hei! jeg blir nesten litt forvirra av alle forslag til sukkererstatninger til å ha f.eks i kaker og snask av alle slag. nå har jeg kjøpt fruktose, men så er visst ikke det så bra. jeg har hørt noen nevne noe som heter splenda, og sikkert mange flere. kan noen fortelle meg hva som er best på smak OG minst karbo??
en annen ting... jeg er litt hekta på yoghurt-cashew, noen som vet noe om hvor usunt det eventuellt er? jeg vet bare at det er yoghurt og cashewnøtter i det, men noe smaker definitivt søtt her....
kan jo bare spise ... bittelitt?? hihi. kjærsten kjøper ofte med nøtter hjem, og han er som meg en sucker for denne yoghurt-nøtta. kanskje noen har en oppskrift på hvordan man selv kan lage og bytte ut siukker med noe annet??
Jeg spiste yogurtmandler i helga, og skjekka næringsinnholdet; 42 g karbo pr 100 g... Litt bedre enn melkesjokolade, men dog...
Hvis du klarer å spise bare litt, så...!
på pakken står d 97.7g karb pr 100g. en hel pakke e på 100g og d tilsvara 1kg vanlig sukker. trur d fleste matbutikka har den nu. hvertfall d me litt godt utvalg.
De youghurtnøttene er dritgode, ja, men jeg ville glemme dem med det samme, hvis jeg var deg. Sukker, sukker...
Sånn hovedsaklig sett, er det vel sorbitol og xylitol en skal styre langt unna når det gjelder søtstoffer, hva?
Ellers så kan en vel bruke de andre - FORUTSATT at man tåler det, mao. at vekta ikke stagnerer eller at man blir dårlig av det.
Jeg blir for eksempel skikkelig uvel av maltitol (sukkerfri sjokolade) og dropper heller det enn å spise det og bli dårlig. Men søtstoffer som aspartam og sucralose (det er vel Splenda, hva?) går helt fint.
Jeg ville vært forsiktig med aspatame også. Mange opplever økt søtsug når de spiser/drikker ting med aspartame i. Dette søtstoffet er også kjent for å hemme vekttap..... Sannsynligvis av ovennevte årsak.
Vil det si at av to onder, synes du sucralose er det beste å bruke?
Nå bare tenkte jeg om jeg skulle kjøpe Splenda neste gang jeg trenger strøsukketter.
Det er vel litt individuelt, for jeg tror ikke aspartam påvirker meg iallefall.
Skjønt, jeg har muligenst ikke inntatt så mye at det slår gæli ut.
Hadde jeg hatt råd til det, så hadde jeg ABSOLUTT holdt en knapp på stevia som er helt naturlig, vi snakker søtstoffer som er typ klorbleka, og det høres ikke akkurat så delikat ut spør du meg... Selv om jeg bruker bittelitt av det nå og da selv...
Jeg holder Stevia som nr en og Splenda som en god nummer to. Så har du jo Erythritol, eller Sukrin som det kalles på det norske markedet. Har ikke prøvd det enda, men andre her inne sier det er bra.
Dette er hva jeg har funnet ut om Sukrin:
Har lest en del om Erythritol. Det har vært brukt i Japan i mange år, på linje med Stevia. Det er 70% søtere enn sucrose/sukker. Det har en kjølende effekt når det brukes alene, men har et lavt frysepunkt. Etter min mening (og de jeg kjenner som bruker det) er det uten tvil et bedre alternativ enn bl.a. Splenda om man bruker det kun som søtningstoff i te/kaffe/drikker og vanlig kald mat. Men de fleste bruker det i kombonasjon med et annet søtstoff, f.eks. Splenda. Jeg har kjøpt noen Hershey sjokolader i USA tidligere, de var søtet med Erythritol. Nå er de samme sjokoladene søtet med maltitol og Splenda. Vet ikke hvorfor. Syns det er litt rart, for de fleste tåler Erythritol bedre enn Maltitol.....
I teorien:
Det har ingen kjente "side effects" og det har enda ikke fremkommet noe skremselpropaganda slik det gjør om Splenda og Aspartame, det er å oppfatte som et naturlig søtstoff. Det har en GI på 0 og forårsaker ikke insulinubalanse. Det har lav vekt (som andre søtstoff) - 0.2kalorier pr gram, men man anbefaler allikevel å regne 1 karb pr 1 gram søtstoff (som Splenda). Det er lettere fordøyelig enn de andre "ol'ene", er bakteriehemmende og virker syrehemmende/godt for tennene (brukes i tannlegetyggegummi i USA), det har ingen kjent ettersmak. Det har samme mengde, utseende og konsistens som sukker - men er lettere i vekt.
I praksis/bruk:
Det gir mykere hjemmelaget iskrem enn med andre søtstoff, fordi det har et lavt frysepunkt. De som bruker det bruker 1/3 Erythritol. 1/3 Splenda og 1/3 PolyD i iskremen, det er fordi Erythritol i større mengder krystalliserer seg og der er ikke noe godt i iskrem.
Det sies at det ikke svir/brennes så lett som fruktose, men om man bruker det alene i bakverk (det smelter ved varme), vil det rekrystallisere når det avkjøles fort og på vanlig måte. Det gir ikke et godt resultat på baksten. De som bruker det i bakverk bruker det sammen med polydextrose OG PolyD som senker kjølingseffekten og gjør at det ikke rekrystalliseres. Det er altså heller ikke egnet i varmt bakverk om man bruker det alene.
Hadde bare lyst til og komme med min erfaring med Sukrin etter og ha lest så mye fint her inne, om akkurat den. Jeg tåler godt Natreen og Splenda og de vanlige sukettene, og også Maltitol, uten og bli det minste dårlig. Jeg bestilte en kilo sukrin, og fikk det i posten. Men før jeg brukte det i bakverk så prøvde jeg 1 ts. i teen. Jeg fikk umiddelbart en kraftig allergisk reaksjon på stoffet. Det tok ca 15-20 sekunder etter at jeg intok det, fikk jeg kaldsvette, hjertebank, skjelvinger i kropp og ekstremitetene og en kraftig hodepine. Jeg ble fryktelig kvalm og måtte gå til sengs. Etter en halv time måtte jeg løpe på toalettet, og da kom det bare masse vann ut (jeg har pose på magen) Før jeg inntok det var jeg i veldig god form, følte meg fin og hadde spist ca en time tidligere, så blodsukkeret mitt var stabilt. Mannen min ble bekymret for meg, når han så hvor blek og syk jeg ble.. Jeg skjønte at det måtte ha med det nye søtstoffet og gjøre, for reaksjonen kom så kjapt og raskt etterpå . Jeg tenkte på om jeg kunne ha spist noe i forkant som jeg reagerte på, men det var det ikke (dessuten kommer ikke symptomer å matforgiftning så raskt heller...Prøvd det også ja...). Hadde spist det samme som tidligere på morgenen, og det var ett stk. rugsprø med hvitost, noe jeg spiser en gang om dagen, hver dag sammen med en kopp m te. Jeg var dårlig i to hele dager etter forsøket, så dårlig at jeg måtte ligge. Jeg mente at det MÅTTE jo nødvendigvis være det nye søtstoffet, for jeg har aldri opplevd en slik reaksjon tidligere på andre ting. Jeg lot det gå noen uker, så prøvde jeg det samme enda en gang til, men da bare ved og ta Erytrhritolen på tungen (bare noen få korn). Det tok ikke mange sekundene etter at jeg svelget før jeg fikk akkurat den samme reaksjonen som tidligere, og jeg gikk igjennom samme runden enda en gang, og jeg måtte holde sengen. Og jeg forstod at dette stoffet måtte jeg for min del, holde meg langt unna. Jeg er selvfølgelig klar over at Erytrhritol finnes naturlig i frukter, f.eks jordbær (som jeg tåler helt utmerket) men jeg for min del tåler ikke Sukrin i den form den er og få kjøpt, altså som et utvunnet produkt. (Eller er det fremstilt syntetisk tro?? Hvis ikke, hva skjer med all den frukten den utvinnes fra da mon tro? Nåja, bare et sidespor der...) Jeg informerte produsenten om det som hadde skjedd meg, og han bedyret at han aldri hadde hørt om en slik reaksjon før. Så hvis det stemmer, er det tydeligvis ikke så vanlig og reagere på det. Vi er jo alle forskjellige og tåler forskjellige ting, så jeg har i allefall funnet ut at jeg må holde meg unna dette stoffet. Det er et halvt år siden jeg eksperimenterte (med meg selv...:o ) og har ikke vært i nærheten av og få noe slikt etterpå. Heldigvis. Kan legge til at der jeg bestilte det (sukrin.no), fikk jeg lov til og sende den uåpnede posen tilbake, slik at jeg slapp og betale for den. Var snilt synes jeg! For dere som tåler den, virker det som et veldig bra produkt, hvis man nå først trenger og ha en erstatning, og det gjør man jo innimellom...:)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.