< Tilbake til oversikten

Ang. søtstoffer

#1

miss_celica_83 sa for siden:

Jeg har lest her tidligere at når man skal finne net carbs i et produkt så skulle man trekke fra søtstoffer og kostfiber.Stemmer dette?For i Atkins decadente bar, eller hva den heter sjekka jeg og det var ikke kostfiber trukket ifra, isåfall.
Og er alle søtstoffer lik null carbs?Er maltitol og polydextrose(?) like "sunne"?
Kjøpte nemlig sukkerfri lett is fra isbilen idag, og den var søtet med polydextrose, og hvis jeg da regna ut riktig, så inneholdt en sånn is i underkant av 1 carbo.Syns nesten det var for godt til å være sant jeg..:eek:
Håper noen skjønner hva jeg mener:)


#2

Nille sa for siden:

På Atkins barer som er produsert i USA er fiber ikke trukket fra på næringsinnholdet. På europeiske produkter er fiber alltid trukket fra, men kunstig søtstoff er ikke fratrukket på noen av dem. Men uansett hva som står bakpå Atkins barene er det NET CARB tallet på forsiden du skal telle.
[color=purple][/color]
Søtstoffer er ikke 0 karb. Men hva som telles er litt forkskjellig.
[color=purple][/color]
Sukkeralkoholer - det er de stom stopper på "tol" eller "trose" - trekkes fra.
Sukkerarter - det er de som slutter på "tose" - er naturlig sukker og kan ikke trekkes fra (fruktose, laktose etc)


#3

miss_celica_83 sa for siden:

Da skjønner jeg litt mer:pSå med andre ord, så var den lett isen så lett som jeg trodde:) Fordi sukkeralkoholet i den slutter på "trose"...right?;)


#4

Hyper sa for siden:

Aldri hørt om en sånn is jeg...
Men jeg har lagd selv 2 ganger...Ble veldig god den:)


#5

Lubbelura sa for siden:

Mulig jeg er litt treg..men trenger bare å få bekreftet om jeg henger med :)

Har jeg forstått det riktig når je sier at:

Sukkeralkoholer skal ikke regnes med i netto karbs, men sukkerarter skal regnes med?

Og at dersom man ikke får vondt i magen eller vekttapet stagnerer kan spise ting som er kunstig søtet med foreksempel sorbitol? siden det ender på -tol og da er en sukkeralkohol?

Trodde først at jeg ikke kunne spise noe søtningsmiddel annen enn aspertam, så jeg blir glad om jeg endelig har forstått dette :)

Hilsen Lubbelura :)


#6

tess81 sa for siden:

Sorbitol blir omdannet til sukker i kroppen.....ikke lurt å spise noe med det i...
men ellers er det riktig at sukkeralkoholer regnes ikke med mens sukkerarter gjør det.

men skjønte ikke heilt hva du mente med "dersom man får vondt i magen...osv"

:klem:


#7

stinasol sa for siden:

sikkert maltitolen du mener,mange som får vondt i magen av det..men ikke jeg da,spiser kun ting som er søtet med maltitol her...;)


#8

Lubbelura sa for siden:

finnes det en oversikt over hvilke sukkeralkoholer som blir omdannent til sukker i kroppen ..og hvilke som er ok å spise..? eller er det bare sukkeralkoholen sorbitol man må holde seg unna?


#9

tess81 sa for siden:

hmm, vet egentlig ikke, men leste i atkinsboka at sorbitol blei det iallfall, kanskje noen andre her inne vet.....nille??


#10

Nille sa for siden:

Av de søtstoffene som brukes i Norge er det sort sett bare fruktose og sorbitol som tilfører karbohydrater eller omdannes til glukose. Aspartame er kjent for å hemme vekttap for noen. Sakkarin tåler ikke oppvarming (gir bitter smak). Bitter ettersmak har også Cyclamat, men det tåler varme bedre. Splenda/sucralose er fremstilt fra sukker i en klorprosess (hvor stoffene ikke opptas av kroppen) og tåler både oppvarming og frysing - noen mener det har ettersmak, noen mener det IKKE har det. Inulin, Polydextrose, Maltitol er alle søtstoffer som brukes i matvareindustrien. Alle er kunstige. Stevia er det mest naturlige, men er ulovlig i salg som næringsmiddel/søtstoff. Kan kjøpes allikevel, men da "til husdyr"...

Ingen søtningsmidler er sunne i store mengder, og de fleste av de kunstige sukkeralkoholene/polyolene har den ulempen at de "vekker" bakterievekst i tarmen og gir luftsmerter og diare ved stort inntak.

Jeg har prøvd flere og har funnet at Natreen og Splenda passer MEG best. Men jeg bruker utrolig lite da. Og siden jeg ikke tåler maltitol/sukkeralkoholer og slike ting er det begrenset hva jeg får i meg av slike "lettvarer" også.

Du må prøve deg frem til hva du liker og tåler. Noen tåler alt, andre ikkeno !


#11

themonk sa for siden:

Xylitol også. Det har GI på rundt 50, mener jeg å huske.


#12

Nille sa for siden:

Xylitol er naturlig søtstoff og markedføres også i produkter som bjørkesukker eller bjørkesøtt (GI=7) og finnes naturlig i en rekke frukter, bær og andre vekster. Det finnes også naturlig i kroppen – vi produserer opptil 15 g xylitol daglig i det normale stoffskiftet. Maltitol har en glykemisk indeks på 25, og kan teoretisk sett sette en ut av ketose. Alle andre sukkeralkoholer, laktitol, sorbitol, xylitol m.m,, har glykemisk indeks rundt null (+/- 5) og bringer en IKKE ut av ketose.

Polydextrose er et annet søtstoff i enkelte sukkerfrie varer. Dette skal heller ikke påvirke blodsukkeret. Polydextrose har 94 karber pr 100 gram, men 90 av de 94 grammene er fiber,

Kommer sikker på mer etterhvert.....
[color=Purple][/color]


#13

themonk sa for siden:

Det er godt det er noen som har oversikten. :o Det visste jeg ikke.


#14

sol-cellen sa for siden:

Jeg fant en oversikt over GI og II (Insulin Index) på sukkeralkoholer her:

www.ingentaconnect.com/content/cabi/nrr/2003/00000016/00000002/art00003

Health potential of polyols as sugar replacers, with emphasis on low glycaemic properties

Polyols are hydrogenated carbohydrates used as sugar replacers. Interest now arises because of their multiple potential health benefits. They are non-cariogenic (sugar-free tooth-friendly), low-glycaemic (potentially helpful in diabetes and cardiovascular disease), low-energy and low-insulinaemic (potentially helpful in obesity), low-digestible (potentially helpful in the colon), osmotic (colon-hydrating, laxative and purifying) carbohydrates. Such potential health benefits are reviewed. A major focus here is the glycaemic index (GI) of polyols as regards the health implications of low-GI foods.
The literature on glycaemia and insulinaemia after polyol ingestion was analysed and expressed in the GI and insulinaemic index (II) modes, which yielded the values:

erythritol 0, 2; (Sukrin)
xylitol 13, 11; (Bjørkesøt)
sorbitol 9, 11;
mannitol 0, 0;
maltitol 35, 27;
isomalt 9, 6;
lactitol 6, 4;
polyglycitol 39, 23.

These values are all much lower than sucrose 65, 43 or glucose 100, 100.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.