< Tilbake til oversikten

Den farlige palmeoljen


#2

Solan sa for siden:

Står det "vegetabilsk olje" så er det faktisk ikke bra for deg. Oljen er da garantert prosessert, og derfor alt annet enn sunn. Det gjelder også om utgangspunktet er palmeolje.

Det er dog forskjell på industrielt prosessert palmeolje og palmeolje utvunnet på mer vettuge måter: Hvis du vil lese litt om sistnevnte, klikk her for å se hva en produsent har å si.


#3

Iset sa for siden:

Jeg vet det, jeg var ironisk, derfor smileyen (som jeg oppfatter som sarkastisk). :)

Er så drittlei all den negative fokuseringen på mettet fett. De tenker jo fullstendig ulogisk, jeg skjønner det virkelig ikke!! Takk for flott link, forresten. Grei å ha i bakhånd når jeg havner i diskusjoner om dette.


#4

Trolljenta sa for siden:

Jeg vil heller kjøpe ferdigprodukter med kokosolje og palmeolje enn enumettet vegetabilsk olje.
Bruce Fife - (Coconut research center) mener at vi ikke hadde hatt så mye hjerteinfarkt hvis industrien brukte kokosnøttolje, og fruen hans sa så kjekt at hvis vi brukte kokosnøttolje kunne vi til og med spise pommes frites.


#5

Kristian sa for siden:

Jeg er usikker på om palmeolje er sunt. Den er jo ikke utvunnet fra frukten men fra selve treet. Palmeolje er også brukt i disse helseskadelige burgerne.
Med 90% mettet fett så burde de jo tåle mye behandling og dessuten burde de ikke trenge behandling for holdbarheten sin del, med så mye mettet fett mener jeg.:confused:


#6

janmesi sa for siden:

Dette innlegget er fra DVP (sendt NRK)

Hei!

Jeg ser at du skriver om palmeolje og at Lipidklinikken regner dette som særlig skadelig. Denne påstanden er ikke basert på forskning. Palmeolje inneholder helsebringende fettsyrer (39 % oljesyre, som det er mye av i olivenolje), 9 prosent linolensyre (essensiell omega-6-fettsyre) og en stor andel korte og mellomlange fettsyrer. Dessuten inneholder palmeolje store mengder antioksidanter i form av betakaroten, andre karotenoider, vitamin E og tokotrenioler. Oljen er varmebestandig og egner seg godt til steking. I land som tradisjonelt bruker mye kokos- og palmeolje, er hjerte- og karsykdom og også kreft så godt som ukjent. Kokosfett inneholder vel 92 % mettede fettsyrer, som bl.a. motvirker infeksjoner (sopp, virus, bakterier), stimulerer stoffskiftet, motvirker kreft og en rekke andre sykdommer.

Det er også galt at palmeolje (og kokosfett) øker kolesterolnivået og derfor bidrar til hjertesykdom. De som spiser mye fett i maten, har ofte lavt kolesterolnivå, og hvis det er høyere enn anbefalt, består det av fraksjoner som er mindre aterogene fordi blodets triglyceridnivå som regel er meget lavt hvis man spiser mye fett (og lite høyglykemiske, betennelsesfremmende karbohydrater). Til steking er det mest skadelig å bruke olje som inneholder mye omega-6-fettsyrer (dvs. soya-/solsikke og saflorolje) fordi slike oljer lett blir oksidert. Raffinerte oljer med minimalt med antioksidanter er enda verre. Palmeolje har mye antioksidanter og mettet fett som ikke så lett ødelegges av varme.

Vi har publisert en rekke artikler i Mat&Helse om dette temaet, jf. [url]www.matoghelse.no[/url].

Vennlig hilsen

Dag Viljen Poleszynski, dr.philos.

Fagredaktør Mat&Helse, Jar

www.nrk.no/programmer/tv/puls/1.1618261


#7

Iset sa for siden:

Knallbra!!


#8

Kanutten sa for siden:

Men nå er det visstnok bevist at palmeolje er skadelig...


#9

smgj sa for siden:

Men en stor del av argumentasjonen i den artikkelen bygger på at fett øker kolesterolet og at høyt kolesterol er negativt (og fører til hjertesykdom). Om man så ikke stoler på den "bevisrekka" så faller store deler av artikkelen bort og man sitter igjen med argumentet om at utvinning av palmeolje ikke er bra for regnskogen. Det er nok sant, men jeg tror heller ikke rapsoljeplanteørkener er noe "bedre".


#10

sylwester sa for siden:

En annen ting er vel at betegnelsen palmeolje i media mener raffinert blank palmeolje av aller rimeligste grad; den slags en putter i indistricookies og andre godsaker.

Det at raffinert palmeolje ikke er så skadelig for oss lavkarbere betyr vel ikke at vi skal peile oss mot en diett hvor alt fettet kommer fra denslags slik som mange på fastfood-dietten gjør?


#11

Bestemamma sa for siden:

Nei, vi skal vel ikke det, men jeg syns det er synd når det også går utover oss som bruker rød palmeolje i matlagingen....:mad:


#12

Chamomilla sa for siden:

Ah, bruker du det? Jeg har bestilt rød palmeolje for noen dager siden fra iherb... tenkte først og fremst og ta det som tilskudd fordi jeg tror den inneholder noen stoffer som jeg tror jeg trenger... ;)
Tips meg gjerne i forhold til hva du bruker den til i matlagingen, evt på pm eller i annen tråd om det ikke passer seg i denne tråden. :)


#13

smgj sa for siden:

Nei, høyraffinerte produkter bør ikke være hverdagskost og det argumentet kjøper jeg gjerne. Men det blir raskt til at man demoniserer all palmeolje i stedet for å se nyansene i bildet...

Litt som å si at lavkarbo bare er smør og flesk. ;)


#14

Supera sa for siden:

Å herregud! For et tåpelig utsagn på den linken til Kanutten:

OMG! OMG! Skulle tro palmeolje var ren gift slik han snakker om det. Det er snakk om NUGATTI og så reagerer han på palmeoljen men ikke på havet med sukker som er i?!? Unødvendig å utsette barna for det, ja. Ikke gi dem nugatti da! De har ikke godt av alt det sukkeret uansett!


#15

Yrla sa for siden:

Det er med olje som med annet, t.o.m. mennesker; behandler man dem bra skader de ikke:)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.