1/2 kg hvetekli bløtlegges 12 timer
klem ut vann gjennom melsikt
tilsett 1 ts salt
+3-4 ss mel
fordel massen på to bakeplater. klapp flatt og jevnt. rut opp massen med en skarp kniv, sett kjeksen i ovnen til tørking 100 gr i ca 8 timer til kjeksen er tør. avkjøl og oppbevar i boks
Jeg har fått dilla på ferdig Fiberrik, men det blir litt i meste laget med karbohydrater. Hva med 2-3 ts Johannesbrødkjernemel isteden for mel eller bakemiks? Ingen karbo!
Hvor mye blir det av en slik porsjon av 500 g kli?? Eller, hvor mange? En full langpanne?
Ikke et vondt ord om Ziggylapper, men smaken er som baken...vil heller ha fiberrik-variant!
Hvor mye/mange blir det av 500 g kli? Lurer på karboinnholdet pr stk hvis en lager omtrent like store som ferdigkjøpte.
Jeg skal kjøpe hvetekli i dag og prøve denne med soyaprotein og litt Johannesbrødkjernemel. Bløtlegging i dag, steking morra, da skal det være klart til frokost onsdag....:D
hmm vanskelig å si akkurat hvor mange. Jeg mener jeg strøk det utover et bakebrett, og da er det jo litt opp til deg hvor store ruter du lager. Du kan jo lage fiberrik i alle størrelser du selv vil. Mine ble litt tynnere enn de jeg har kjøpt i butikken da, og de har også tendensen til å ry litt mere, så jeg ville ikke lagd de for store.
Jeg leser på bakemixen fra Atkins, og det er stort sett bare gluten i den. Lurer også på om jeg skal finhakke valnøtter eller solsikkekjerner for litt ekstra smak. :D
Nå står klien og godgjør seg i bløt. Kjøpte en 400 g pakke og brukte en åpnet pakke på 200 g i tillegg. Jøss, det ble mye, jeg har brukt en stor bakebolle, kansje 30 cm i diameter og den er halvfull!!!
Jeg brukte som sagt en hel klipakke på 400 g, og antaglig 200 g i tillegg.
Jeg la også 2 dl linfrø i bløt med klien. Dere vet, hvor geleaktig vannet blir når linfrø ligger i bløt? Tenkte det var bra med alt som kunne binde massen sammen.
Noe av linfrøgeleen ble klemt ut med overskuddvannet. Jeg hadde en melsikt på ca 15 cm i diameter, og måtte fylle den 5 ganger.
Så blandet jeg i en toppet ts seltin, og to toppede ss med glutenmel.
Og 2 dl hakkete valnøtter, og 2 dl solsikkekjerner. For å få god smak, kil er ikke spesielt godt i seg selv.
Dette ble 2 fulle bakeplater, og et ganske tykt lag. Det var lett å klappe ut med hånden, og massen virker ganske seig og henger godt sammen - ihvertfall i våt tilstand! :D Nå står de i ovnen på varmluft og 100 grader.
Jeg har ikke rutet opp brettene i småbiter ennå, tenkte å gjøre det når de har stått i ovnen et par timer.
Skal vi se om jeg har forstått utregninga av karbohydratinnholdet.
600 g kli med kh på 18,5 = 111 kh
200 g solsikkekjerner med kh på 17,5 = 35 kh
100 g valnøtter med kh på 6,2 = 6,2 kh
50 g glutenmel med kh på 20 = 10 kh
Linfrø står det 0 i kh på?
Totalt 162,5 kh. Jeg runder av oppover til 165 siden jeg ikke har helt nøyaktige mål. Jeg bruker mest skjemål og dl, ikke så mye vekt.
Så fikk jeg 32 stykker på hvert stekebrett, tilsammen 64 stk. Litt større enn kjøpte Fiberrik. Det skulle bli 2,58 kh pr stk???
Arrester meg hvis jeg har regnet feil!
Gleder meg til å høre resultatet, mam!!
Ja, jeg er så spent jeg også. De må tørke til sent på ettermiddagen...
høres spennende ut å ha i solsikefrø, linfrø osv da mam... gledermeg til å høre hvordan de ble til slutt... som sagt så har jeg aldri fått mine så fine som fiberrik da, de har rydd litt, men de er så gode som fiberrik kan bli :)
Jeg kan melde at de henger bra sammen. Jeg gir glutenmelet æren for det! Eller kansje linfrø virket som klister?
Men det tar tid å tørke to brett. De har bare tørket rundt kanten. Jeg har satt en visp i klem i stekeovnsdøra så det er en liten åpning, og så prøver jeg å tørke lenger.
De må være helt tørre for å slippe bakepapiret. Og når de tørker, blir de tynnere, ikke så tykke som de virket når jeg klappet ut massen på bakeplater.
Men jeg må da få ned kh innholdet. Jeg vet ikke om solsikkekjernene gjorde så mye utav seg, egentlig. Ferdige Fiberrik med solsikke har de laveste kh, men det skjønner jeg ikke. Kh er nesten like høyt som i hvetekli.
Neste gang prøver jeg med 1 ss soyaprotein, og 1 ss glutenmel. Kansje ikke solsikkekjerner, men mere linfrø og valnøtter. Må prøve å komme ned til 2 kh eller mindre pr stk.
Gluten er bindestoffet i hvetemel. De med cøliaki tåler ikke gluten. Du har ikke cøliaki?
Det er nevnt endel i forumet, og jeg la inn en link i går. Tror jeg har lest at det binder sammen så bra at 10 g gluten erstatter 100 g mel. Kjøper det på helsekostbutikk.
Og de tørre ferdigbakte tåler normal håndtering uten å gå istykker.
Men så har en av mine søte små tuklet med innstillingen på ovnen, så et brett er brent i bunnen. Pokker. Får se i morgen om de er så brent at det bare er å kaste de. Det var heldigvis bare halvparten.
Du sier noe ... Det har jeg ikke tenkt på. Trodde kli var trygt, men jeg har faktisk fått vondt i magen hver gang jeg har spist Fiberrik i det siste. Trodde det var majonesen jeg hadde oppå jeg ikke tålte, men kan egentlig ikke se noen grunn til at jeg ikke skulle tåle den ... :rolleyes:
Hm, jeg er ikke heeelt fornøyd med kh innholdet. I forhold til kjøpte Fiberrik med solsikke. De har 3,7 kh pr stk. Men alle karbohydrater teller med.
Sesamfrø har bare 4,5 g kh på 100 g. Skal prøve det neste gang, og bare 1 ss glutenmel. En toppet ss var akkurat 25 g.
Jeg kjenner nesten ikke smak av solsikke, men valnøttene kjenner jeg litt smak av.
Jeg la inn et spm og Spielberger soyaflak i går, de er merket med forskjelig kh. Noen poser står det 5 kh på, og andre 3,1 eller 6,3. :confused: Stemmer det at det er så lite kh som 3,1, så blir det interessant å bruke.
Uansett så er Fiberrik masse god fiber for tarmene, både ferdig og hjemmelaget. Skal ta med i ferien, der har vi bare grill og propanapparat.
Uansett så er jo disse fiberrikene bra for alle som holder på med vedlikehold, eller som følger Fedon eller F2. Da teller man jo ikke karber på samme måte som Atkins induksjon eller ketolyse, og uansett så vil jo disse ha lav GI. Og som du sier så er jo fiber kjempebra for fordøyelsen :)
Har prøvd å bake dette nå, men gjordte om litt la i vått 300g fiberblanding ala ca 19 carber, og 100g solsikkefrø ala ca 19 carber og en del linfø. Fikk tilsammen to bakebrett og delte opp i små brød litt mindre enn fiberrik, og fikk da ca 70 stker.... og det blir jo bare litt over 1 carb per brød! Er egentlig ganske gode!!!
"MAM: I forhold til kjøpte Fiberrik med solsikke. De har 3,7 kh pr stk."
Er det jeg som har misforstått utregning av karber !?!?
På min pakke står det : 37g karbohydrater og 26g kostfiber pr 100g. For å beregne nettokarber trodde jeg man skulle trekke fra fibrene?? det blir da netto 11g i 100g. Pakken er 125g og deler man det på ca 15 plater så blir det litt under 1kh pr plate ??
Presisiering fra Gerds svar:
[color=purple][/color]
Alle matvarer produsert innen EU skal følge EU standard, og det er med netto karbohydrater, dvs. fiber er allerede trukket fra. Slik er også matvaretabellen bygget opp. Karbohydrattallene er eks. fiber.
[color=purple][/color]
MEN
[color=purple][/color]
Kjøper du varer som er produsert andre steder hvor de ikke følger EU - standard, f.eks. USA, vil IKKE fiberet være trukket fra. Det gjelder å lese næringsinnholdet nøye og lære seg å tolke !
[color=purple][/color]
Mye å passe på ! Hvis du er usikker, spør her !
[color=purple][/color]
Det er noe med eu-reglene (mener jeg) Så kostfiber er allerede trukket fra på norske matvarer... Jeg også misforstod dette. Skal se om jeg finner en tråd der dette er god forklart... :)
Ja, det er det. Der er det snakk om sukkeralkoholer også. Det er kunstig søtning i en eller anne form. De trekkes i fra på alle næringsinnhold, også norske. Men sukkerarter, som er en eller annen form for naturlig sukker som f. eks. fruktose (fruktsukker) og laktose (melkesukker) må telles.
[color=purple][/color]
Hjelp! Nå som jeg trodde at jeg var begynt å få taket på denne dietten !
Skal man legge til laktosen og fruktosen eller er det inkludert i karbohydrat tallet?
Ok - takk:) lese på alle pakker enda litt til:rolleyes:
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.