Vet noen hvor jeg kan få tak på upasteurisert uhomogenisert melk?
Det beste jeg får til så langt, er å ta en omvei om homogeniseringen: Kjøper skummet melk og kremfløte, og blander. Kremfløte er ikke homogenisert, og skummet melk har praktisk talt ikke fett, så da blir resultatet uhomogenisert helmelk. Det er dog verre med pasteuriseringen (og, urgh!) ultrapasteuriseringen.
For kulturmelk har vi Røros tjukkmjøl, som er uhomogenisert. Men også den er pasteurisert.
Da må du nok få melken rett fra kyrene, men trodde ikke bønder hadde lov til å selge melken privat.
Det var en artikkel om pasteurisering av melk i siste utgaven av mat og helse, vet ikke om denne ligger ute på nettet. Det er bare noen ysteri som har lov til å bruke upasteurisert melk i osten de lager.
Det er ikke lov for bønder å selge upasteurisert melk hvis de selv oppsøker kunden. Dersom man på egen hånd oppsøker en bonde og spør om å få kjøpe litt fersk melk er det fullt lovlig. Synd jeg ikke bor i nærheten av noen bønder. :(
Det er blitt mer og mer populært med upasteuriserte oster. Ultra pleier å ha godt utvalg av gardsoster som er laget av upasteurisert melk. Er også en pakke med skivet upasteurisert emmenthaler som de har i mange butikker.
Det er, som themonk sier, ikke lov å selge helt fersk melk i Norge.
I noen av mine bøker om candida Albicans står det om "levende melkesyrebakterier" ... (fra Canada/England.)
Jeg så et innslag på nrk en gang (ca 2004?) om en bonde som solgte, til naboer og slikt, helt fersk melk.
Om melkesyrebakterier: gå på helsekosten og spør der. NB: barn akal bare ha en av typene m.s.-bakterier. (husker ikke i farta hvilke..)
Det var en bonde som fikk 10 tusen i bot for noen år tilbake. Men han gikk aktivt inn for å selge. Det skal ikke være noen umulighet å få tak i fersk melk, men du må nesten kjenne noen.
Jeg pleier å kjøpe av en bonde, når jeg er på hytta. Det er litt teit da, man må kjøpe den ''under bordet'', snart kommer det vel gatenavn på upasteurisert melk og.
nå skal jeg spørre litt dumt her, men hva er det egentlig pasteuriseringen gjør, og hva er fordelen med upasteurisert?
da jeg var liten drakk jeg masse fersk sila mjølk, og det var kjempegodt!
har vokst opp på bøgda, og vet at folka mine har kjøpt både hoppemjølk og fersk mjølk o.l fra naboer. har aldri hørt noe om at det er ulovlig, men så kom forespørselen fra dem, og ikke bonden.
Pasteuriseringen forandrer melkens kjemiske struktur til noe kroppen ikke alltid gjenkjenner. Ensymene i melka blir borte, som gjør fordøyelsen av melk vanskeligere. Proteinene som opprinnelig er i melk, myse og kasein blir forandret (tenk på hva som skjer når du koker et egg) til noe som binder seg til mineralene i melka som gjør at de absorberes vanskeligere. Flere vitaminer damper vekk under pasteuriseringen. Homogeniseringen gjør også at melkefettet blir mer utsatt for harskning.
Når man pasteuriserer melken vil også bakterier dø, men ikke bare de slemme, de snille dør også. I melken finnes det en stor mengde snille bakterier som styrker immunforsvaret og fordøyelsen som dør av pasteuriseringen. Pasteurisert melk vil harskne når den blir gammel, og bli udrikkelig, mens ubehandlet melk vil syrne og smake som kulturmelk når den står en stund.
Det man sitter igjen med da er et produkt som er mindre næringsrikt, Mer allergifremkallende, vanskeligere å fordøye, som smaker annerledes, med annen konsistens.
Pasteurisert melk vil ha en ''hardere'' konsistens, og mindre søt smak enn ubehandlet melk. Og også et produkt med lengre holdbarhet, og dermed støtter man den illevarslene trenden i verden med nedlegging av små gårder og meierier som erstattes av kjempe gårder og meierier som frakter melken i dagesvis med trailer før den kommer i butikken.
wow! takker! da har jeg lært meg noe nytt! jeg er ikke laktoseintolerant, men begynte å merke for noen år siden at jeg fikk vondt i magen av å drikke ren mjølk (men ikke andre meieriprodukter). synd, for jeg elsker det!
neste gang jeg drar hjem skal jeg få folka mine til å kjøpe noe, og se om jeg reagerer på det:)
Ved pasteurisering varmes melka opp til 70 grader i kort tid (tror det er 15 sek). Dette endrer på melka, som jo er meningen. Den intenderte endringen er at bakteriene i melka dør. Det gjør de. Men det skilles ikke på gode og onde bakterier, så gode bakterier stryker med i samme slengen. Testen for vellykket pasteurisering er videre at det ikke finnes fordøyelseshjelpende enzymer igjen i melka, så de forsvinner og. Samt at melka blir denaturert, sukkeret blir raskere tatt opp i kroppen når melka drikkes, og de andre tingene bubavon nevnte.
Ultrapasteurisering er som pasteurisering, bortsett fra at temperaturen er 140 grader. Slik melk har ofte holdbarhet på et år eller verre. Jeg drakk slik melk da jeg bodde i Storbritannia, siden ultrapasteurisering er det eneste som knekker prioner. Jeg betalte nok en pris for det.
Homogenisering går ut på å sile melka gjennom veldig små porer slik at fettet i melka blir flyvende rundt i mikrokuler. Da harskner fettet lett, og det sies at oppsvinget i hjerte- og kar-lideleser kom ikke så lenge etter man begynte å homogenisere melka.
Vet forresten noen av dere om Shea Butter (hva det nå heter på norsk) er spiselig? For det inneholder den Wulzen anti-stivhetsfaktoren som pasteuriseringen dreper: www.songtaaba.net/english/cosmetics/beauty.html
Takk for kjempebra tråd!
Jeg holder på å overta et lite miljødrevet gårdsbruk i Aurskog Høland.
Kuene er ikke mange og jeg liker ikke tanken på å sende melken til Tine eller andre store bedrifter som pasteuriserer og homogeniserer melka. Jeg ønsker å produsere råmelk, men kan ikke på grunn av forskrifter. Jeg har hørt om noen som får lage ost laget av upasteurisert melk, men råmelk er ikke lov. Til nød kan jeg jo kanskje få til å produsere uhomogenitisrt melk, men det er ikke det samme, og jeg tror melk må pasteuriseres i et større fjøs...
Som sagt så morsomt kan jeg jo ikke begynne å deale melk, eller selge under bordet, men hvis dere har noen forslag til tiltak, eller hva jeg kan gjøre, så ville jeg blitt glad for det!
Småbonden El Miguel
Du kan jo kontakte de som driver Eiker Gårdsysteri, og spørre hvilke retningslinjer de må følge, og samtidig lese om hvordan de har innordnet sin drift.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.