har et stort behov for å gå ned endel kg (25 for å være eksagt). i den forbinnelse må jeg legge om kosten - det sier seg selv, men etter å ha snoket litt rundt her inne blir jeg bare mer forvirret!
litt har jeg allerede adoptert og noe har jeg skjønt, men...
prøver å legge om kosten til matvarer med høyere glykokjemisk indeks, dette stemmer også bra med blodtypen min - 0+.
spiser generellt mye proteiner og trives med det, men det er jo middagen.
det er resten av dagen som er problemet - med lettvindte brødmåltider og sånn.
har jo en familie på 4 som alle skal trives med den samme maten.
er det noen som kan gi meg noen kjøreregler så jeg kommer igang?
enkle knep som kan gjøres, ting som kan byttes ut, bøker å lese mm...
hvilke dietter er bra, hvorfor er de det og hva går de ut på - i korte trekk...!
Jeg kan bare svare deg på Atkins - den passer utmerket for blodtype 0 !
Her er noen tips:
Først og fremst vil jeg anbefale deg å lese boken først hvis du vil begynne på Atkins. Vi pleier å si at Atkins ikke er en diett, men en total omlegging av kostholdet. Hvis du leser boken vil du bedre forstå hvorfor man kan spise en ting men ikke en annen. Spesielt for induksjonen er dette viktig. For å kickstarte vekttapet på en måte. Det er mye vann som fosvinner de første 14 dagenen. mange opplever at vektapet stopper opp en uke eller to før du begynner å ta av igjen. Det er fordi kroppen må venne seg til det nye "regimet" - og er halt vanlig - ikke få panikk om dette skjer !!
Max 20 karbohydrater til dagen de første 14 dagene.
Du bør spise 3-5 måltider til dagen. Ikke la det gå mer enn 4 timer mellom hvert måltid, og aldri mer enn 6 timer. Du må holde forbrenningen i gang. Måltidene behøver ikke være store, men det er viktig at du får i deg de næringsstoffene kroppen din trenger. Du finner liste over tillatte matvarer hvor mye og annen nyttig info her: forum.lavkarbo.no/forumdisplay.php?f=8
Lettprodukter er forbudt - en av grunnene er at en del av vitsen med Atkins er at fettet hjelper deg å ta av (fett skal fett fordrive) Å få på lav karbo/lav fett funker IKKE. (Dette står nøye forklart i boken)
MÅ du ha melk er det greitt å drikke H-melk i mindre mengder, men det er bedre med fløte evt. utspedd med vann.
Forslag til måltider ? Igjen refererer jeg til lista med tillatte matvarer eller til boka. Jeg hadde ikke klart meg uten boka !! Den har svar på alt. Men du kan få noen eksempler av meg:
Når jeg har fri lager jeg meg nesten alltid omelett til frokost. Se på liste for tillatte matvarer/grønnsaker for fyll. Kjempegodt. Kan og prøve med litt avokado i skiver og en osteskive i f.eks. Ellers kan du ha kokt egg, egg & bacon.....
Når jeg jobber dag har jeg aldri tid til skikkelig frokost. Da blir det helst en skive fiberrrik med Time kremost !
IKKE COTTAGE CHEESE - det er ikke lov på induksjonen.
Til jobblunch spiser jeg alltid medbragt salat. Stor bolle (se journalen min).Med kylling eller krepsehaler eller reker eller stekt bacon i biter, eller skinke...... alltid noe "kjøtt eller fisk" - Bruker blandet salat da issalat er nesten bare vann uten næring...... Finnes masse deilige salattyper i butikken. Og ruccola er jeg nesten avhengig av !!
Har jeg spist fiberrik til frokost er det salat eller omelett til lunch. har jeg spist omelett til frokost er jeg ikke sulten til lunchtid og tar gjerne en skive fiberrrik eller noen kyllingvinger. Bruker kyllingvinger (Black & White pose fra Prior) til snack om kvelden og, - for å få opp kalori innholdet - de har minimalt med karber !
Laks & eggerøre er finfin lunch ! Ikke gravlaks, den har for mye karber !!
Til middag spiser jeg kylling (har en del kylling oppskrifter etterhvert - mange er postet her i forumet) eller annet kjøtt eller fisk, med blomkålstappe og eller brokkoli. Noen ganger stekt sopp (med eller uten fløte) og asparges. Noen ganger steker jeg opp ratatouille (eller hva det nå heter) med biter av squash, paprika, vårløk (mindre karber enn purre), fenikkel, med masse godt krydder og/eller friske krydderurter. Noen ganger tomatsalat av tomat i terninger, frisk koriander eller basilikum, - eller i tillegg oppkuttet agurk.
Hvis jeg har brukt krydder (annet enn salt & pepper) koker jeg ut pannen med litt fløte for å få deilig saus.
Jeg holder matregnskap i www.fitday.com. Fordelen med å telle slik jeg gjør, er at jeg kan se om jeg kan spise litt ekstra som kveldskos. F.eks, cherry tomater eller en vanlig tomat (karber), en halv avocado med en skje Skagensalat (fra Rimi) ...... (det er og greit som mellom måltid når som helst på dagen).
Det er viktig at du spiser til du ikke er sulten lenger. På Atkins skal du ikke behøve å være sulten. Noen sier "behagelig mett", men det spørs hvor fort du spiser. Noen er imot å telle karber (her i Norge altså - I utlandet, dvs, der hvor Atkins er mer utbredt, som USA/Canada og England, teller de fleste !!) , at det er det de liker ved Atkins er at man ikke behøver å telle. MEN, jeg mener at å telle - iallefall i begynnelsen, er den viktigste faktoren i det å lykkes. Dette står det også mye om i boken. Hvis du ikke vet hvor mange karber du spiser, hvordan kan du da øke mengden med 5 gram + 5 gram etc, slik man skal gjøre når man kommer videre ??
Vannet er veldig virktig - MASSE VANN
Gjerne med en sitronskive i !!
Hvis du vil kan du godt se på menyen i journalen min. Den er direkte kopiert fra mitt "canadiske forum hjem" - så den er på engelsk. Litt kjedelig i det siste dessverre, er litt matlei ! Oppskrifter har jeg lagt inn under oppskrifter her inne......
Du finner mye kjekk info her i forumet. Men bare spør om det er mer du lurer på.... OG LES BOKA !!!
Karbohydrat er det som ikke er fett eller protein. Som blir til sukkermolekyler i blodet og påvirker blodsukkeret ditt, og er definert som energi som også ligger seg på diverse lagringsplasser om de ikke blir brukt... :p
Når vi teller karbohydrater er det mengden og type. Typen sier noe om karbohydraten er høyglykemisk eller lavglykemisk. At den har høy glykemisk indeks siser at den påvirker blodsukkeret ditt og hormonproduksjonen i høy grad. Det øsnkelige er å stabilisere hormonene i blodet og spise lavglykemiske karbohydrater som ikke fører til blodsukkerstigninger og fall og humørsvingninger...
ja dette visste jeg jo.., men dere sier 1 eller 2 stk! - da skjønner jeg ikke noe!
er det et hemmelig mengdeforhold her, eller er det anntall ganger dere spiser det eller hva????:confused:
1 eller 2 eller 15 eller 20 er antall gram karbohydrater ;)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.