< Tilbake til oversikten

Lavkarbo når man har fjernet galleblæren?

#1

Titti sa for siden:

Søsteren min snuser også på lavkarbo. Hun hadde gallestein og jeg mener hun fjerne hele greia (nå ble jeg med ett litt usikker).
Men til poenget, hun er veldig varm om kvelden, vondt i hodet, tørr i munnen, svimmel osv.
Det er andre uka hennes på lavkarbo.
Jeg merker ingen av de symptomene der, så jeg lurer på om dette kan ha noe med at hun ikke har noe galle til å skille ut fett og sånt.
Noen som vet :confused:



#3

Dante sa for siden:

Har selv fjernet galleblæra og har ikke hatt problemer med lavkarbo. Kunne aldri gått på ren atkins, det hadde gitt meg magesmerter de luxe. De symptomene du nevner har jeg aldri opplevd etter operasjonen


#4

Nille sa for siden:

At hun er varm og svimmel kommer nok ikke av gallen. Det er typiske karbe abstinens symtomer og at hun er i ketose. Mange føler det slik de første par ukene. Det betyr at hun må drikke masse vann. Det hjelper ! Det skyller ut dritten !
Og om hun har operert bort galleblæren HAR hun fremdeles galle ! Skal forklare hvordan det funker:

                          Galle<em><strong>blæren</strong></em> brukes ikke til å "spalte fett" i det hele tatt, - om man spiser karber eller ei spiller ingen rolle.

Galleblæren er bare en "porsjoneringssentral" for galle som produseres i leveren og skal ned i magesekken. Når man har galleblære vil det fra den porsjoneres ut galle alt etter hva vi spiser/når vi spiser. Gallen er fettløsende og er nødvendig for at vi skal kunne fordøye fettet. Den nøytraliserer magsyren og øker effekten av saftene som kommer fra bukspyttkjertelen. Det er de saftene som er viktige for førdøyelsen av karber og proteiner. Sitrus, sterke krydder, bitre frukter og grønnsaker som grapefrukt, artisjokk, endevie (sikkori) og bitre salater stimulerer også til utskillelse av galle og dermed utskilling av giftstoffer via galle og tarm. For å unngå at giftstoffer tas opp igjen etter at de er utskilt via galle, er det viktig å spise et fiberrikt kosthold som vil binde galle og giftstoffer som skilles ut via gallen. Et godt og balansert kosthold er viktig altså !

Når man ikke har galleblære vil vi altså ikke ha "lageret" av galle. Men leveren produserer jo som før. Isteden kommer gallen direkte dryppende i en jevn strøm hele tiden. For de fleste uten galleblære er dette ikke noe problem i det hele tatt. Vi kan spise så mye fett, krydder etc. vi orker uten problem. Spiser vi for lite fett er det faktisk flere som får problemer med for mye magesyre. Men dessverre er det noen som selv etter å ha fjernet galleblæren vil ha smerter og problemer med å spise "alt mulig". Han som opererte meg sa at dette dreide seg om ca. 10 % av de opererte. Og jeg ble advart om å tilbakeføre matvarer for fort. Men han så ikke noe problemer med fettrik kost. Jeg gikk rett på Atkins kosthold og har ikke hatt noe problem. Tror kirurgene etterhvert har blitt mer oppdaterte nå. At man ikke kan spise fett er en myte. Må legge til at de som har problemer ofte har hatt betendelse i gallegangen, at denne er innsnevret av arrvev eller evt. har noen uoppdagete steiner der. Disse steinene kommer fra leveren og kan ligge i fast gallegangen og "vokse". Lå på sykehuset sammen med ei som var der for "utstaking" av steiner som hadde satt seg fast....

Jeg ble altså operert for over 4,5 år siden og har ikke opplevd noe problem i det hele tatt. Spesialisten jeg var hos sa som sagt at 10% av gallesteins opererte vil fremdeles ha problemer etter at blæra er fjernet. Det kommer litt an på utskillelsen av galle. Skiller leveren ut lite vil du merke fettet mer enn om den skiller ut mye (da får du halsbrann og sure oppstøt om du ikke spiser NOK fett !!) Noen vil merke at de reagerer på krydret mat, sjokolade eller fett. Men det betyr ikke at de ikke tåler ALLE typer krydder, sjokolade eller fett. Den eneste måten å finne det ut på er at hun prøver deg frem. Det høres ille ut :ja: Men hun vil kanskje bli overrasket over hvor mye hun egentlig kan spise. Gulerøtter, kålrabi og kål (de harde grønsakene) er uansett ikke bra for magen, bitene fordøyes dårlig og kommer ut igjen i samme form som de var da du svelget dem ! Alle råe røtgrønnsaker lager ekstra arbeid for magen/fordøyelsen. Det hjelper ofte å forvelle grønnsakene en spiser, tygge godt og ikke spise mer enn et salatmåltid (dvs. helt rå grønnsaker) til dagen. Det ser jo ut til at magene våre ikke er så begreistret for melk da, men det tror jeg ikke har noe med gallen å gjøre. Hvis hun liker yoghurt så anbefaler jeg Fitline sin. Den må hun lage sjøl, og mange som ikke tåler butikk kjøpt tåler denne. Den kan også lages med soyamelk, det tror jeg også noen her inne har prøvd. (Send PM til Fedonisten om du vil ha mer info).


#5

LilleVille sa for siden:

Denne tråden tror jeg at jeg må skrive ut og presentere for min svigermor.. Både hun og svigerfar hadde hatt VELDIG godt av å spise lavkarbo, men hun bruker argumentet "har operert bort galleblæra, kan ikke spise fett"....

Takk for info!


#6

Nille sa for siden:

Kan tilføye at Torkil har "godkjent" svaret mitt. Jeg har svart nesten det samme til en person inne på Ketolyseforumet !


#7

Titti sa for siden:

Oj, tusen takk for utfyllende svar :D

Dette må jeg sende til henne:)

Flott hvis hun er i ketose og det bare er mer vann som skal til da ;)


#8

Iset sa for siden:

Og for et fantastisk svar det var. Jeg elsker svarene dine, har faktisk en egen "Nille-mappe" i favoritter der jeg legger inn endel av de laaange dype innleggene dine så jeg kan hovrere med dem overfor skeptikere. :heia:


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.