< Tilbake til oversikten

Lurer på glykogenlagre.. tror jeg..

#1

mofe sa for siden:

Jeg er i ketose nå, også skal jeg spise på kinarestaurant ikveld. Skal prøve å bestille noe med minst mulig karbohydrater, selvfølgelig, men det er jo så mye mystisk i disse sausene deres.. :cool:

Men så lurer jeg på.. Hvis man skeier ut en gang, sånn at man kommer ut av ketosen - er det da sånn at da har man allerede driti på draget, så da kan man bare skeie mere ut den dagen?

Altså, det jeg lurer på.. er det sånn at jo mere karber man spiser over en viss tid, jo lengre tid tar det før lagrene tømmes, og jo lengre tid tar det før man kommer i ketose igjen?

Sett at jeg f.eks spiser 40 gram med karbohydrater ikveld.. Tar det da kortere tid å komme i ketose igjen, enn om jeg hadde spist 70 gram?

Eller er det bare flisespikkeri fra min side, som er umulig å svare på? :o


#2

Fridolina sa for siden:

Bra spørsmål Mofe!! dette har jag også tenkt på..
[color=red][/color]
Jag har litt den instillningen att viss jag allrede har ødelagt dagen matmesigt,så kan jag likevell fortsette å spise usunt den dagen..
dvs har jag allrede spist 30 karbs for mye,så kan jag spise 20 til uten att det gjør forskjell.... men va vet jag..:o


#3

Nille sa for siden:

:eek: NEI !! for all del. Om du tenker sånn blir det helt feil ! Det er en utrolig dårlig unnskyldning for å skeie ut !

:ja: JA, det er riktig

:ja: Ja, det er riktig. Dess mer du spiser, over dess lengre tid, dess lenger tid tar det før du er i ketose igjen.

Ikke flisespikkeri, men noe alle burde tenke over.

Når det gjelder alkohol gjelder det samme prinsippet. Når kroppen brenner alkohol brenner den ikke fett og dess mer du drikker dess lenger ar det å forbrenne alkoholen, få den ut av kroppen og begynne å brenne fett igjen.


#4

Fridolina sa for siden:

Takk Nille:) ..Då var det avklart..:)


#5

Snikende Saccosekk sa for siden:

Da kan jeg jo komme med noen oppfølgingsspørsmål :)

Hvis man da først HAR syndet, kan man redusere tiden det tar før karbohydratene er forbrent ved hjelp av en intens treningsøkt? Kanskje til og med ikke falle ut av ketose? undre

Tar det lenger tid å falle ut av ketose hvis man har gått på lavkarbo en stund?


#6

mofe sa for siden:

Supert Nille, tusen takk! :suss:


#7

Fridolina sa for siden:

Finns det ingen grens på hvor mye karbs som kan lagres i kroppen?
de fleste tømmer ju sitt lager å kommer i ketose etter noen dager..:confused:


#8

Nille sa for siden:

:ja: Noe må du forbrenne npr du trener, og da tar kroppen det lettest tilgjengelige først.

Egentlig ikke, enten så er du i ketose eller så er du ikke. Dvs. er du i ketose og har vært det en stund sitter ikke ketosen "hardere i" om du skjønner hva jeg mener. Men har du vært i ketose en stund vil du komme fortere i ketose enn en som IKKE har vært i ketose fra før, for h*n har mer å rense ut og det tar litt lenger tid enn en nesten ren kropp.

Men hvor lang tid slik tar er individuelt



#10

Nille sa for siden:

Det finnes ingen grense for hvor mange karber som kan lagres. Når glykogenlagrene er fyllt lagres overskuddet som fett. Men man må skille på type karber også.

Karbohydrater er en fellesbetegnelse for sukkerstoffer/stivelse, som omfavner "raske" karbohydrater som ris, pasta, poteter, hvitt raffinert mel (inkl. brød) OG selvfølgelig det verste av alt, nemlig sukker. De er lette å fordøye og gir energi. De "trege", som f.eks. grønnsaker/fiber er tyngre/ikke fordøyelige, har mye fiber og og ofte rett igjennom uten å lagres. (Det er disse vi ikke teller fordi de ikke lagres i kroppen).

Det er de raske karbohydratene/overskuddskarbene som opptas av kroppen og brukes som brennstoff vi må holde oss unna. Det er de som omdannes til glukose og glukose er kroppens førstevalg som brennstoff. Spiser du for mye karber av den raske sorten vil disse altså lagres som glukose, og trenger/bruker ikke kroppen all den glukosen forsvinner den ikke, den lagres - SOM FETT.

Glukose (blodsukker) lagres i muskler som glykogen. Glykogen er lange kjeder med glukose, som spaltes "til bruk". Kroppen har som regel et glykogenlage som normalt holder til 2-3 dager. Men brukes det ikke, forsvinner det ikke ut i løse luften, - overskuddet lagres altså som fett. Og er det først fett, sitter det der, og det blir ikke forbrent før glykogen lageret er tømt. Det blir det jo tømt aldri om man stadig fyller på mer enn kroppen trenger. Dvs. om man spiser underskudd av hva kroppen trenger av karber/glukose, må kroppen finne noe annet å forbrenne, - og først DA, etter 2-3 dager med tomme lagre, går kroppen over til å forbrenne fett.

Spiser du mye karber en dag, vil ikke lageret fylles helt opp og du kommer fortere i ketose. Spiser du mye karber lenger, vil lageret fylles, overskuddet lagres som fett og det tar langer tid å snu forbrenningen til fett igjen.

Det er litt mer komplekst enn det jeg har skrevet, men jeg håper dette var en forholdsvis enkel forklaring på en møysommelig prosess. Kroppen vår er en slags forbrenningsovn og det er mange ting som spiller inn, bla. glukagon og mange andre hormoner. Det er kjemi på høyt plan og jeg klarer ikke å forklare det på en lettfattelig enkel måte.


#11

Fridolina sa for siden:

Tusen takk Nille:D !!!!!!!!
[color=red][/color]
dette ska jag absolutt tenke på neste gang noe "usunnt" frister!!!


#12

Sissi sa for siden:

Var veldig nyttig det jeg leste nå :) Har holdt på med atkins i 2 uker nå og er i ketose, men så lurer jeg på hvor lenge man skal være i ketose?? Skal man alltid være i ketose eller er det bare de første 2 ukene??

Håper på svar :)

Hilsen Meg :p


#13

mofe sa for siden:

Start et ny tråd på det du. :)


#14

Nille sa for siden:

Det er ikke noen tidsfrist på hvor lenge man er i ketose. det er veldig ulikt fra person til person. Noen må ned i 15 karber pr dag (skjeldent) for å komme i ketose, de fleste kommer i ketose rundt 20. Mange går ut av ketose om de kommer over 30-35 karber pr dag. Andre er i ketose langt over 40. Det er altså hva kroppen din tolerere av karber som bestemmer hvor lenge du er i ketose.

Følger du Atkins etter boka vil du være i ketose et godt stykke inn i Vedvarende (OWL - fase 2).

Det er ikke farlig å være i ketose lenge. Jeg har selv vært det i mer enn 1 år. Men da er det veldig vitkig at du spiser riktig, - ikke minst nok grønnsaker. Og det er viktig med kost tilskudd. Dette fordi kroppen trenger masse vitaminer og mineraler i den tilstanden.

Det anbefales at man tar en pause etter 6 mnd og lar kroppen hvile en måned eller to. Dette står det bl.a, et del om i Slank med Ketolysekuren.
Atkins anbefaler heller ikke å være i ketose i årevis.

Etterhvert som du går oppover på vedvarende stigen, vil du etterhvert gå ut av ketose. Det er IKKE meningen at du skal være i ketose resten av livet !


#15

Sissi sa for siden:

Ok :) Takk for svar


#16

Havregryn sa for siden:

Da har jeg ett spørsmål til Nille ang dette med karbo:rolleyes:
Hva er mye karbo,dvs hva er gjennomsnittlig "normal" karbo inntak for en kropp(altså som ikke driver noen form for slanking og er "normalt" aktiv)?
[font=Century Gothic][/font]
P.S
jeg leste også for en god stund siden inne på atkins at det tar kroppen ca 48 timer å komme inn i ketose igjen om man har vært "uheldig" å kommet ut av ketosen,så man må ikke gi opp om man har hatt ett kjærlighetsforhold til karboene en dag...
:full:


#17

Nille sa for siden:

Skjønner ikke helt spørsmålet. Mener du hva størstedelen av befolkningen spiser eller hva lavkarbo folk spiser ?

Svarer først på det jeg:
Gjennomsnittlig karbo for en som følger statens kostholdsanbefaling er ca. 340 gram karbo pr. dag +/- . Det er "høykarbo kosthold"

For folk på lavkarbo kosthold/vedlikehold er alt fra 45 gram karbo pr dag (de som har lav toleransegranse for karber/sterk metabolsk motstand) til rundt 150-160 (Lindberg kothold/Atkins vedlikehold). Hva som er normalt er høyst individuelt og kommer an på hver enkelts toleransegrense for karber. Mitt er ganske lavt, - må ligge under 45 pr dag for å unngå vektoppgang. Andre kan spise 4 ganger så mange karber uten å gå opp i vekt. Det finnes ingen fasit. Sammensetningen av maten spiller også en stor rolle. Vi er alle forskjellige og tåler forskjellige ting. Det som er løsningen for en kan væree katastrofe for en annen. Hver og en må lære å kjenne sin egen kropp og sine egne grenser/toleranser/intoleranser.

Om du mener hva man MÅ ha i seg av karber for å fungere, - så er svaret allerede gitt. Hva folk trenger/tåler er individuelt. Og da er det bare å gjenta: Hva som er normalt er høyst individuelt og kommer an på hver enkelts toleransegrense for karber. Mitt er ganske lavt, - må ligge under 45 pr dag for å unngå vektoppgang. Andre kan spise 4 ganger så mange karber uten å gå opp i vekt. Det finnes ingen fasit. Sammensetningen av maten spiller også en stor rolle. Vi er alle forskjellige og tåler forskjellige ting. Det som er løsningen for en kan være katastrofe for en annen. Hver og en må lære å kjenne sin egen kropp og sine egne grenser/toleranser/intoleranser.

Hvor lang tid det tar å komme inn eller ut av ketose er like individuelt som hvor mange karber en tåler/trenger. Jeg trenger lang tid å komm i ketose og må veldig lavt ned. Går ut av ketose på et forholdsvis lavt nivå også. Spiser jeg et høykarbo flere dager på rad kan det ta meg opptil en uke å omme i gang igjen, - fordi jeg har lav forbrenning og en kropp som reagerer sent. Andre kan komme i ketose i løpet av 24 timer, selv etter mega utskeielse. "Normalen" - snittet kan godt ligge på 48 timer, men det er som sagt ingen fasit på det heller.

Du har helt rett i at en ikke skal gi opp på grunn av en uskeielse, - og å tenke at "skitt au, nå har jeg skeia ut nå er alt ødelagt" for så å bruke det som en unnskyldning for matorgie er en særdeles dårlig løsning. Dess mer en utsetter kroppen for, dess lenger tar den for å hanke seg inn igjen. Det er også et faktum at om man veksler for mange ganger mellom lav- og høykarbo, vil en trenge lenger og lenger tid for å oppnå resultatene en ønsker. Det er det mange som har oppdaget her inne. Jojo slanking funker ikke på lavkarbo heller !


#18

Havregryn sa for siden:

Jeg mente det størstedelen av befolkningen spiser ja,uten å hverken gå opp eller ned..gjenomsnittlig :)


#19

Havregryn sa for siden:

Og... nå når jeg fikk lest igjennom hele svaret ditt,så fikk jeg svar på spørsmålet mitt :snill:

Skjønner det er individuelt hvor mye hver enkelt kan spise av karbo,hvor lang tid det tar før man er tilbake til ketose osv..
Har bare ikke hatt peiling på ca-gjennomsnittet av karboene for de som lever høyt på karbo...
Tusen takk for informativt svar
:)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.