< Tilbake til oversikten

O`boy - men mer om melk & sånn ...

#1

minni colombia sa for siden:

Hei. Er fryktelig glad i oboy. Hvor usunt er det?:o
Jeg kan isteden for å spise lunsj ta meg et glass oboy istedet. Er det bedre/ sunnere å spsise brød, knekkebrød ol?


#2

Aline sa for siden:

Ikke så innmari lurt å bytte ut mat med sjokoladedrikk....


#3

mofe sa for siden:

Nei sorry, altså.. men da er du helt på jordet.. :o

Hvis du absolutt må ha noe sjokoladedrikk, så har visst Confecta noe greier, men det er mere varm kakao.


#4

Helene sa for siden:

måltider handler jo om alt annet enn kalorier og karbohydrater.

skal man bytte ut middagen med en eventyrsjokolade og da?

confekta har kako som er 70% sjokolade og så har man den sukkerfrie versjonen i blå boks som og er varm.

finnes jo og oboy med mindre sukker.. men den er ikke akkurat sunn den heller.


#5

stinasol sa for siden:

hmmm tror nok de fleste her inne bare eeelsker et eller annet..det er som regel derfor man ligger på seg ;)
hold deg unna o boy osv så når du nok målet ditt...confecta har lavkallori drikker kakao/melkesjokkolade kakao/solbær/is te osv osv men husk at dette er heller ikke noe
bra for deg og mange klarer ikke gå ned i vekt når de spiser/drikker søt stoff...


#6

Nille sa for siden:

Du tuller nå - gjør du ikke ?
Du mener ikke alvorlig at det skal være sunnere å drikke et glass med O´boy enn å spise mat ?

Jøssenavn, da har du mye å lære ! :rolleyes:


#7

Georgine sa for siden:

Når Kristih (min lillesøster) greide å avvenne seg med et par liter oboy om dagen etter å ha drukket det i 30 år så greier du å droppe det ene glasset per dag :D


#8

Solan sa for siden:

Du børt satse på hjemmelaget O'boy i stedet: Rør bakekakao inn med bittelitt søtningsmiddel av eget valg og vann eller skummetmelk til du har en seigtflytende brun masse. Kok opp, og ha oppi 1/2 dl skummetmelk (eller vann). Kok opp mens du rører om. Ha oppi en halv liter fløte eller mix av fløte og skummetmelk (ikke H-melk, for den har fått fettet ødelagt av å ha blitt homogenisert), og varm opp til ønsket temperatur, evt. kjøl ned.

Argumentet mot kjøpe-O'boy står trykt utenpå pakken, så det trenger jeg vel ikke gjenta. :cool:


#9

Iset sa for siden:

Er du sikker?? Kwasniewski anbefaler jo H-melk, han burde vel vite hva han snakker om? :confused:


#10

Solan sa for siden:

Det er ikke H-melk som sådan som er problemet, men homogenisert H-melk. Når melk homogeniseres, pulveriseres melkefettets naturlige, beskyttende fettkuler, og du får i stedet ubeskyttede mikrodråper der fettet lett harskner.

Uhomogenisert H-melk har selvfølgelig ikke det problemet, men det er ikke mulig å få kjøpt uhomogenisert H-melk i norske butikker. Men fortvil ikke, for du kan mikse den selv: Kjøp kremfløte (ikke kaffefløte eller husholdningsfløte, men kremfløte) og skummetmelk (ikke lettmelk eller noe slikt, men skummetmelk). Bland dem i forholdet 1:10, og du vil ha melk som er like fet som H-melk, og fettet har aldri blitt homogenisert. Men det er viktig at du kjøper kremfløte, som er uhomogenisert, og ikke en av de to andre fløtetypene, siden de har blitt homogenisert. Like viktig er det at du bruker skummetmelk og ikke faller for fristelsen til å kjøpe melk med mer fett, siden fettet i fetere melketyper har blitt homogenisert.


#11

stinasol sa for siden:

hmm står ikke hva filosofi du følger så er jo litt vanskelig å si hva du kan drikke eller spise...:confused:


#12

Iset sa for siden:

Jøss, jeg trodde jeg visste det meste om fett, men der lærte jeg jammen noe nytt. Takk Solan!!



#14

donjuanwannabe sa for siden:

Du kan ikke være seriøs når du spør om slike ting i ditt 1. innlegg her inne.


#15

Kristian sa for siden:

En skulle tro at det er dette som skjer ved homogenisering, men det er ikke helt riktig for H-melk harskner ikke så lett. Skummet melk får en dårlig smak bare få dager etter at den er produsert mens H-melk er like god på smak en uke over dato. Det er tydelig at fettet i H-melk har en beskyttende effekt mot psykotrofe bakterier og sikkert også andre bakterier.
Det som skjer ved homogenisering er at fettkulene deles opp i mindre fettkuler. Altså at de nye fettkulene får med seg membran som omslutter de nye fettkulene.
Melk som har vært frosset har fått ødelagt membranen og den blir harsk. Melk som har vært utsatt for sterkt lys over tid vil også harskne.


#16

kjøttklumpen sa for siden:

Kremfløte er nam-nam.. Kan vel si at jeg er en fløtepus da.

Tror jeg skal lage kakao av fløte, melk, kakao og stevia idag. Kanskje blir det bra.


#17

Solan sa for siden:

Jo, H-melk inneholder beskyttende stoffer, selv etter pasteurisering og homogenisering. Sånn som en update så jeg i Mat&Helse (11/05,s.95) at DVP diskuterte en av de mulige farene ved homogenisert melk, nemlig XO. Han konkluderte med at faren ved XO var høyst omdiskutert, men om vi skulle sikre oss mot problemer ved homogenisert melk, så burde vi blande skummetmelk og kremfløte. Artig med litt autoritetsstøtte. :p

Hvis du halverer kulestørrelsen, dobler du total overflate for fettet(*. Hvis du deler kulestørrelsen på 100, får du 100 ganger mer total overflate. 100 ganger mer overflate å strekke membran over. 100 ganger mer overflate hvor fettet kan oksideres.

Så selv om frossen melk harskner lettere enn homogenisert melk, ser jeg ingen grunn til å ta sjansen med fett som er 100 ganger mer utsatt for harsking enn fettet i fløte.

(*) Formelen for volum for kuler går med radius i 3 potens, mens overflaten går med radius i 2 potes.


#18

stinasol sa for siden:

jeg lager kakao av kun fløte det er yummi...


#19

Photobscura sa for siden:

Solan, min melkemann. Sier du at matfløte også bør unngås? Jeg bruker det bare i matlaging -gratenger og sauser, fordi det er den eneste fløten som tykner, har jeg i alle fall opplevd. Har prøvd kremfløte, og den holder seg tyntflytende i koking, i hvert fall den ene gangen jeg har prøvd..
Men er den også homogenisert? Ble litt usikker nå, for herda fett/transfett er en av de tingene jeg roper høyest om i heimen...


#20

Kristian sa for siden:

Og hvor ofte opplever du at det smaker harskt av H-melk? Så lenge det ikke smaker vondt er det ingen fare, på samme måte som tran eller andre oljer.


#21

Solan sa for siden:

Du har et godt poeng der; jeg kan ikke huske noen direkte usmak på H-melk. Men har jeg noe sammenligningsgrunnlag? Sammenligningsgrunnlaget måtte da være upasteurisert H-melk, hvor man nå enn får tak på det. Sammenligner jeg med min skummetmelk+fløte-mix, så tør jeg faktisk påstå mixen smaker bedre enn H-melka fra butikken. Prøv selv, og se! Hva annet enn homogeniseringen kan forklare den smaksforskjellen?

De som har smakt melka rett etter den er tappet fra jura forteller forresten at den melka smaker adskillig bedre enn kartongmelka, som de mener smaker noe surt. Men det er andrehånds smaksopplevelser. Jeg har selv ikke hatt anledning til å sammenligne.

Sammenligner vi syrnet melk, synes jeg Røros Tjukkmelk (uhomogenisert) smaker bedre enn de andre kulturmelkene (Kultur, Kefir, Biola, Cultura). Tjukkmelka smaker mindre surt. Men det kan jo komme av kulturen og ikke av fordelingen av fett. Hva tjukkmjølka angår er det forresten deilig å skrape "rømmen" som ligger igjen rundt tuten etter at kartongen ellers er tom.

Jeg ser du jobber for Tine, så jeg regner med du har mye kunnskap om emnet. Da kan du kanskje svare på om ...

  • det finnes noen sjanse for at press fra forbrukere kan gjøre at vi får mer naturlig melk i butikkene utover? Altså økologiske råstoffer, uhomogenisert og upasteurisert. For med dagens muligheter for renslig produksjon av råmelk skulle jo pasteurisering være overflødig.
  • kraftforet til uøkologisk forede dyr inneholder transfett som blir bragt videre til melka?

Fant forresten en artikkel om XO-faktoren. Ser ut som om akkurat den sammenhengen mellom homogenisering og hjertelidelser er motbevist, selv om den statistiske sammenhengen om at hjertelidelsene økte rundt ti år etter at homogenisering ble innført fremdeles peker mot at homogenisering ikke er helt uskyldig. Men for all del, "peker mot" er ikke det samme som bevis, og det var jo en del annet svineri som ble bragt inn i spiskammersene våre på den samme tida. Transfett fra planteoljer, for eksempel.

Til photobscura: Av fløte bruker jeg kun kremfløte, den feteste av fløtene. Hvis jeg ikke husker feil, er matfløte ikke bare pasteurisert, men ultrapasteurisert, altså varmet opp til 140 grader. Det som er ille med pasteurisering (oppvarming til 70 grader) er da dobbelt ille med ultrapasteurisering. Men til dette med tykning, så må jeg dessverre melde pass: jeg vet ikke hvorfor den ene tykner og den andre ikke gjør det. Kremfløten er den eneste av fløtene våre som kan vispes til stiv krem, så det kan hende det er en sammenheng der. Kremfløten skiller seg fra de to andre fløtene ved at den (1) ikke er homogenisert, og om jeg husker rett, at den (2) bare er pasteurisert, ikke ultrapasteurisert.


#22

Photobscura sa for siden:

Jeg skjønner.
Vet man kan bruke en teskje eller to johannesbrødurteetellerannet for å få fløten tjukk under koking, syntes bare det var praktisk, og denne tjukningsgreia er ganske så dyr.
Men nå vet jeg det, blir kremfløte fra nå av!
Takker!


#23

Fridolina sa for siden:

Intresant läsning dette her:D Nå har man lärt sig noe nytt idag å..:D
[color=#ff0000][/color]
[color=#ff0000][/color]
kansje noen også kan fortelle mig om det finns en speciell grunn til att magen min ikke klarer av lettmelk men ost,rømme,cultura osv går helt fint:confused: :confused:


#24

Huldr sa for siden:

Jepp, interessant synes jeg også!

Fridolina det er nok fordi melkesukkeret er blitt brutt ned i alle de produktene du tåler ... Jeg har samme erfaring.


#25

Solan sa for siden:

Det er enkelt å teste: Hvis det er melkesukkeret, bare kjøp laktoseredusert lettmelk, og se om det går bra. Men jeg ville ikke gjøre det til en vane dersom den laktosereduserte lettmelken du får tak i er ultrapasteurisert.


#26

nomma sa for siden:

Interessant lesning..

Jeg er en av de heldige i følge Solan som har fri tilgang på Uhomogenisert og upasteurisert melk, her i huset kalt "kumelk" :p Sambo er melkebonde, men desverrre ikke økologisk;)

Jeg drakk "kumelk" før jeg ble gravid men da gikk gikk jeg over til lettmelk (kalt butikkmelk) og det er vanskelig å gå tilbake igjen.. men det er bare en tilvenningssak.. kansje jeg må venne meg på "kumelka"

Problemet med å selge "kumelk" i butikkene er at den har så kort holbarhets tid. Etter 3-4 dager i kjøleskap er den "ødelagt". Selv drikker jeg den kun dagsfersk til nød dagen etter..

Solan: jeg tipper det er "kumelk" du referer til når du sier råmelk, men det er helt noe annet.. Råmelk er den første melken som kommer etter at kua har kalvet.. den har ett høyt proteinnivå.. og er aldeles utmerket for oss lavkarboere :D:D Jeg bruker å lage noe som heter "Kjelost" av denne råmelka.. melken inneholder så mye protein at melken stivner under varmebehandlig.. knall godt og supert når en kjenner at forkjølelsen kommer, melken er jo full av antistoffer. Og gir en mer effektiv virking på sårhals enn Curamed :p:p:p

Jeg prøvde å finne ut hvor mye karbohydrat Råmelk inneholder, sendte en mail til landbrukshøyskolen på Ås, men de kunne ikke gi meg noe svar på det, hadde ikke vært drevet noe forsking på det området.. det er jo stort sett proteinnivå og fettinnhold de er interessert i. Hvis jeg ikke husker feil så har råmelk ett høyt fett innhold.


#27

Solan sa for siden:

Mente "kumelk" da jeg skrev "råmelk", ja. Jeg visste ikke kumelka holdt seg kun 3-4 dager i kjøleskap, men morsmelk holder seg ikke mye lenger den heller, så da er det vel naturlig.

Han jeg snakket med sa for øvrig at nedkjølt kumelk ikke smaker like bra som fersk kumelk. Har visst noe å gjøre med hvilke bakterier som blir favorisert av nedkjøling.

Men uansett: Søtmelk holder 3-4 dager, men syrnet melk og produkter som ost holder seg mye lenger. Har du prøvd å lage ost eller kulturmelk av kumelka?

Om noen i Tine eller tilsvarende leser, så er det i alle fall 1 kunde som er interessert i å utforske kulturmjølk basert på økologisk kumelk - upasteurisert og uhomogenisert.


#28

Helene sa for siden:

Kerfir er jo økologisk og syrnet


#29

Solan sa for siden:

Ja, det er 2 økologiske syrnede melk: Kefir (fra Tine) og Tjukkmjølk (fra Røros). Kona foretrekker Kefir, mens jeg helst vl ha tjukkmjølk. Ingen av dem er upasteuriserte, men Tjukkmjølka er i det minste uhomogenisert.


#30

nomma sa for siden:

Du får finne deg en bonde som du kan kjøpt litt melk hos.. :D:D Vi har hatt "venner" har fått melk hos oss fordi de foretrekker "kumelk" av samme grunner som deg.


#31

Kristian sa for siden:

[quote=Solan;231568]Du har et godt poeng der; jeg kan ikke huske noen direkte usmak på H-melk. Men har jeg noe sammenligningsgrunnlag? Sammenligningsgrunnlaget måtte da være upasteurisert H-melk, hvor man nå enn får tak på det. Sammenligner jeg med min skummetmelk+fløte-mix, så tør jeg faktisk påstå mixen smaker bedre enn H-melka fra butikken. Prøv selv, og se! Hva annet enn homogeniseringen kan forklare den smaksforskjellen?

De som har smakt melka rett etter den er tappet fra jura forteller forresten at den melka smaker adskillig bedre enn kartongmelka, som de mener smaker noe surt. Men det er andrehånds smaksopplevelser. Jeg har selv ikke hatt anledning til å sammenligne.

Sammenligner vi syrnet melk, synes jeg Røros Tjukkmelk (uhomogenisert) smaker bedre enn de andre kulturmelkene (Kultur, Kefir, Biola, Cultura). Tjukkmelka smaker mindre surt. Men det kan jo komme av kulturen og ikke av fordelingen av fett. Hva tjukkmjølka angår er det forresten deilig å skrape "rømmen" som ligger igjen rundt tuten etter at kartongen ellers er tom.

Jeg ser du jobber for Tine, så jeg regner med du har mye kunnskap om emnet. Da kan du kanskje svare på om ...

  • det finnes noen sjanse for at press fra forbrukere kan gjøre at vi får mer naturlig melk i butikkene utover? Altså økologiske råstoffer, uhomogenisert og upasteurisert. For med dagens muligheter for renslig produksjon av råmelk skulle jo pasteurisering være overflødig.
  • kraftforet til uøkologisk forede dyr inneholder transfett som blir bragt videre til melka?
    Fant forresten en artikkel om XO-faktoren. Ser ut som om akkurat den sammenhengen mellom homogenisering og hjertelidelser er motbevist, selv om den statistiske sammenhengen om at hjertelidelsene økte rundt ti år etter at homogenisering ble innført fremdeles peker mot at homogenisering ikke er helt uskyldig. Men for all del, "peker mot" er ikke det samme som bevis, og det var jo en del annet svineri som ble bragt inn i spiskammersene våre på den samme tida. Transfett fra planteoljer, for eksempel.

quote]

Å ja, press fra forbrukerne kan nok føre til endring av prosesser så lenge det ikke bryter med lovverket. Det var jo nettopp klager fra forbrukerne som førte til at de begynte å homogenisere Dalsgårdmelka. Vi er pålagt å pasteurisere melka for å ikke spre smitte. tenk hvis vi fikk inn en bakterie inn i meieriene, for eksempel Listeria, og vi ikke pasteuriserte melka. Da ville alle som drikker melk eller spiser ost blitt syke.:(

Jeg har ikke hørt om at kraftfor blir tilført fett, men skulle det være så, så kan nok dette fettet bli overført til melken. Vet jo at fettsyresammensetningen i melka endres etter fortype.

At skummetmelk blandet med fløte smaker bedre enn H-melk kan jo være at du blander den fetere enn H-melk. Hvor mye fløte tilsetter du?
Klart at kremfløte smaker godt, men hva skal du med skummamelka?

upasteurisert melk smaker så ymse og Besk/harsk smak er meget vanlig. Men de fleste bønder leverer god melk altså.


#32

Kristian sa for siden:

Råmelk har to betydninger; den første melken etter kalving og melk som råvare. Her på meieriet betyr råmelk ubehanlda melk mens hos leverandørene betyr råmelk melk fra den første tiden i laktasjonsperioden.


#33

Solan sa for siden:

Det er alltid en avveining. Men vi insisterer ikke på å pasteurisere kjøtt, og egg kan vi spise rå i Norge fordi vi ikke har salmonella i tredjehvert egg slik de har i andre land. Vi kan i likhet med hva vi gjør med disse matvarene fokusere på sikkerhet i andre ledd av produksjonen enn ved å varme opp. Det er selvfølgelig, som du sier, myndighetene som bestemmer, og ikke Tine. Men myndighetene hører på Tine, og hvis Tine kan komme med faglig argumenter for at de er i stand til å utøve god kontroll og renhet i produksjonen, så skal v ikke se bort fra at myndighetene ville la seg overbevise.

Men det var det med avveining, òg: Det er argumenter fra den ene siden om at listeria kan gjøre oss syke, men på den andre siden kan pasteurisering drepe oss alle sammen sakte. Debatt med begge sider presentert her. Wulzen-faktoren, som hjelper mot hjertesykdommer, blir jo borte ved pasteurisering. Hjertesykdommer dreper langt flere enn hva matforgiftning gjør.

Dalsgårdmelk har jeg ikke hørt om. Når var dette? Hvorfor ba forbrukere om at et unikt uhomogenisert produkt skulle bli på linje med alle de andre ved å homgeniseres?

Hva inneholder kraftfor? Er det ubehandlede råvarer, eller har de blitt prosessert? Soya? Osv.

Jo, det med fettet: Visstnok inneholder kumelk CLA kun hvis dyra utelukkende har beitet ute eler spist tilsvarende for.

Blander i forholdet 1:10, altså tilsvarede H-melk. Skummetmelka er der for at det skal bli H-melk og ikke bare fløte. Det er mest for ungene, men jeg bruker det selv for å få litt ekstra protein og kalsium. (a propos det så er visst tilgjengeligheten av kalsium dårligere i pasteurisert melk) Tar ofte oppi litt ekstra fløte og litt syrnet melk om jeg skal blande drikk med proteinpulver.

Mener du at melka smaker beskt/harskt før pasteurisering, og så pasteuriseres og sendes ut på markedet? De er første gang jeg hører om det, men det var jo litt urovekkende, da.


#34

Photobscura sa for siden:

Fra min tid som aktivt Noa-medlem (IKKE aktivist:)) så mener jeg å huske at kraftfôret innholder mais og soya.
Det som var saken i forhold til min viten var at vi arbeidet med å prøve å fremme bruka av angus- og telemarkskuer framfor NRF-kua, fordi disse klarte seg utmerket i norsk fauna uten kraftfôr.
Kraftfôret ga både dårligere gjødsel, og hadde blant annet for mye omega 6 i seg, som ikke var bra for dyrets helse, fordi soyaen reduserte fordøyeligheten av fett hos kyrne. Nå vet jeg ikke om det er fordi den er prosessert. Men jeg tror det. At det er avfettet, altså.

Kunnskapen er litt tåkete, men men.


#35

Huldr sa for siden:

Dalsgård-melka var vel den økologiske lettmelka som ble solgt for rundt ti år siden ... Den var uhomogenisert, og veldig god, men noen reagerte altså på fløteskvetten på toppen, og Tine sluttet med uhomogenisert melk ...


#36

Photobscura sa for siden:

Det er det óg som er litt drit. At når jeg vil ha soyaprodukter (tofu, soyapølser etc...) så er det veldig ofte med redusert fettinnhold, noe som er helt ubukelig, og selvfølgelig mye dyrere!


#37

Carisma sa for siden:

.


#38

Photobscura sa for siden:

Carisma: Folk har forskjellig smak, ikke at det er noen nyhet, men jeg har smakt melk rett fra kua (grovsilet og kjølt ned i romtemperatur) hundretusen ganger, og synes det er veldig godt. Også med oboy i:)
Også geitemelk er godt.

Men ikke drikk det og forvent at du får noe som ligner noe særlig på den mjølka du kjøper på kartong i butikken.


#39

Kristian sa for siden:

Jeg syns ikke vi kan sammenligne egg og kjøtt med melk. kjøttet steker vi før vi spiser det. Skulle vi kjøpe ubehandla melk og så koke den før vi drakk den, hva skulle vitsen være med det da:rolleyes:
Egg blir litt spesielt fordi egg er hermetisert fra naturen av, så ett dårlig egg ville ikke smitte de andre egga på linja. Jeg tror de lyser egga for å plukke ut dårlige egg.

Kraftfor mener jeg hovedsakelig er byggmel, men de blander inn litt forskjellig etter hva slags dyreslag foret skal være til. Jeg kan sjekke med FK.:detektiv:

Det er sjelden det er smaksfeil på større kvanta, men når en smaker melk fra hver enkelt leverandør så kan en kjenne forskjeller, og da er besk den vanligste smaksfeilen, i ca hver 50. prøve. Av og til kan en kjenne hvor melka kommer fra. Melk fra de ytterste øyer smaker gjerne litt salt og melk fra indre strøk har gjerne samme smak som drikkevannet i området.

Jeg kommer fra gård og da jeg var liten hadde vi kyr. ingenting kunne slå smaken av fersk melk, helst mindre enn fire timer gammel. En gang hadde jeg besøk av en fetter som nektet å drikke kumelk, han skulle ha kjøpemelk, da fyllte vi melk i en kartong og da var visst melken god nok.:rolleyes:


#40

Solan sa for siden:

Biff Tartar, Kristian! :D

Kan hende jeg tar feil her, men jeg har gjentatte ganger blitt advart mot å bare bløtkoke egga mine i andre europeiske land. De må hardkokes på grunn av salmonella-faren. Slik er det jo fremdeles ikke her til lands.

Flott! :)

Det er jo det de sier om (upasteuriserte) franske oster: Du kan smake hvor de kommer fra. Som med viner regner de jo det som et pluss. Men som med viner kan man jo blande flere forskjellige for en "normalisert" smak. Og mens vi er inne på temaet: Det er jo en debatt om pasteurisering av vin, òg!

Du er vel ikke fetteren min fra Engerdal, vel? Jeg var en veldig sær unge, og ... kremt ... historien virker kjent.

Men jeg drakk ikke syrnet melk heller da jeg var unge. Tiden har endret meg. Nå synes jeg det ideelle ville vært en syrnet melk lagd på upasteurisert og uhomogenisert melk. Den har jo lenger varighet, alle de sunne stoffene i råvaren har blitt bevart, og de gode bakteriene råder grunnen.


#41

Kristian sa for siden:

Det er riktig at det oftere er salmonella i utenlandske egg. Danmark og Nederland tror jeg er verstingene. Det kommer av at de har mindre areal pr.fjærkre enn i Norge. Jo større tetthet jo større smittefare. Melken blir lagret enda tettere, ja den blir faktisk blandet sammen på tanken og da er det ikke bare snakk om risiko lengre...


#42

Photobscura sa for siden:

:lol: I Engerdal, med raue georginer i glaset? Med rugdereir neri graset?? (Hahahahohoho, jeg kunne rett og slett ikke dy meg!)


#43

Kristian sa for siden:

Ja nå skal jeg ivertfall ikke si at jeg kommer fra Engerdal:eek:


#44

Photobscura sa for siden:

Nei, det er nå ikke akkurat noe å slå i bordet med. ;)


#45

Solan sa for siden:

Ja, det er forskjell på land. Her i Norge skulle det ikke være noe problem med upasteurisert melk, mens andre land ... en venn av meg som vokste opp i Pakistan overbeviste meg om at det er bra melka er pasteurisert der. Hygienetilstandene der er såpass ille at man går rundt og merker seg hvem som serverer mat man blir syk av og hvem som ikke gjør det. :eek:

Men når vi er inne på Pakistan: Min venn klagde over at når man koker melka i Norge, så sitter det et hvitt belegg igjen igjen på kjelen. Det gjør det ikke i Pakistan. Både i Norge og Pakistan pasteuriserer man som sagt melka, men bare i Norge homogeniseres den i tillegg. Jeg la frem hypotesen min for ham at det trolig var homogeniseringen som utgjorde forskjellen slik at det lå igjen et belegg når man kokte norsk melk, men lovte å sjekke med en meierist når jeg hadde sjansen. Og nå har jeg jo det! Vet du om det er homogeniseringen som gjør at det blir et hvitt belegg i kjelen etter man har kokt melk her til lands?

PS: Denne tråden er visst lagt over et annet sted som duplikat. Skal vi fortsette her eller der?


#46

Kristian sa for siden:

Hvis ystemelken er for kald kjører vi på med steam i kappen på ystekaret. Da blir det ett hvitt belegg i ystekaret, og vi homogeniserer ikke melken. Så jeg tror ikke det har noe med homogenisering å gjøre. det hvite belegget er melkeprotein. Det kan være at pakistanerne pasteuriserer melken ved en høyere temperatur. Ellers så kan det ha noe med kurase. Tviler på at det er så mye NRF kyr i Pakistan...

Oppdaget for sent at tråden var dublisert så jeg foreslår at moderator bytter overskrift.


#47

Photobscura sa for siden:

Men hvor ble det av Minni Colombia og hennes O'boy-filosofi?

:lol:


#48

Huldr sa for siden:

Pussig nok har hun ikke vært her etter at hun la inn innlegget! :p Hun skulle visst hvilken melkedebatt hun satte i gang ... Kanskje det var hensikten :D

(Kristian, har du logget deg på fra en annen maskin ...? :rolleyes: )


#49

Nille sa for siden:

Det var nok et "forumtroll" ja......


#50

Kristian sa for siden:

Nei, men jeg ba om at maskinen skulle huske meg for jeg var lei av å logge på hele tiden, kanskje det gjorde en forskjell.:confused:


#51

Havregryn sa for siden:

eller kjøpe seg en ku?? :p
[color=#0000ff][/color]
unnskyld...hihi...måtte bare
(jeg er ny og kjenner ikke alvors-kodeksen...enda):snill:
[color=#0000ff][/color]
:liste:


#52

Georgine sa for siden:

:lol:

Joda.. det finnes humor og humør her inne :D


#53

Solan sa for siden:

Da må jeg nok selge fela ... ;)

Men jeg vurderer seriøst flere alternativer for å få i meg melkefett som ikke har gått gjennom pasteurisering. Jeg får til tider tak i upasteuriserte oster, men ikke jevnlig, og jeg har ikke funnet noen ost som er så god at jeg bare henge over skuldra på betjeningen på nærmeste kolonial mens jeg ser de legger inn bestilling på "min" ost.

Ellers leter jeg etter upasteurisert smør, som vel også skulle inneholde Wulzen anti-stivhetsfaktor (en av de viktige grunnene til å ville ha upasteurisert melk), og evt. upasteurisert fløte.

Men jeg drikker jo melk, og pasteurisering øker melkas GI og denaturerer proteinet til en viss grad (Kristian har sikkert detaljene), så det hadde vært greit med melk hvor dette ikke skjedde. Aller helst da surmelk basert på råmelk. Det skal visst være en av de viktige grunnene til at russerer i fjerne dalstrøk lever så lenge full-fett yoghurt basert på upasteurisert melk. I alle fall iflg. Sally Fallon i Nourishing Traditions.

Du kjenner vel ikke en økobonde med surmelkskultur som tar imot gjester, gjør du vel?

A propos yoghurt: Kristian, hvorfor har ikke Tine sunne yoghurter lenger? De er enten tilsatt hyfselig mye sukker, eller så er de tilsatt "søtningsmidler" som jeg ikke engang ville røre med ei ildtang. Og så er de så moteriktig "light" alle sammen. Det er jo like ille som den engang sunne leverposteien som er ødelagt med tilsetning av "sunne planteoljer".


#54

Huldr sa for siden:

Solan: Dumt spørsmål, kanskje ... :o Men hvorfor er det så viktig for deg å få i deg melkefett?

Kumelk er jo egentlig ikke noe vi mennesker tåler så godt, eller har behov for ... ?

:liste:


#55

Solan sa for siden:

Melkefett er jo av det sunne fettet, med en god del sporstoffer som er nyttige. Og påstanden om at mennesker generelt ikke tåler kumelk kan jeg ikke se at har noen basis i forskning eller erfaring. Jovisst er det enkelte deler av menneskeheten som har noen problemer med laktose og melkeprotein, men vi skandinaver er jo blandt de best tilpassede til denslags føde, og det kan vi ikke se bort fra når vi nettopp skal vurdere mat for oss selv - altså skandinaver.

Men ... og her prater jeg bare om hva jeg har lest, og ikke ting jeg vet: Det sies at grunnen til at enkelte har allergier eller problemer med å fordøye melk, er nettopp pasteuriseringen. Pasteuriseringen fjerner alle enzymer i melka og alle fordøyelsesfremmende bakterier. Pasteuriseringen denaturerer protein til en viss grad. Så om du har problemer med å fordøye melk, så kan det hende det egentlig bare er problemer med pasteurisert melk.


#56

Huldr sa for siden:

Takk for forklaring, Solan. Jeg skjønner hva du mener. Jeg bare spør, for jeg er ikke overbevist den ene eller den andre veien. Jeg har en akupunktør som sier kategorisk: Kumelk er for kalver, ikke for mennesker.

Jeg tror også melk hadde vært sunnere om den ikke var pasteurisert og homogenisert, og ikke minst om foret til kyrne hadde vært et annet ...

Det er vel helst laktosen jeg ikke tåler så godt, det går bedre med ost og rømme og sånt, men det viser seg at vekta begynner å gå ned når jeg kutter ut alle melkeprodukter, og det er sannsynligvis fordi at jeg har en intoleranse. Problemene startet i grunnen ikke før jeg begynte på Atkins og begynte å innta mye mer fløte, ost og creme fraiche. Derfor er jeg litt skeptisk om det er så lurt å innta veldig mye av det.

Jeg kjenner flere som ikke har trodd de hadde melkeintoleranse, men som har fått bedre helse etter at de sluttet med melk. Mangeårig løs mage har blitt bra ... Og ei venninne av meg har blitt kvitt cellulitter etter at hun kuttet ut melk ...! Ikke det mest alvorlige kanskje, men plagsomt nok. Homeopaten hennes sa at man kunne se det på akkurat det med cellulitter, at de som ikke drakk melk ikke hadde dem.

Her skulle det vært en avslutning, men nå gikk jeg tom :p


#57

Kristian sa for siden:

jeg kan hverken bekrefte eller avkrefte dine påstander. Det eneste jeg ser er at det blir mindre ost hvis jeg pasteuriserer melken alt for høyt, og da mister vi noe av proteinet til mysen.
Søtmelken i norge blir lavpasteurisert så det er ikke sikkert det er like ille som du påstår. Sure melkeprodukter blir høypasteurisert før syrning så da skulle jo syrna melk og yoghurt være mindre sunn ifølge deg. UHT produkt blir pasteurisert enda mye høyere,

Jeg er like frustrert over politikken Tine som deg. Tine vet at melkefett er sunt men en debatt om dette skader salget. Derfor vil de ikke komme med produkt ala Atkins. Noen yoghurter inneholder mer fett, men da er de tilsatt mer sukker også, :rolleyes: Yughurt Naturell er vel det beste alternativet.


#58

Solan sa for siden:

Oida! Sure melkeprodukter har det plusset at de hjelper fordøyelsen igjen - altså gjør om noe av det pasteuriseringen har gjort. Men jeg visste ikke at de blir pasteurisert på høyere varme enn søtmelk blir. Kan du fortelle litt mer? Søtmelk blir pasteurisert ved 70 grader, gjør den ikke det? Hva pasteuriseres kommende surmelk ved? (UHT rører jeg naturlig nok ikke)

Trist at Tine fler de ikke kan tørre å snakke varmt om de sunneste yoghurtene. Det er en trist matverden vi lever i.


#59

Kristian sa for siden:

Søtmelk blir pasteurisert ved 72-73 grader mens høypasteurisering er 80-90 grader. Syrnede melkeprodukter må ha en høyere varmebehandling fordi de blir stående ved over 20 grader i flere timer før den avkjøles og tappes. En er mye sikrere på at melken blir syrnet med ønsket bakterikultur ved høyere varmebehandling. Dessuten må den varmes høyere for å ta knekken på bakteriofager som angriper bakterier.


#60

Solan sa for siden:

Vet du noe om hvordan de sikret kvaliteten på syrnet melk før pasteuriseringens tid? Her er jeg inne på Terra Nova, og må bare lære meg etter beste evne. Vil gjerne bli 110-120 år slik som de yoghurtspisende russiske bøndene, vet du. ;)

La forresten merke til at Tine hadde vist litt tenner på pizzaosten: "Det er ikke ost alt som smelter." Bra de sier fra! Det er jo så mye dritt med "erstatningsfett" på pizzaostmarkedet, så det er greit å ha klare flagg så man kan styre unna jukseosten.


#61

Photobscura sa for siden:

En lille observasjon: Jeg tåler ikke melk. Altså lett/ekstra lett melk, h-melk, skummetmelk. Jeg får rett og slett skikkelig vondt i magen og dårlig fordøyelse av det.
Mange av mine fysiske problemer forsvant med melken (samt hvete, da):
Men alle andre melkeprodukter tåler jeg, fløte (ikke at jeg drikker det forsåvidt), rømme, yoghurt, ost etc...
Jeg begynner vel kanskje å se sammenhengen, men ikke helt. Noen teorier?

Hva er forresten UHT-produkter?


#62

Fridolina sa for siden:

Photobscura
[quote=Fridolina;231678]Intresant läsning dette her:D Nå har man lärt sig noe nytt idag å..:D

kansje noen også kan fortelle mig om det finns en speciell grunn til att magen min ikke klarer av lettmelk men ost,rømme,cultura osv går helt fint:confused: :confused: [/quote]

Her er ett svar..jag har samme problem,og skrev dette i begynnelsen av denne tråden;)


#63

Kristian sa for siden:

[quote=Solan;233232]Vet du noe om hvordan de sikret kvaliteten på syrnet melk før pasteuriseringens tid? Her er jeg inne på Terra Nova, og må bare lære meg etter beste evne. Vil gjerne bli 110-120 år slik som de yoghurtspisende russiske bøndene, vet du. ;)
[quote]

Før pasteuriseringens tid ble produktene veldig forskjellig både når det gjaldt smak, konsistens og hvilke typer bakterier som dominerte produktet. renslighet er selvfølgelig viktig men det gir ingen garanti for at produktet blir bra.


#64

Kristian sa for siden:

UHT Ultra Hight Tempratur. 120 grader i 15 sec eller 135-145 grader i 2-4 sec. Hvis da tapping i kartong blir gjort aceptisk vil produktet være fri for bakterier i årevis. Men produktet kan miste konsistensen eller skille seg når datoen er utgått.


#65

tbear sa for siden:

Som Fridolina og Solan skriver høres plagene dine mye ut som laktoseintoleranse, som er beskrevet ganske inngående i denne linken:
www.helsenytt.no/artikler/laktoseintoleranse.htm


#66

Solan sa for siden:

Det har man nok ikke uansett, så testing er nødvendig om det er pasteurisert eller om det er upasteurisert. Så får man bare veie hva som er viktigst. Når vi er inne på det: Jeg synes å merke at Biola (og en del andre melkeslag) har en ekkel bittersmak noen dager etter tordenvær -- på senvåren mener jeg å huske det var. Vet du noe om hva som forårsaker det?


#67

Photobscura sa for siden:

Har du lest artikkelen selv?
Jeg er ikke laktoseintolerant, det har jeg da også testa meg for hos legen. Som jeg skriver så tåler jeg alle andre melkeprodukter enn vanlig melk på kartong (vet ikke om jeg reagerer på melk rett fra ku, da jeg kun drakk det da jeg var liten, og ikke hadde disse plagene da).
Da er man neppe laktoseintolerant, da laktose forekommer i alle kumelkprodukter, så vidt jeg vet.


#68

Fridolina sa for siden:

akkurat sånn har jag det også..Kall melk,er det eneste jag ikke tåler.. melk i mat,rømme,kefir å lignende går helt fint
[color=red][/color]


#69

tbear sa for siden:

Det er fint at du har fått slått fast at du ikke har laktoseintoleranse, photobscura. Og ja, jeg har lest artikkelen selv - det var i grunnen derfor jeg mente den kunne være relevant for deg.

Jeg ser nå at du skrev at du tåler "alle andre melkeprodukter..", mens jeg merka meg de du spesifikt nevnte, nemlig fløte, rømme, yoghurt, ost etc... Som det fremgår av artikkelen er dette eksempler på melkeprodukter som tåles bedre enn vanlig melk av de som har laktoseintoleranse. For øvrig fremgår det av artikkelen at selv de med laktoseintoleranse vanligvis tåler 5-10 g laktose per dag, dvs tilsvarende 1-2 dl søtmelk. Fløte inneholder vesentlig mindre laktose enn søtmelk og syrnede produkter tåles bedre enn søte. Videre er ulike gulosttyper tilnærmet laktosefri.

Du har nok i prinsippet sikkert rett i at laktose forekommer i alle melkeprodukter, men det er nok slik at mengden og virkningen varierer sterkt mellom de ulike melkeproduktene.


#70

Photobscura sa for siden:

Hei:rolleyes: Jeg leste det jeg skrev nå, og det var ikke meninga å framstå som hissig, hehe..
Jeg kan for å beskrive det nærmere føle mageknip o.l. i løpet av bare minutter. Ingen andre melkeprodukter som gjør det for meg.
Nå er ikke dette et STORT problem, da jeg burde kutte ut melk åkkesom (med tanke på kostholdet -induksjon og sådant)(ellers har jeg da heller ikke drukket en dråpe av det på nesten et år).
Snakka om det med mor og far her om dagen, han har det på samme måten, men det er mer periodeorientert for hans del. Han er da også hyperallergiker. Men moren min påstår hardnakket at det er fordi jeg kjører full frys på kjøleskapet, altså kaldest mulig -det har jeg alltid gjort, og hennes påstand er at man ikke har godt av å drikke for kalde drikker. Men vet ikke om jeg kan påstå noe av den samme følelsen av noe som helst annet... Hmmm. Det eneste jeg drikker av kalde drikker er vann, og noen ganger soyamelk.
Jeg får vel bare slå meg til ro med at det er sånn det er, for som sagt så er det ingen big deal, og jeg får den samme tilfredsstillelsen av soyamelk som jeg fikk av kumelk. Jeg var nemlig storforbruker, og kunne tidvis hølke nedpå to liter lettmelk på én dag...:eek:


#71

Carisma sa for siden:

Får du samme følelsen nå når du har lagt om til lavkarbo? Jeg trodde før at jeg ikke tålte vanlig melk, evt sammen med egg, for hvis jeg balndet de to endte jeg som regel med å tilbringe resten av kvelden på badet... Men så viste det seg at det var melk sammen med mel jeg ikke tålte. :rolleyes: Nå som jeg har kutta ut nesten alt som har korn eller mel i seg har jeg ingen problemer med hverken melk eller melk/egg blandinger.


#72

Kristian sa for siden:

Det er mange rare spørsmål en skal få og det verste er at det er noe i det. Tordenvær kan ha virkning melkekvaliteten men jeg vet ikke hvorfor. Skal sende en mail til ekspertisen.
De fleste enzymer overlever lavpasteurisering og kan spalte fettet i produktet i ettertid.
Med dagens produksjonsmetoder er det sjelden vi må dumpe melk på grunn av kvalitetsfeil. Skulle vi bruke upasteurisert melk ville nok langt mer melk bli dumpet og skulle årsaken være sjukdomsbakterier kunne vi ikke bruke det til dyrefor heller. Min Morfar bekreftet at folk ble ofte syk av hjemmelaget melkeprodukt selv om de sikkert nok hadde bedre imunforsvar før i tiden.


#73

Photobscura sa for siden:

Jeg kutta ut melk før lavkarbo, og ble kvitt en del plager med magen min. Bedre fordøyelse og sånn.
Da jeg i tillegg kutta ut hvete i høst ga den oppblåste magen slipp, og nå har jeg en glad og fornøyd mage.
Har prøvd et og annet glass melk, men plagene kommer tilbake. Sist i jula tok jeg et glass for å teste, samme skjedde.
Men nå skal jeg jo heller ikke drikke vanlig melk på Atkins, i alle fall ikke forløbig så vidt jeg vet. Jeg vil ikke påstå det er noe savn heller da, heldigvis:o


#74

nomma sa for siden:

Nå har jeg for min del fått råmelk, tre kalver kom til verden i går.. :D Så nå står kjelosten/kalvedansen i ovnen. etter å surfet litt på nettet har jeg funnet ut at råmelk ikke er ille i ett lavkarbo kosthold.. den inneholder 5-7 % fett, 15-20% protein og 2-3 % laktose..

finner ikke noe karbohydrat innhold.. men hvordan er det med laktose i forhold til karbohydrat.. Kristian kan kansje svare på det????


#75

Kristian sa for siden:

Du skriver at du ikke er laktoseintolerant men tåler ikke melk, er ikke det to motstridende påstander? For å få en diagnose hos legen må du være ekstremt intolerant. Laktose er ett disakkarid, altså at det består av to typer sukker, galaktose og glukose. For å spalte galaktose og glukose fra hverandre trengs ett bestemt enzym i tarmen. de som er intolerante mangler dette enzymet, det kan være at du har for lite av det enzymet. I syrnede melkeprodukter er denne spaltingen av laktosen kommet godt igang og derfor så tåler du den melken bedre. ost og smør inneholder svært lite laktose og dessuten er de også syrnet og derfor så tåler du de godt. Brunost er kokt og derfor er også spaltingen igang på samme måte som når du koker potet eller gulrot for å spalte stivelse til sukker. Fløte er ikke syrnet eller kokt og inneholder nesten like mye laktose som melk. årsaken til at du tåler det bedre er at du drikker mye mindre av gangen av det. Prøv å drikk like mye av fløte som du ikke tåler av melk så skal du få se. du skal være temmelig sulten skal du greie en halv liter fløte.


#76

Kristian sa for siden:

Så vidt meg bekjent er det ikke andre typer sukker i melk enn laktose. Så da skulle det være 2-3% karbohydrat i råmelk. ;)
Kjelost? trodde kalvedans var det samme som råmelkspudding.:confused:


#77

Photobscura sa for siden:

Takker for godt og utfyllende svar.
Jeg tok bare en hel masse tester for matintoleranse og allergier og testet negativt på laktose.
Vet ikke hvor dypt testene går, men på f.eks nøtter som jeg av de fleste tilfeller tåler ganske dårlig, var svaret ubestemt...
Men pytt pytt.
Grunnen til at jeg spurte i utgangspunktet var for at jeg var nysgjerrig på hva det kunne være. Da er det nok en laktoseintoleranse jeg har da, hepp, diagnose:)

Jeg må ellers si jeg er både imponert og takknemlig over kunnskapen som bretter seg ut over disse sidene, som i grunn bunnet i, kanskje slemt sagt, forumets dummeste spørsmål...!


#78

Kristian sa for siden:

Syns ikke det spørsmålet om Oboy var så dumt jeg da. Oboy inneholder jo kakao og det skal jo være sunt, melk vil jo også de fleste si er sunt. Og spørsmålet var om hvor usunt det var og dermed så ante hun nok at svaret ikke kom til å bli særlig positivt:)


#79

Photobscura sa for siden:

Ok, kanskje ikke dumt, men svært naivt... Å i det hele tatt erstatte et måltid med noe som inneholder ca 90 prosent sukker, og hvor den lille kakaomengden er instantisert, altså bundet til sukkeret for at det skal lettere blandes ut, kan da neppe være sunt! Men dette vet du jo sikkert.
(Jeg har jobbet i lageret til kraft..;))
Når man har gått til et bevisst valg å registrere seg på et lavkarboforum, så er jeg overrasket over spørsmålet i grunn. That's all :)
Og, hehe, ikke mye til positive svar nei, men dog en fruktbar diskusjon.


#80

nomma sa for siden:

takk Kristian.. det var det jeg trodde.. kjelost - kalvedans- råmelkspudding er det samme.. og sabla godt også.. jeg koker melken i vannbad i ett par timer i stekovn. Siden jeg bruker råmelken fra 2.mål så får den en konsistens som karamellpudding.. spises med sukker og melk.. nå spiser jeg den med natreen og fløte.. mektig men godt.. :D


#81

Solan sa for siden:

Takk!

Mener du med lavpasteurisering 70 grader? Jeg hadde lest at testen for vellykket pasteurisering var at ingen enzymer hadde overlevd. Er det da "vanlig" pasteurisering som er slik? Litt mer detaljer hadde vært fint. Og når vi er inne på eksperter: Kunne du sjekke om Wulzen anti-stivhetsfaktor overlever lav-pasteuriseringen. Og hvordan er det med Price faktoren (Aktivator X) i norsk melk?

Det tror jeg nok; de hadde vel også dårligere kontrollmuligheter. Det jeg er opptatt av er å miste minst mulig av de gode elementene som finnes i melka idet den kommer ut fra kua, og å tilføre færrest mulig dårlige. Jeg grøsser når melkefett blir erstattet av "sunt plantefett", for eksempel, og av pizzatoppinger som så definitivt ikke er ost. Men du har elementene jeg nevner over, og visstnok også opptagbarheten av mineraler som står på spill. Alle de små tingene, de man ikke merker i en stor dose, men de som til sammen bygger seg opp til bidrag til livsstilssykdommer. Jeg har som sagt planer om å bli 110.


#82

Kristian sa for siden:

90% sukker:eek: Ikke rart at Oboy smaker bedre med ekstra kakao i.:rolleyes: Har aldri sjekka karbh.innholdet i sånt noe.


#83

Kristian sa for siden:

Spørsmålene dine begynner å gå over alle støvelskaft. Jeg har ikke høyskole så jeg vet ikke hva du snakker om men jeg har sendt spørsmålet til en som har en høyere utdannelse så får vi se om han tar seg tid til å svare.
Tordenværet har jeg ikke fått svar på. men jeg tror det må ha noe med at kyrne blir skremt. Dyr som blir jaget kan jo få en dårlig smak på kjøttet og grisen kan jo ikke bli skremt før avliving av samme grunn.


#84

Kristian sa for siden:

Så det brukes ikke sukker i puddingen, da skal jeg ta imot hvis jeg blir tilbudt det en gang:)


#85

nomma sa for siden:

Det er noen som bruker sukker i melken før den kokes/stekes.. og serverer den med rødsaus.. jeg har prøvd det og det syntes jeg ikke var godt..

jeg liker "min" variant best.. det er jo den jeg fikk servert av bestemor når jeg var liten vet du:p:p:p men hun kokte den av 1. målet og da ble konsistensen som en slags ost.. derav navnet Kjel-ost.


#86

nomma sa for siden:

kjøpte her i høst OBoy uten sukker:confused::confused::confused: leste ikke grundig nok på pakken.. Utenpå pakken står det med store bokstaver NO sugar added..men jeg ble ikke så veldig impnert når jeg leste på innholdsfortegnelsen..Den skal hvist inneholde 30% mindre kalorier enn vanlig O'boy.
Den inneholder Maltodextrin, fettreducert kakao:confused:, inulin, emulgator, salt og sukelarose.. Karbohydrat innholdet er 55,5 g hvorav sukkerarter 5,7g.. ikke akkurat lavkarbo kost like vel..

Jeg er i utgangspunket ikke noe glad i o'boy men tenkte at det kunne være noe for mann og barn.. men den smakte vist ikke så godt.. så esken blir nok stående til den går ut på dato.. :confused:


#87

Solan sa for siden:

Ikke ment å gjøre dette til en høyskole-debatt, Kristian. Det er bare at vurderingen pasteurisert/upasteurisert og tilsvarende for homogenisering har så mange faktorer. Pro pasteurisering har du jo dette med sikkerhet mot slemme bakterier. På den andre siden har du at sunne mikroingredienser skades eller kan skades av pasteuriseringen - ingredienser som kan bety forskjellen for helsa på lang sikt. Men de stedene jeg har lest om dette har vært amerikanske nettsteder, og det er ikke gitt at tilsvarende forhold råder i Norge. Kanskje behandler vi i Norge melka skånsommere, har sunnere kyr, osv., slik at vi er nær nok "naturmelka" hva disse mikrostoffene angår til at det ikke er noe å bekymre seg om.

Men si for all del fra om denne dåren spør mer enn Tines ti vise kan svare. Jeg er ikke ute etter å plage noen med spørsmålene mine. Jeg har bare en sterk interesse for å vite mer om en av mine viktigste næringskilder: meieriprodukter.


#88

Kristian sa for siden:

Vi har ett meieri i USA og de sier at melken der er så dårlig at de må vaske utstyret mye oftere enn oss på grunn av høye bakteritall. Det er også langt færre som drikker melk der enn i Norden på grunn av at det ikke er noen god smak på melken. Melken der blir nok pasteurisert ved mye høyere temperatur, kanskje på 120 grader.


#89

Kristian sa for siden:

Grei kar, her er svaret jeg fikk av ham;
Du vet jo at Wulzen anti-stivelse, er stigmasterol: og at det blir inaktiver ved pasteurisering.
Og Price factoren eller som du kaller det aktivator X ( katalysator ). blir ikke inaktivert ved pasteurisering. ( Spesielt mye av disse viatminene på våren ), når kua spiser hurtigvoksende gress ).
Håper svaret kunne været til hjelp ?


#90

Solan sa for siden:

Tusen takk for svaret, Kristian. Hva er temperaturgrensen for at stigmasterol ødelegges? Tror du det kunne vært aktuelt for Tine å pasteurisere under denne temperaturen for å bevare et viktig mikro-næringsmiddel? (eller kunne man få stigmasterol direkte fra planter enten ved å spise dem eller som tilskudd i pasteurisert melk på samme måte som man tidvis har oppi vitamin D?)


#91

Kristian sa for siden:

Jeg vet ikke grensen for stigmasterol, den er kanskje nede på 50 grader. Skal en gå ned på pasteurtemperaturen må en øke tiden og da går det sikkert like ille for Enzymene.
Jeg foreslår at du spiser Cura-med for å få i deg stigmasterol og andre sporstoff. Det gjør jeg.

Tordenvær og melk. Årsaken er trolig strømbrudd som hindrer nedkjøling av melken. dermed øker antall bakterier fort.

Nå tar jeg vinterferie så det vil gå en stund før jeg kan svare på nye spørsmål.


#92

Solan sa for siden:

God vinterferie! Når du er tilbake: Mener du med Cura-med de der gule eskene med råmelk de selger like ved kassa på supermarkedet?


#93

Kristian sa for siden:

jepp:ja: , Cura-med sammen med ekstra C-vitamin hindrer forkjølelse hvis en tar det når du kjenner at forkjølelsen er på vei.


#94

Fridolina sa for siden:

I noen butikker og apotek finns den i jordbær smak også:)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.