gjorde et forsøk på fitday nå og førte inn mate jeg har spist/ skal spise i dag. da havna jeg på 35 karber. dette utgjorde 9 % av daglig inntak.
ellers kom 63 % fra fett og 29 % fra protein.
noen som har litt peil og kan si litt om hvordan dette ser ut?
er ikke sikkert det blir helt nøyaktig da, for synes det var litt vanskelig med det fitday-opplegget.
men prøver så godt jeg kan da :rolleyes:
Det er litt vanskelig å si hva som er "riktig", sålenge du ikke følger en bestemt filosofi.
Filosofiene er satt sammen på en måten som gjør at de virker...
Mulig jeg tar feil, men jeg tror iallefall at Atkins ligger på 5% karb og 70-80% fett?
Jeg vil sterkt anbefale å velge en filosofi og lese boka, for da er sjangsen for å lykkes mye større :)
jeg har lest Atkins, men da skal jeg prøve å sette meg litt mer inn i det og prøve å følge den mye mer nøyaktig. ser ut til at jeg må ha mindre karb og mer fett da.
greit for meg, jeg liker fett jeg. :D
Det var vel litt å ta i, Aline :) Helt opptil 160 karber pr. dag!!? Det er ihvertfall ikke lavkarbo for meg. Jeg tenker slik om lavkarbo; kjøtt, fisk, bær, grønnsaker, nøtter og kanskje litt mørk sjokolade og en frukt = opptil 70-80 g karbo pr. dag (men det er max da, og når man er ferdigslanket, eller nesten)
Neida, det er ikke å ta i. lavkarbo er pr defininsjon alt fra160 karber og under pr dag. Dvs. under 50 % av "normalt norsk kosthold".
Lavkarbo er jo ikke bare "slankedietter" heller. Det er en livsstil. Noen har høy toleransegranse g tåler oppi 160 pr dag uten å legge på seg. Andre som vedlikeholder må kanskje holde seg rundt 30-40, Og så har en alle midt i mellom.
For å ta av er litt av clouet å finne sin egen karbegrense. Mange må ned i 15 karber pr dag for å starte vekttapet, men de fleste tar godt av med båe 20 og høyere. Atkins f.eks. starter med 20 det første 14 dagene med legger til matvaregrupper med 5 gram pr uke. Når man er ca. 5 kilo fra målet legger man til 10 gram pr uke slik at man ved nådd mål - gjennom denne prosessen, har lært seg hva kroppen tåler og hva man ikke kan spise uten å legge på seg, og hvilket karbenivå en bør ligge på for å vedlikeholde - evt. å ta av. Dette nivået er forskjellig fra person til perosn og det finnes ikke noe fasitsvar.
Den optimale sammensetningen (energiprosent) på de fleste lavkarbo filosofier (med unntak av Lindberg) på induksjon eller start nivå er 70-75 % fett, 20-25 % protein og 5 % karber. Etterhvert som man øker på karbene vil fettandelen naturlig bli mindre og en nærmer seg et Lindberg lignende kosthold.
Lindberg har ikke satt noen optimal sammensetning, og der er det fokusert mer på sammensetningen av måltider, med fokus på litt mindre fett men mer protein.
Det er noen som ikke tåler så mye grønnsaker, men de er få. De fleste trenger derimot grønnsaker. Så å kutte på dem er egentlig ingen god ide. Det er flere som ikke tåler større mengder meieriprodukter som f.eks. kremfløte (syrnede som rømme og creme fraiche ser ut til å tåles godt av de fleste), nøtter og kunstig søtstoff.
Det finnes ingen god norsk erstatning for Fitday - så vidt jeg vet.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.