< Tilbake til oversikten

proteiner når man er veggis...

#1

maggotbaby sa for siden:

vet ikke helt hvor jeg skal poste dette...

men.

i de fleste dietter som har fast måltidsoppsett er det kjøtt av et eller annet slag.hvordan bytte ut dette med vegetabilske proteiner?hvor mye?

ååh..jeg får tidvis makk av bønner og linser,men det er jo vikig.

dessuten har jeg en datter på to år,og det er jo viktig at hun også går næringen sin.

noen som har tips på gode og kjappe retter med masse protein..veggiestyle?


#2

guro sa for siden:

Hva med melkeprodukter? Cottace cheese for eksempel.
Også har du jo nøttene. Ellers er det vanskelig å nå de mengende protein som anbefales i disse diettene uten kjøtt av noe slag.

forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=6548



#4

maggotbaby sa for siden:

eh...det er i forhold til vektnedgang og proteiner i kost.bare kjøttspisere som kan skrive inn,eller?


#5

maggotbaby sa for siden:

takk frøken.jeg hadde en periode hvor jeg tok proteinshake til hvert måltid.men det gikk jeg jo bare opp i vekt av.så...riktige mengder protein går man ned i vekt med.for mye går man opp...hvor går grensa,lurer jeg på..må sette meg mer inn i dette etterhvert...


#6

chili sa for siden:

Dette forumet er for alle!
Også veggiser! Det er en til her som er veggis. Kanskje fler; det er jo nesten 2800 medlemmer her nå.. men alle er jo ikke like aktive..

Mengde vegetabilsk protein pr dag er jeg usikker på..
men skulle tro ca like mye som kjøtt-protein-mengde pr dag? Må huske på da at soyaprodukter og en del linser o.l inneholder ca 40 % protein, men kjøtt ca 20 %.. (merkelige greier, egentlig!)

Spiser du egg, så er det en fin proteinkilde, og ost. Så er det soyabiter osv.


#7

chili sa for siden:

...Må bare korrigere meg selv litt..
Soyabønner har ca 36% protein. De bønnetypene jeg fant i næringstabellen her har ca 22% prot.
Linser og bønner har en del karbohydrater, så spiser man en del av det, blir jo karber pr dag litt høyere enn 20g, som feks Atkins intro ligger på.

Men så lenge du holder deg unna alt som heter mel, poteter, ris og sukker ligger du veldig godt an, og har et lavkarbokosthold.
Masse grønnsaker og godt med fett må til. Men det veit nok!

Masse lykke til!


#8

Photobscura sa for siden:

chilli har rett. jeg er veggis (dog jeg har syndet med fisk, haha, det veit jeg at du ikke gjør maggotbaby) men jeg klarer meg fint på belgeprodukter og egg og meieriprodukter. de nøttene jeg kan spise er uvuderlige proteinkilder. om man skal drikke proteinshake, så må dette erstatte måltider så vidt jeg vet. veit jo ikke hva slags shake dette var snakk om da, men...


#9

Ziggy sa for siden:

Er ikke meningen å være ekkel eller spydig, men jeg lurer på en ting... når en spiser fisk, egg og melkeprodukter, er man egentlig veggis da??? Hvor går egentlig den grensen sånn sett???

Har alltid lurt på det der, for jeg har i grunnen aldri skjønt hva som er drivkraften bak det å være vegetarianer, for kroppen vår er da vitterlig skapt for å spise et kosthold basert på hovedsakelig kjøtt, fett og litt karboydrater, det er bare å sammenligne oppbyggingen av våre fordøyelsessytemer og organer med hhv. rovdyr og dyr som lever på vegetabilsk føde...

.


#10

Photobscura sa for siden:

og her kommer et laaaaaangt svar..!
jeg svarte nemlig noen på det en gang før, så dette er et litt redigert svar på det:

meningene er forskjellige. når det gjelder min holdning rent ideologisk går det på de områdene hvor dyr blir objektivisert, at de ikke lenger er levende skapninger, men produkter. det er også mye direkte mishandel av dyr i industrien.
industrien sørger også for at ressurser som kunne blitt frigjort og besørget hele den tredje verden i monn for mat, går bort i dyrefor.
om man spiser vilt stiller saken seg naturligvis annerledes, da det er snakk om f.eks elger som stort sett har løpt rundt i skogen og prompa og pult og hatt det fint hele livet. og ikke minst så har vi reguleringa. en annen sak er om dette er naturlig eller menneskeskapt.

håper dette ga litt mer klarhet i veggis-verden!


#11

chili sa for siden:

Spiser man fisk, er man ikke veggis.. Jeg kaller det fiske-vegitarianer, jeg... (har vært det i noen år selv. (for ca 7 år siden))
Spiser man egg og melkeprodukter er man lacto-ovo-vegetareaner, evt lacto- (melk) eller ovo-... (egg)
Spiser man ingen av delene , da er man en veganer.

Poenget er jo det at man ikke dreper noen dyr for føden.


#12

Photobscura sa for siden:

that's right. nå skal jeg være skikkelig teit og si at fisk ikke er dyr, de er undervannsplanter uten røtter :O
men jeg har vært veggis i så mange år, jeg tenker i grunn på meg selv dom det ennå. men jeg kommer aldri til å spise dyrekjøtt eller fugl igjen. no mister!


#13

chili sa for siden:

he he.. planter uten røtter, liksom.. stakars fisken!

Nei, jeg kaller det vegetar selv man spiser fisk.. det har liksom en helt annen konsistens.. men er litt uenig med meg selv, for fisk er jo dyr... Vanskelig, dette her! :p


#14

Hyper sa for siden:

Fisk er fisk, fugl er fugl:)
Jeg er ikke vegetarianer, men respekterer de som er det!..
Det er jo et valg man har tatt...

Om det heter veganer, vegetarianer eller hva det måtte være...

Hva man spiser er et valg som sagt..
Jeg har valgt å spise lavkarbo, fordi det funker for meg:)...

Spis og vær glad:)
Det gjør jeg...og det er jeg!!

(Fisk er planter uten røtter...hoho...måtte le litt nå..:D)


#15

Iset sa for siden:

Nei man er ikke det, men mange kaller seg det allikevel. Jeg var pecshe-vegetarianer (spiste kun fisk) i 6 år, frem til jeg ble gravid i 2003. Grunnen til at jeg ble veggis var pga. etikk. Jeg likte ikke, og liker fremdeles ikke, at dyr blir sett på som varer uten følelser, at vi mennesker har fjernet oss så mye fra naturen at vi ikke lenger har respekt for det vi spiser. Dyrene lider, de er bare "varer" og blir drept på samlebånd, mye kjøtt blir kastet osv. Jeg spiser IKKE kjøtt med god samvittighet!! Men jeg har innsett at jeg trenger det, for jeg la på meg 35 kg og ble syk i løpet av de seks årene. Nå spiser jeg altså kjøtt av ren egoisme, med en bismak i munnen.


#16

chili sa for siden:

Trodde vi mennesker var både-og-spisere, altså kan spise både plantekost og animalsk kost..?
Og vi har muligheten til å velge.

Men denne tråden handler egentlig om proteiner for vegetarianere, altså.


#17

Iset sa for siden:

Litt avsporing er vel lov hehe. Det er jo innenfor samme tema.

Jeg tror nok ikke mennesket er planteetere, jeg mener vi er kjøttetere, men kan tilpasses til plantekost, like mye som vi kan tilpasse oss et kosthold rikt på sukker og hvetemel. Noen blir syke, mens andre lever et helt liv og er noenlunde friske. Men kjøttmat er nok den optimale kosten for oss mennesker. Kjøtt er naturlig, MEN slakterier er ikke naturlig, og selv om jeg skjønner at ikke alle kan løpe rundt i skogen og plaffe ned middagen sin hver dag, så får jeg frysninger av måten vi behandler dyrene på.


#18

Photobscura sa for siden:

jeg er helt enig (det kommer jo også fram :)) det var pecshe, det het. jeg har lurt litt på det der siden ernæringsfysiolog-kusina mi fortalte meg hva jeg var (pecshe/lakto ovo-veggis).
lenge gikk jeg rundt og kalte meg mat-idealist, og spiste pappes selvskutte elg, og samedelen av slektas rein med den god samvittighet, men med stadig mer murrende mage. det ble så langt mellom hver gang at til slutt måtte jeg bare gi det opp. begynte å spise fisk igjen for tre år siden.

jeg tåler faktisk ikke svin! ikke faren min heller. han mener det har noe med syra i grisekjøttet (grisen produserer mye melkesyre på veien til slakteriet pga stress) men det kan kanskje også ha en sammenheng med at mennesker og griser deler en del gener?!?

hvordan ble du syk, iset? jeg gikk bare ned i vekt da jeg slutta å spise kjøtt. men ble i starten ganske slapp i fisken pga av ufornuft (pasta ris kneip-kosthold...). etterhvert når jeg fikk årning på kosten fikk jeg en livslang elendig fordøyelse på greip! men folk er jo forskjellige:)


#19

Iset sa for siden:

Jeg levde egentlig ganske lavkarbo (uten å tenke over det) frem til jeg ble vegetarianer, da byttet jeg jo ut alt kjøttet med karbohydrater. Det ble null kjøtt, litt fisk og MYYE poteter, pasta, ris, brød og kjøtterstatninger. I tillegg ble jeg fettfobisk og fikk ikke i meg NOE fett omtrent. Jeg vanket i endel vegetarmiljøer der ALT fett var fy-fy.

Jeg la på meg 35 kg på seks år, fikk migrene, leddplager og mageproblemer. Etter at jeg begynte med kjøtt igjen og kuttet ned på karbene, altså helt omvendt av tidligere, så ble jeg kvitt migrenen TOTALT, leddplagene forsvant og magen fungerte igjen.


#20

tbear sa for siden:

Siden du i din opprinnelige post lurte på hvor det var riktig å poste et innlegg om proteiner i vegetarkost, foreslo jeg en vegetarside. De vet vel mest om sånt? Tråden du startet ble jo til en interessant diskusjon om ulike synspunkter på vegetarkost vs kjøttkost, men - med fare for å fornærme store deler av forumet - jeg tror nok fremdeles at du ikke vil få de beste svarene på det du spør om, her...


#21

Nille sa for siden:

Ser du ikke har fått så veldig mange vettuge svar på ditt opprinnelig spørsmål. Årsaken til det ligger nok i at det ikke er så lett å være veggis på lavkarbo kost, all den tid måltidene skal bestå av kjøtt, fisk, skalldyr, kylling, fett og andioksidanter (nøtter, bær, grønnsaker). + ost & melkeprodukter.

Dessverre er det slik at andre proteinkilder som linser, bønner, tofu/soyaprodukter ligger litt før høyt i karber for de fleste lavkarboretninger, med unntak av Lindberg, som jo anbefaler nettopp disse. Problemet her er også at mange må ned til lavere karbenivå enn denne kosten tilsier for å ta av. Derfor har også Lindberg sin "ketogene" diett som anbefales i visse tilfeller.

Ellers svarer Lindbergs ernæringsfysiolog ang vegetarkost/vektnedgang:

Etter at dette ble skrevet har Lindberg kommet med en ny utgave av kost i balanse boka. Den heter Fedons Metode og anbefales !

Nei tbear, du fornærmer ingen. Dette er absolutt ikke det beste stedet å spørre om råd når det gjelder vegetarkost. Nettopp fordi det finnes så få vegetarianere her inne. Naturlig nok, siden det ikke funker så godt i lavkarbo sammenheng.... trist men leitt ;) Og siden forumet er brukerstyrt..........


#22

chili sa for siden:

Leste om linser at de inneholder 29 g protein pr 100 g. Og soya 36 g, andre bønner og kikerter ca 22 g...

...Blir litt i tvil nå som jeg leste innlegget til Nille her.. hvor det står at belgfrukter har 4-6 g protein/100 g...

Er det kokte belgfrukter, da ?:confused:

Kanskje rådet til vegetarianere må bli : spis fisk i vektreduksjonsfasen...?


#23

Photobscura sa for siden:

jeg spiser jo sjømat, noe ikke maggotbaby gjør. men kosten min er i størstedelen vegetarisk. jeg spiser en god del nøtter (men bare cashew og pistasj, for de er det eneste jeg tåler :() masse ost og egg og andre meieriprodukter bortsett fra ren melk. jeg spiser også litt belgefrukt, men ettersom kosten min er så pass karbo-fri så kan jeg påskoste meg dette, og holder meg glatt under 60 karbo om dagen (prøver å holde meg under førrti, men ingen krise om det skulle bli litt mer). og jeg har gått ned! bare se på signaturen min :)
så det er ikke umulig og leve, og leve godt lavkarbo når man er veggis. kjøtt fra dyr har ikke vært et alternativ for meg på veldig mange år.


#24

chili sa for siden:

Jeg mener også at det burde gå fint å gå ned på ren vegetarkost. Det aller viktigste med lavkarbo er jo å kutte helt ut "fysj"-karbene sukker, hvetemel osv, eller som Fedon'erne gjør: litt av lav-GI varer...

Bra du er her, Photobscura, og kan være eksempel på at det går! Strålende går det jo også!:D


#25

Photobscura sa for siden:

takk, takk! jeg må også si at dette er et veldig bra sted å være, og jeg tror jeg kan takke forumet masse for fremgangen min. det er så mye hyggelige og inspirerende og kloke mennesker her:)


#26

chili sa for siden:

Ja, det hjelper å ha forumet tilgjengelig. Tror hvertfall jeg lett hadde skeia ut, sånn "kan jo spise litt spagetti, bare i dag.." hvis jeg ikke hadde forumet å lese i... (og særlig om jeg hadde stoppa på LITT spagetti..!)

og nå har jeg spora grundig av fra tråden... :o


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.