske ting- men jeg øver og øver.
Jeg har akkurat fått til å lage super enkle og godt havrebrød, på 15 minutter.
Og, fant jo fort ut at det var dumt..
Jeg må tenke veldig på at kostholdet er noe jeg kan leve med, for er det ikke det- så tar hodet over. Jeg er ikke fan av mye fett, sålenge det ikke er de sunne. Jeg drikker ikke melk, men bruker mandel drikke (usøta)
Jeg spiser ikke godteri og sjokolade på lørdager, men finner alternativer som feks dessert,nøtter etc- sikkert mye usunt, men jeg føler ikke jeg får like sug etterpå, og da føler jeg det er godkjent. For det er jo viktig!
Jeg har faktisk tatt brød inn på dagsplan igjen, etter laang tid på kun knekkebrød- jeg føler jeg holder lengre på en brødskive, enn 2 knekkebrød.
Men jeg har innsett at jeg bør gi lavkarbo en ny sjangse, men ikke den ekstreme fett varianten.
Har dere en veldig lett og god lavkarbo brød oppskrift? Som har et lavere karbohydrat innhold enn feks ingers lavkarbobrød?
Hvis dere også har noe tips til slik basic mat, som bør erstatte det vanlige typisk karbohydratholdige, gjerne rop ut! Hadde virkelig hjulpet meg mye, da jeg virkelig trenger litt ''pedagogisk'' og forenklet informasjon, slik at det ikke blir for mye tull i hodet. Jeg føler vell at i første omgang, altså det viktigste akk nå er brødet, da det er det værste i mitt kosthold nå.
Beklager for langt innlegg, men jeg håper virkelig på litt veiledning.
Tusen takk for eventuelle svar!
Hilsen; Ei litt frustrert og sliten meg.


#2

AnneGK sa for siden:

Ikke gi deg. Dette går bra ☺ Disse er enkle og lage, kan fryses, men holder seg også godt i kjøleskapet. Puffer

  • Anne Grethe

#3

ekenna sa for siden:

Det er mange gode erstatninger for brød man kan lage på lavkarbo etter min mening. Selv spiser jeg brød så sjeldent at den ene gangen jeg trenger en skive for å nyte reker og majones, kjøper jeg dette brødet: www.bramat.no/kosthold/tester/2372-bramat-tester-grovbrod-2017

Det selges på Coop butikker og har 11g karbohydrat per 100g brød.

Noen enkle erstatninger for karbohydratrike retter:

Kokt potet: kokt knutekål
Ris: blomkålris
Pommes frites: sellerirot fries eller ugly beans(aspargesbønner(frossne) stekt i ovn)
Potetmos: blomkålmos, sellerirotmos eller blanding av dem.
Tacolefser: salatblad eller ferdigskivet ost
Kjeks til ost og kjeks: ost skjært i sneier, stekt i micro
Minipizza: bruk Kavli skivet ost som bunn. Stek sneiene i ovnen litt i forveien, ha på fyll og ost og stek til du syntes de er ferdige.

Lykke til! Vet ikke helt hvilke lavkarbo alternativer du ønsker, men kommer gjerne med flere forslag. :)


#4

xhyppax sa for siden:

Tusen takk for svar begge to :)
Jeg ønsker vell litt oppskrifter som generelt er sunne, altså lavkarbo men at det ikke er det eneste. Er jo viktig at det et fiberikt, sunne fettsyrer etc. Jeg tåler heller ikke hvete, om det er viktig. Gjerne sleng med flere brødoppskriften med lavere karbohydratinnhold enn Ingersrugbrø om dere har fler, tenkte jeg skulle få litt hjelp av mamma til å prøve ut litt sammen Trenger også gjerne litt tips til enkle middager! Helst Så magert så mulig.. Jeg har feks høyt kolesterol. Ooog, jo! Tips til lørdags godt! Kanskje desserter som er enkle? Jeg syntes dette er så vanskelig. For man må jo gå i kaloriunderskudd også.. Dette ble mye vanskeligere enn jeg trodde.. Så mye å tenke på :(


#5

index sa for siden:

Tror du tenker litt for vanskelig her. Fiber trenger du ikke tenke stort på på lavkarbo, ei heller sunne og usunne fettkilder. Og prøv å vende deg til tanken på at fett er sunt for deg. Kaloriunderskudd trenger du normalt sett ikke å tenke stort på, dette ordner seg selv for de fleste ved å unngå karbohydrater og prosessert mat. Spis kjøtt, fisk, egg og grønnsaker, så har du et greit grunnlag for kostholdet ditt. Spe gjerne på med nøtter og frø, og bruk også naturell yoghurt. Om du klarer å unngå sukker, melprodukter og ris/pasta/poteter er mye gjort.


#6

index sa for siden:

Xxx


#7

xhyppax sa for siden:

Tusen takk! Er nok litt for vandt til kontroll, så det skal jeg absolutt prøve på å slippe litt av. Det hørtes absolutt ikke så vanskelig ut, i det minste ikke umulig


#8

Maja Èlen sa for siden:

Dersom du tenker at du både skal holde deg unna karbohydrater og kalorier, så skjønner jeg at du blir sittende med lite idèer til hva du kan spise. Man må nok velge den ene eller andre veien. Men om du ikke er så glad i fett så er kanskje ikke LCHF noe for deg, men kanskje heller Fedon? Må nesten prøve seg frem... sette seg inn i filosofien og se hvordan kroppen og vekta oppfører seg. Jeg får f.eks stillstans av Fedon nå, så jeg må nærmere LCHF, og da spise fett.

Anbefaler at du låner en bok innenfor en filosofi, da vil du få masse tips og råd! Generelt, samt oppskrifter. Og da kan du holde deg til det, og koble ut tanker på andre filosofi-områder.


#9

Carisma sa for siden:

Jeg har selv PCOS og veldig lite energi, så jeg kjenner problemstillingen. Men, du trenger fett! Hva skal ellers kroppen din jobbe med, når den har så mange utfordringer fra før? Du må vri det til å tenke på hva kroppen trenger, ikke hva hodet sier den trenger. Jeg vet det ikke er lett, all den tid vi har blitt uglesett i helsevesenet fordi vi ikke passer inn i deres mal og ofte direkte beskyldt for å lyve.
Har du lest noe om emnet? Sofie Hexebergs bok er et veldig bra sted å begynne.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.