< Tilbake til oversikten

Hormonbalansens innvirkning på psyken

#1

HP sa for siden:

Starter denne for å ta opp emnet.

Her trenger vi erfaringer og kunnskap...

Min erfaring er: Absolutt! Hormonene mine har alt å si for hvordan psyken min har det... Jeg har selvfølgelig ytre omstendigheter, men riktig føde er avgjørende for hvordan jeg takler det ytre...

Tror Kenn Hallstensen sa noe om Psyken på introforedraget om Urkosten på alternativmessen i begen... men jeg husker ikke hva... :rolleyes:


#2

MHM sa for siden:

Dette er så vanskelig tema, HP!
Jeg vet at det er en sammenheng, men jeg klarer ikke å formulere noe vettugt om det. Men jeg snoker fælt rundt på nettet angående dette om dagen, og da er det kjekt med egen tråd, så skal jeg legge inn hver gang jeg finner noe relevant. Eller hører om på annet vis. :)


#3

Nille sa for siden:

Dette her er kjempeinteressant !! Hører stadig om (OG KJENNER PÅ KROPPEN) disse hormonene som river & sliter psyken vår !! (noe så "enkelt" som PMS for eksempel !!).

Gleder meg til å følge med på denne tråden. Kommer jeg over noe på min vei i cyber world kan jeg kanskje komme med noen innspill og !

God ide HP !!:)


#4

Lissa sa for siden:

hvordan kan du mene at PMS er enkelt? Noe av det mest kompliserete som finns spør du meg... (er VELDIG plaget!)

men om hormoner...: jeg har hypotheorose og kan skrive under på at hormoner har noeå sifor psyken, ja...
nå er det jo stort sett thyroxin-nivået jeg har problemer med. forstyrrelser med dette gir depresjoner, ja.., men; når jeg blir deprimert får jeg samtidig søthunger:rolleyes: , som igjen gjør meg mer deprimert... osv osv...
evig sirkel!

som en indirekte følge av sykdommens tendens til å gi denne sukkerhungeren, med påfølgende inntak av alt for mye lettfordøyelige karbohydrater, blir insulinresistens, eller i alle fall galopperende blodsukkernivå, også årsak til et svært ustabilt humør...

hormoner og sinnstillstand hører nøye sammen, ja!


#5

Nille sa for siden:

Hehe, nei - det skulle vært i "- tegn. "enkelt" - sorry !! :D


#6

Maz sa for siden:

Det som sjokerte meg var legens reaksjon når jeg forsiktig sa at jeg plutselig var veldig premenstruell og tilnærmet farlig.

Han lo godt og sa dette var gode nyheter DET har jeg ventet på. Han forklarte noe som jeg nå husker omtrent slik. Når du er insulinresistent (og har PCO(s)) så er det en ubalanse i hormonene og du har for mye mannlige hormoner. Når du kommer i ketose, insulinnivåene synker osv så begynner kroppen å justere seg. Produksjonen av kvinnlige hormoner tar seg opp og samtidig møter mindre mannlige slik at balansen endres. Midlertidig får du skyhøye kvinnelige homonnivåer og PMS blir ekstremt.

Nå har jeg slitt en stund. Hår som forsvant er tilbake og jeg er langt mere behagelig når jeg er premenstruell. Mazkisen er fornøyd men ikke jeg. Med Metformin håper jeg nå at jeg neste måned vil være på krigsstien igjen.


#7

MHM sa for siden:

Det var interessant! Lykke til på krigsstien, Maz. :p


#8

Miriam sa for siden:

Bra tema!

klart hormonene påvirker oss.
Mange leger tar dette ikke alvorlig når en er fortvilet over sin egen pms.
Jeg er til vanlig en nokså avbalansert person men 10 dager før er jeg til tider noe farlig i trafikken og derfor kjører jeg minst mulig, mister ting på gulvet, og av og til ser jeg mørkere på ting ( vil ikke kalle meg depressiv). Superoptimist som jeg ellers er.
Søthunger som jeg ellers ikke plages med kommer.
Samtidig er jeg også mere kreativ i denne perioden.
Altså jeg er svært annerledes en jeg er til vanlig.

Bare for ordens skyld så er jeg inne i en knuseperiode nå;)


#9

Anne sa for siden:

Sakset dette fra "nettpsykologene.no"

"

[center]Årsaker til depresjon
[/center]
Det kan være mange ulike årsaker til depresjon. Blant disse er:

Organiske forandringer og skader: Under denne gruppen hører somatiske årsaker av typen demens, multippel sklerose, epilepsi, hjerneskader, hjernetumorer, samt infeksjoner, hormonelle forstyrrelser, mangelsykdommer og bivirkninger fra visse legemidler (for eksempel enkelte medikamenter som gis ved høyt blodtrykk).

Arv: Arvelige faktorer er av betydning for forekomsten av visse affektive syndrom, f.eks. bipolar affektiv syndrom.

Fysiologiske forstyrrelser: Fysiologiske forstyrrelser i det nevroendokrine systemet (nerve- og hormonsystemet) av typen under- eller overskudd på signalstoffene noradrenalin og serotonin, som kan føre til overproduksjon av kortisol, endringer som man vet har med depressive og maniske tilstander å gjøre.

Psykiske og psykososiale faktorer, som kan omfatte:

  1. Utløsende livsbegivenheter som dødsfall blant nærstående, separasjoner, tap av arbeid, flytting og andre belastende endringer av livssituasjonen
    
  2. Predisponerende personlighetsmønster som sterk avhengighet av andres godkjenning (eller av å lykkes) for å beholde selvfølelsen, en tilbøyelighet til å ta på seg skylden for negative hendelser etc.
    
  3. Negative tankemønstre "
    

....sitat slutt

Mange grunner til depresjoner selvfølgelig....


#10

Skorpia sa for siden:

Det innlegget der synes jeg var å ta for hardt i,tror neppe de fleste ønsker å se seg selv full av sykdommer,jfr.organiske forandringer og skader.
En bør være litt forsiktig med folk som er deprimerte ol,kanskje går det over om noen dager,men kommer en med gode råd om sykdommer på en dårlig dag,da kan sirkuset være i gang,og årsak til at en midlertidig depresjon blir verre,i stedet for å forsvinne.

De fleste depresjoner har sine naturlige årsaker,men all den tid en er deprimert,vil hjernen alltid prøve å finne en sykdomsårsak til at en ikke føler seg bra(i de fleste tilfeller)

Og det kan faktisk vise seg at fordi en har spist mat en ikke har godt av over lengre tid blir ikke bare kroppen syk,men hodet også


#11

Nille sa for siden:

Hei Anne !
Det var jammen et interessant innlegg ! Det er godt å vite at det finnes mange underliggende årsaker til depresjoner, - ikke bare at man er "gal i hodet" !

Tror de som er litt deppa søker på internet an masse, og er er det masse usaklig info. Dette var noe av det mest saklige jeg har sett !

Godt jobba ! :)


#12

Summer sa for siden:

Skorpia: For å få diagnosen depresjon, må du ha symptomer som går over lengre tid. Det er ikke snakk om normale svingninger og normale reaksjoner på hendelser rundt deg. Depresjon blir det først nå du ikke kommer deg opp igjen og mestrer innen "rimelig" tid, og det går utover funksjons og mestringsevnen din. Det finnes lette, moderate og tunge depresjoner. Men de varer alltid over tid.

Skjønner ikke hvorfor Annes innllegg om årsaker til depresjon var å ta for hardt i?:confused: Det var jo bare en nyansering av temaet...

De organiske skadene du snakker om er en av årsakene til depresjon og også ganske viktig å ta med i vurderingen...
At noen tar av på å høre om sykdommer og tror de har dem er vel neppe noen grunn til å ikke opplyse om at det kan være en årsak...:p

Din siste komentar går jo også faktisk på organiske forandringer..:snill: Hormonforstyrrelser grunnet feil spising... Hvilket også er det tråden handler om...:)


#13

Skorpia sa for siden:

Ja jeg vet....
Men jeg vet også at veldig mange deprimerte mennesker leter etter fysiske årsaker til depresjonene sine,har selv erfaring med det.
Derfor kan det være litt farlig å komme med symptomer til de som allerede er deprimert. Dersom de ikke forstår tilstanden vil de,----naturlig nok,prøve å lete etter fysiske årsaker til depresjonen.
De som av leger har fått diagnosen hypokonder,og kanskje til og med blir tildelt placebomedisin lider kanskje av depresjon,men de vil ikke inrømme det.
Jeg leste gjennom alt som var(det er en del år siden) for å finne ut hva som var feil med meg,dro tilslutt til legen og ba om undersøkelse på hormonsystemet. Det er ofte det som passer best.

Poenget er at en ikke heller kan gå ut fra at det er maten,selv om det i mitt tilfelle har en sammenheng,men dette temaet er så stort at det var derfor jeg synes det var å ta litt hardt i.


#14

Fedonisten sa for siden:

Jeg MÅ bare ta med et "alternativ-tenkende" aspekt her......

Ryggproblemer er noe svært mange har kjennskap til. Innen enkelte "alternative filosofier" heter det seg at ryggproblemer kommer av 2 ting ("mekaniske" skader kommer selvfølgelig utenom).

Enten forstoppelse/dårlig fordøyelse eller "psykiske problemer".

Og har du "psykiske problemer" - ja da kan du være sikker på at du får vondt i ryggen.

  • og hvem som kom først; høna eller egget? .....sier historien ingenting om....

Setter bevisst "psykiske problemer" i anførselstegn - for jeg mener ikke bare store tunge depresjoner eller angst osv., men også bekymringer i hverdagen, stress osv..

Morsomt? - det syns jeg!


#15

Skorpia sa for siden:

Flott perspektiv,men jeg har nå hørt at hverken høna eller egget kom først,men derimot Hanen


#16

Fedonisten sa for siden:

gapskratter

Tar du på deg flere forklaringsoppdrag eller? Jeg har en datter på snart 5 år som spør og graver jeg.....

:) :D :D :) :D :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.