Jeg har nettopp funnet denne siden og har lest så øyet har blitt vått og hodet pumper i eksplosjonsfare ;)
Jeg har hatt PCOS i flere år, så mye av det som står her er ikke ukjent for meg, mens andre ting er nettopp det - ukjent.
Kostindusert ketose - hva er det? Det virket så innviklet en del av dette at jeg svetter bare ved å prøve og forstå saker og ting.
Og hvis jeg skal spise lavkarbo-mat, hva kan jeg egentlig spise da? Hva fyller man 5 måltid pr dag med? Aldri brød eller kavring eller knekkebrød? Jeg vet ikke om det fungerer for meg. Er en gylden middelvei bedre enn ingenting?
Jeg har startet med Metformin. Jeg har ikke sluppet unna bivirkninger. Skulle økt opp til 850 mg x 3 i går, men blir stående på 2 enda en god stund. Virker Metformin hele tiden, eller akkurat til det måltidet man tar tabletten?
Påvirker Metformin blodtrykksmedisiner jeg går på?
Jeg har gått ned en del i vekt (ca 14), skal fortsatt ned i underkant av 10 kg til.
PCOS er en lumsk sykdom. En ond sykdom, i ond mener jeg "slem". Rett og slett. En sykdom jeg ikke unner min verste fiende. :(
Hei! Velkommen! Jeg har også pcos - dersom du lurer på noe kan du bare spørre, skal prøve å svare etter beste evne. Men er rimelig ny på dette jeg også, har kun holdt på siden slutten av juni.
Jeg har også en journal her inne (og det er det flere med pcos som har) - der kan du følge med på det jeg spiser.
Når det gjelder knekkebrød og lignende så funker følgende for meg:
Enten 3 fullkorns knekkebrød, 3 fiberrik eller 1 skive (Lindberg eller spelt, eller fullkorn uten hvetemel) pr dag.
Jeg anbefaler deg å sette deg inn i en av Lavkarbofilosofiene - dersom du er "avhengig" av å få spise litt brød så er Fedon Lindberg sin filosofi ypperlig. Å lese boken til den filosofien du velger er kjempeviktig!
Er enig i at pcos er en fæl sykdom, men etter at jeg begynte på lavkarbo så har jeg blitt SÅ mye bedre! Mer stabilt humør, mindre trøtt, bedre hud, bedre konsentrasjon og hukommelse, mer overskudd...
Jeg skal også ned ti kilo til ca, så vi kan jo motivere hverandre her inne!!
Lykke til!
Jeg skrev et langt svar som bare forsvant, så jeg prøver igjen. I det svaret prøvde jeg å forklare hva jeg mener med at PCOS er en "slem" lidelse. Jeg orker ikke skrive det på nytt, jeg prøvde bare i hovedinnlegget å få frem at jeg synes PCOS er en lumsk og "ondskapsfull" lidelse. Med ondskapsfull mener jeg som et eksempel hårveksten. For en kvinne kan det være ganske tungt å slite med det. Samtidig som mange av symptomene er plagsomme og vonde, så kommer andre følelser inn i tillegg (hårvekst er ikke vondt). Gir opp, jeg får ikke til å forklare kort og greit hva jeg mener. Jeg har en annen kronisk sykdom, den er mye enklere å forholde seg til enn PCOS.
Apropos lidelse/syndrom/sykdom; jeg har da sett PCOS beskrevet som en hormon- og stoffskiftesykdom? Mener jeg da, mulig jeg tar feil.
Så har jeg et spørsmål; hvordan vet jeg hva slags mat som er lavkarbo? Hva slags kriterier bestemmer det?
Hei... jeg skjønner at du synes PCOS er litt trasig å ha, og jeg har også litt ekstra hår her og der som ikke er spesielt kult å ha, men jeg har fått dekt en del laserbehandling, samtidig som jeg tar Diane de hjelper også en del. Jeg for min del er mest plaget av overvekten, og tenkermye på faren for å utvikle andre sykdommer som en følge av det, men det er ikke synd åp meg for at jeg har PCOS. det er noe jeg har fått, som jeg må lære meg å leve med, og så lenge jeg holder meg til lavkrbo, så er jeg faktisk fri for en del symptomer.
[color=#4169e1][/color]
og når det gjelder syndrom vs sykdom så er definisjonen på syndrom: "symptomkomplekser av ukjent årsak uten så klare grenselinjer at de kan defineres som spesifikke sykdommer"
[color=#4169e1][/color]
altså et syndrom er en haug med symptomer, og det er jo nettopp dette PCOS er...Policystisk ovarin Syndrom eller Stein-Leventhals syndrom
[color=#4169e1][/color]
det er nok klasifisert som et syndrom...
[color=#4169e1][/color]
men jeg mente ikke å henge meg opp i detaljer her...
Og når det gjelder maten så vil jeg anbefale deg å velge deg ut en filosofi. Ikke ha egendefinert filosofi til å begynne med. Det har vi av erfaring sett at skjelden går bra.
[color=#4169e1][/color]
Velg den filosofien du føler er riktig for deg, og få tak i boka... når du har gjort det, så leser du boka
[color=#4169e1][/color]
når du har lest boka, så leser du den igjen
[color=#4169e1][/color]
og igjen...
[color=#4169e1][/color]
[color=#4169e1][/color]
så kan du begynne å handle inn mat
[color=#4169e1][/color]
men fram til du får boka, så hold deg unna: sukker, hvitt mel, pasta, poteter, ris, søte frukter (banan, druer, dadler osv)
[color=#4169e1][/color]
men les boka!!!!
Jeg har vært plaget med blant annet dårlig hukommelse, konsentrasjonsvansker, høyt blodtrykk og en uforklarlig trøtthet i snart 7 år, og har ikke blitt tatt seriøst av helsevesenet, da disse symptomene er ganske diffuse. Dette har blant annet ført til at jeg har vært sykemeldt i 5 år,og at jeg ikke har fått fullført utdannelsen min. Har fått psykiske plager i etterkant også, da jeg aldri ble tatt på alvor, og ble feilbehandlet i flere år før man fant ut at det var pcos. Men nå som jeg endelig får hjelp, og det viser seg at disse plagene har vært utslag av pcos-en, så mener jeg absolutt at det er en fryktelig kjip ting å ha. Hårvekst og overvekt er de minste av mine problemer knyttet til denne sykdommen iallefall, selv om jeg ikke skal bagatellisere disse problemene heller.
Heldigvis hjelper lavkarbo og blodtrykksmedisin helt enormt, men jeg må innrømme at jeg er smått bitter på at jeg ikke fikk den hjelpen for mange år siden, da dette har ødelagt fryktelig mye for meg. Pcos er et lavstatus-syndrom, og mange får ikke den hjelpen de trenger. Heldigvis har vi forum som dette der man kan få hjelp og støtte!
Enid: Jeg hadde også (veldig) høyt blodtrykk, og var helt "utenfor" i lang tid, og sykmeldt. En forferdelig tid, før vi fant riktige medisiner og doser for trykket. Jeg går nå på blodtrykksmedisin. Går du på Metformin? Jeg lurer på om virkningen av den påvirker blodtrykket også? Slik at man kanskje kan kutte ut blodtrykksmedisinen etterhvert?
Jeg vet at Metformin ikke "går på" blodtrykket, men jeg tenkte kanskje medisinen hjelper kroppen til å komme i normal modus, slik at blodtrykksmedisin også etterhvert blir unødvendig? Dumt tenkt det, kanskje? Men blodtrykket kommer jo av PCOS, og Metformin skal jo hjelpe kroppen til å få mindre symptomer på PCOS? Klumpete forklart :p
Var jo ikke meningen framin side å bagatellisere plagene deres.. jeg er sikkert heldig som ikke er så plaget av disse symptomene og plagene.. men jeg mener fortsatt at det finnes værre sykdommer og syndromer å ha. men det blir jo bare synsing.. men hadde jeg hatt et valg så hadde jeg så klart ikke hatt PCOS
[color=#4169e1][/color]
men når det er sagt, så har jeg kanskje vært heldig også da. Jeg fikk diagnosen da jeg var 18 år (da hadde jeg hatt mistanke selv siden jeg var 16) og jeg ble undersøkt av den legen som er en av de beste (om ikke den beste) på dette. og hun har jeg vært til etterpå også.Det kan være dette som reddet meg fra å få veldig mange av symptomene som nevnes her da...
[color=#4169e1][/color]
Jeg har en bok av Fedon Lindberg. Skal lese den igjen.
Jeg synes mange av disse filosofiene virker så "voldsomme". Poenget mitt er at det skal gå an å leve med dette her, altså leve. Det er derfor jeg tenker en middelvei. Begynne et sted. Lavkarbo-mat er vel en middelvei? For da får man litt, men ikke alt. Jeg spiser jo grovt brød, og grove kavringer med mye fiber allerede. Lite poteter osv.
Men jeg har mye å lære. Hadde vært greit å vite hva som definerer lavkarbo.
Jeg har også hatt litt høyt blodtrykk (140/95) men ikke tatt medisiner for det enda. Har gått på Metformin i 4 år og ikke fått noe forbedring på blodtrykket av det ihvertfall, kanskje heller værre (men vekta har også økt i denne perioden, tror nok heller det er grunnen)
Men jeg har merket stor forbedring etter jeg begynte på lavkarbo! Har blodtrykksmåler hjemme, og etter 6 uker på ketolysekuren var trykket nede i 120/74. Selvfølgelig spiller andre ting også inn, som stress osv. Men jeg kjenner godt på kroppen at det hjelper, hodepinen er borte, og også "brusingen" i ørene..
For meg er det værste med PCOS at det er vanskelig å bli gravid uten hjelp. Og når man er overvektig (blandt annet pga PCOS) får man ikke hjelp.. Fortvilende ond sirkel!
Jeg tror ikke metformin hjelper mot blodtrykket direkte, men jeg tror at om du velger å spise lavkarbo, og ta metformin, så vil dette stabilisere hormonene dine, og dempe ganske mange av PCOS-symptomene du har... det er mer sannsynlig at dette hjelper på blodtrykket enn metforminen i seg selv..
[color=#4169e1][/color]
viss du skjønner hva jeg mener
Lavkarbo er et ganske vidt begrep, men jeg vil anbefale deg å lese fedonboka. Fedon gir ganske stor frihet på en del mat i forhold til feks Atkins induksjon og Ketolyse... men les boka, sett deg godt inn i filosofien. Grovbrød inneholder en del karber... kommer an på hvor du får tak i det da... det er en del oppskrifter her inne hvor du kan bake brød med mindre karber...
men når det er sagt, så vil jeg bare minne deg på at siden du er så plaget med dine symptomer på PCOS, så er kanskje å kutte ut brød et lite offer i forhold til hvordan du kan få det uten brød.
Da forstod jeg deg riktig...
[color=#4169e1][/color]
Det bestedu kan gjøre for kropen din er faktisk lavkarbo mat. Dette har jeg fått høre fra legen min som har skrevet doktorgradsavhandlingen sin om PCOS. Hun er kanskje den i landet som vet mest om dette syndromet, og hun har forsket en god del på det.
Jeg har nesten kuttet ut brød. Spiser grov kavring. Men som jeg forstår så er ikke det heller bra for alle disse filosofiene?
Jeg kan ikke leve med et kosthold som gjør at jeg gruer meg til hvert måltid. Det er uaktuelt. Jeg må finne min vei. Som fungerer både for PCOS'en, men også for meg :)
Selvfølgelig finnes det verre sykdommer og plager man kan ha! Men det betyr jo ikke at mange av de som sliter med pcos har store plager.
Dersom man har en klart definert sykdom er det mye lettere å få hjelp, og det er på dette nivået jeg har syntes det har vært så vanskelig med pcos.
Et eksempel: jeg slet med grusomme magesmerter i 2 år, og var sykemeldt av og på fra jobben stort sett hele tiden. Jeg var til 3 forskjellige leger, 2 forskjellige gynekologer, inn og ut av sykehuset, inn og ut av legevakten... Fikk høre at jeg kanskje kunne være kreft, klamydia eller alt mulig rart, men pcos var det ingen som tenkte på. Til slutt ble jeg avskrevet med at det var psykisk.
Helt grusomt å ikke bli tatt på alvor - jeg skjønte jo at det var noe galt med kroppen min!
Det var til slutt jeg som skjønte at det var pcos, og dette sier MYE om hvor lite dette syndromet blir tatt på alvor.
Da jeg fikk diagnosen, fikk jeg bare beskjed om å komme tilbake dersom jeg ville bli gravid. Ingen hjelp eller støtte når det gjaldt å legge om kosthold, tilbud om medisiner osv.
Har også funnet ut at den migrenen jeg har slitt med i årevis også skyldes pcos'en. Har heldigvis ikke hatt migrene siden jeg begynte på lavkarbo da.
men du er klar over at du kan spise veldig variert på lavkarbo...
jeg beklager at jeg høres veldig negativ ut, men det værste jeg vet er folk som kommer med dumme unskyldninger før de en gang har prøvd. Les fedonboka, og ikke start med å synes synd på deg selv for alt du ikke kan spise allerede før du har begynt med filosofien... prøv heller å forkusere på all den gode maten du faktisk kan spise. Det er masse å velge mellom. Gi det en sjanse før du kommer med negative kommentarer...
japp, iallfall om man har litt mer fantasi enn meg;)
jeg er ikke så flink til å variere på streng lavkarbo, men nå som jeg spiser litt mer variert, synes jeg at det går mye bedre.
Lykke til:)
Kjenner meg veldig igjen i dette ja. Bra at du har fått medisin som funker da!
Jeg skal faktisk til hormonlege i dag for å finne ut om jeg skal på metformin :)
Skjønner hva du mener med blodtrykket og metforminen, men for min egen del så kan jeg bare si at det er maten, blodtrykksmedisinen og trim (prøver å gå 30 minutter hver dag) og vektnedgang som har hjulpet meg.
Legen sier at dersom jeg fortsetter med maten og trimmen på den måten jeg har gjort til i dag, så vil jeg vært kvitt blodtrykksmedisinen til jul!
Dersom du leser i Lindbergboken (les den godt!) så finner du nok ut etterhvert at det ikke er så vanskelig som det ser ut som.
Noen tips for å holde seg unna feil mat er feks:
-Husk tretallsregelen: Alle måltider skal inneholde protein(feks kylling,fisk, kjøtt, cottage cheese), fett (sunt fett!feks nøtter eller rapsolje)og antioksidanter(bær, frukt eller grønnsaker)
Ha en Lindbergbar, eller nøtter og epler, i veska, slik at du slipper å putte i deg noe feil mat dersom du er på bytur eller på besøk eller lignende
-Smoothie er en livredder. Jeg lager min med frosne bær, skummet kulturmelk, en halv boks cottage cheese, kruska kli, rapsolje. Dersom du synes det blir for surt kan du ha litt fruktose opp i. Dette fungerer bra som lunch, som mellommåltid og som kvelds - og det er godt!
-Fiberrik med eplemos, kanel og cottage cheese er et bra mellommåltid eller lunch
Salater med tunfisk, kylling, skinke...
-Gyteretter med bønner, hermetiske tomater, karbonadedeig
-Mørk sjokolade (over 70%) dersom man får lyst på noe godt
Jeg skjønner godt at det virker vanskelig nå i begynnelsen. Særlig når alt annet har vært kaos og håpløst en stund, så virker det med å legge om kostholdet som et stort steg. Men når du først har kommet dit, så gjør det faktisk enorm forskjell!
Kan du ikke fortelle meg om hvilken mat du liker da? Og hva du ønsker å spise? Så skal jeg prøve å dirigere deg litt i riktig retning ;)
Ja, du høre veldig negativ ut. Dumme unnskyldninger? Jeg prøver å finne ut av hva lavkarbo mat er! Og det synes jeg er veldig greit å høre fra andre, som lever på lavkarbo mat, i tillegg til å lese boken, som jeg som sagt har fått tak i.
Jøsses. Hit skal man altså ikke komme før man er utlært. Tror du jeg hadde giddet å registrere meg her hvis jeg ikke vil lære om dette?
At jeg synes synd på meg selv innimellom, for at jeg har denne lidelsen, det innrømmer jeg så gjerne. Men jeg lever med den. Det må jeg jo. Og nå har jeg altså kommet hit at jeg ønsker å lære mer om kosten.
Tusen hjertelig takk! :)
Jeg printet ut innlegget ditt.
Jeg har alltid trent flere ganger i uka (på helsestudio), også da jeg fikk høyt blodtrykk. Men fikk treningsforbud i lang tid under utredning og behandling (jeg var skikkelig nede på felgen, immunforsvar lik null + flere andre plager som ikke er relatert til PCOS), og da gikk vekten skeis. Det er det jeg holder på å ta av nå. Jeg gikk ned i vekt for flere år siden og holdt vekten i mange år etterpå, Vanky var stolt av meg da ;)
Det er kjempebra at du er intressert i å lære, og vi vil jo gjerne hjelpe deg. Det bare virket på meg som om du helst ville spise som du gjør nå, og at det skulle være greit. Jeg har jo forsøkt å forklare deg at det beste du kan gjøre er å lese boka. det er den beste starten du kan få. I tilegg til å spørre
grunnen til at jeg oppfattet deg som negativ var denne kommentaren:
jordbær sa:
Jeg kan ikke leve med et kosthold som gjør at jeg gruer meg til hvert måltid. Det er uaktuelt. Jeg må finne min vei. Som fungerer både for PCOS'en, men også for meg :)
Jeg vet at det ikke er lett å legge om kostholdet, og det krever litt av deg... Vi har jo alle vært nye her...
Mulig jeg oppfattes som streng, men det var faktisk menningen å hjelpe. Når man skal legge om kostholdet har jo innstillingen man har til det nye kostholdet sitt veldig mye å si. Jeg prøver da å hjelpe.
Joda vet selvfølgelig at du prøver å hjelpe, men det kunne nok virke litt strengt på en nykommer. Det er en ganske sårbar og ydmyk posisjon å være ny på et slikt forum! Jeg mener også at innstillingen har mye å si, men tror at den kommer litt av seg selv ettersom man oppdager gleden ved det nye kostholdet litt etter litt. Slik var det iallefall for min del!
Det jeg mener er vel at om man i utgangspunktet har en negativ innstilling til en ny måte å tenke på/spise på, så kommer ikke dette til å bli noe positivt heller, og da er det lett å gjøre ting halvhjertet...
man må fokusere på det positive fra starten av.
For meg så er det å kutte ut brød og poteter og sukker faktisk et lite offer i forhold til de plagene jeg har pga PCOS og intoleranser om jeg spiser karber.
Jeg ser jo at jeg gjør mye av dette allerede. Spiser mindre brød enn før, kjøper ofte Fedon-brødet. Spiser kavring, må bare finne ut om den kavringen går under lavkarbo. Spiser kjøtt og salat, oftere uten potet og ris enn med. Bruker aldri kjøttdeig lenger, men karbonadedeig, kyllingkjøttdeig eller mager svinekjøttdeig. Nøtter og mandler. Lager dressing av rømmekolle og krydder. Dette er jo også Libra-filosofien..
Men jeg må lære meg å lese på varen og se hva som er lavkarbomat. Finne ut definisjonen på hva lavkarbomat er, slik at jeg kan plukke matvarer ut fra det. Fedon får hjelpe meg med boken sin han og ;)
Dette er jo kjempebra! Bra begynnelse ;)
Dersom du leser i journalene våre, og i oppskriftene, finner du jo ut hva som går an å spise. Jeg lærte feks her inne at dersom jeg følger Fedon, så kan jeg ikke spise så mye fett som resten her inne som går på feks Atkins (i form av fløte, rømme osv), men masse bra tips og råd for Fedon-filosofien her også! Lykke til!
kan du ikke skrive ned hvilken kavring det er, og hvor mye karber, fett, proteiner og slikt som står på næringsinnholdet, så kan jeg se om den står i fedons GI-liste da
og libra er faktisk ikke så fryktelig langt unna lavkarbo.. en del ting derfra man bør kutte ut og ned på, men du er i allefall på vei om du nå følger libra... men les fedonboka allikevell og sett deg godt inn i hva fedon sier
I det siste avsnittet her skriver du noe viktig, for deg så er det et lite offer. Vet du, å kutte ut poteter er et lite offer for meg også! Brød er ikke like lett, men jeg vet det finnes brød jeg kan spise. Jeg spiser mye sjeldnere brød nå enn før.
Men for noen er det kanskje ikke et så lite offer. Viktig å ikke glemme det også. Alle kan vi være på forskjellige stadier.
Og hvor har jeg en negativ innstilling? Jeg er jo her. Jeg har gjort mye av det lavkarbo står for. Jeg har bare ikke visst at det heter lavkarbo. Så dum er jeg :p Tenk det.
jeg fant den ikke i listen, men jeg har vært og rotet i skapet mitt... og fant fiberrik, som inneholder 43 gr karbohydrat og 8 gr kostfiber. det er ikke så fryktelig langt unna
og finn crisp inneholder 61 gr karbohydrater og 15 gr kostfiber.
jeg spiser begge disse, og den du nevner ligger midt mellom, så jeg vil tro det er greit at du spiser de om det er fedons filosofi du velger
Har lest bittelitt i oppskriftene, og det var da jeg fant ut at jeg gjør jo ganske mye av dette allerede :p
Jeg kjøpte Atkins frokostblanding i dag, jeg skulle kanskje ha kjøpt Fedons da.. Sto med begge i hånda, men sammenlignet ikke bakpå pakken. Jeg spiser sjeldent frokosblanding, men det er kanskje bedre enn brød? Når det er riktig frokostblanding vel og merke..
Jeg har spist en kombinasjon av libra (masse fiber) og fedon (karbekutt) og har hatt god effekt av det. Jeg har ikke gått ned så mye, men har blitt kvitt ganske mange PCOS-symptomer
de frokostblandingene er jo lagd for lavkarbokosthold, Jeg spiser de ikke, men det har mere med andre ting å gjøre (intoleranser) men de er jo lavkarbo så det er bare å hive innpå...
jeg tror Enid kanskje lager sin egen frokostblanding...
men 4-korn er vel anbefalt av montignac om jeg ikke tar helt feil... men jeg vet ikke hva fedon sier til det da
Kjempebra... Vet jeg maser, men legg bort libra boken din en stund, og konsentrer deg om det som står i fedonboken. så kan du ta fram libraboken igjen senere
Som Jeef sier, så lager jeg min egen frokostblanding, og den er nesten lik Fedon sin (bare MYYYYE billigere :p ):
All bran, 4-korn, solsikkefrø og linfrø (alt dette får du kjøpt på Rema), og soyaflokker (bruker et merke som heter Spielberger) - de får du kjøpt på helsekost. Disse er en god investering ettersom de kan brukes i alt fra supper til gryteretter og pannekaker, for å få opp proteininnholdet.
Bruker skummet kulturmelk på blandingen (Fedon anbefaler helst syrnede melkeprodukter, ikke søte).
Synes Jeef gir deg mye bra hjelp her nå - håper du har fått litt inspirasjon til å begynne!
Men som jeg spurte om i sted - hva er du liker å spise? Og hva planlegger du å spise? Dersom du legger ut dette, så kan vi kanskje hjelpe deg til å komme igang? Det virker jo som om du er på god vei allerede, men vet at iallefall for meg så var mange små tips og råd avgjørende for at jeg klarte å snu kostholdet.
Takk for tips om kornblandingen. Soyaflokker har jeg aldri hørt om, så det var veldig greit å få tips om.
Hva jeg liker å spise? Jeg er litt sær, eller rettere sagt kjedelig, i matveien. Jeg liker ikke alt som mange gjør, enda jeg prøver og prøver, men får det ikke alltid til..
Jeg liker grovt brød og grov kavring, det er vel det frokosten som oftest består av. Sjeldnere brød nå enn før. Av pålegg har jeg kuttet ut brunosten, for den er jo veldig kaloririk. Hvitost med agurk, eller fettfattig smøreost bruker jeg en del. Frukt som pålegg en gang i blant. Den spekepølsa laget av kylling/kalkun en gang i blant. Tar gjerne imot påleggstips, for her står jeg litt fast i det samme for tiden.
Yoghurt spiser jeg nesten aldri, ei heller frokostblanding. Det har jeg tenkt å variere litt med nå, frokostblanding altså. Den Atkins jeg kjøpte i dag, den var god. Jeg drikker ikke melk, det tåler jeg ikke så godt.
Av middag så elsker jeg kylling. Glad i kjøtt. Litt mindre glad i "ubehandlet" fisk, men glad i fiskeboller, fiskekaker og grateng. Hvis det er "ubehandlet" fisk så liker jeg best at den er stekt, det er kjempegodt.
Bruker fullkornspasta, er det ok en gang i blant? Hvis jeg bruker ris bruker jeg Basmati. Potet spiser jeg sjeldent, men hvis jeg gjør det, spiser jeg lite.
Har printet ut oppskrifter som bare det her i dag. Veldig bra med tips altså :)
Ja, den er kjempegod! Varierer litt med fiberrik og rugsprø, men spiser mest av Fru Natrud. Bunnpris har den i alle fall. Rema 1000 tror jeg også har den.
jeg er ganske "plaget" av en del intoleranser, bla mot egg, melk, hvete(tror jeg)
jeg bruker ofte cottage cheese til frokost (tåler en del ost) med litt kanel, splenda og litt eplebiter i. eller jeg spiser naturell youghurt med litt usukrede bær, kruskakli og evt splenda. Fiberrik med div pålegg (makrell i tomat, tunfisk, leverpostei, ost, philadelphiaost og røkt laks feks)
til middag er jeg litt motsatt av deg da.. liker ikke behandlet fisk (pga melken i det) så da blir det fisk, kylling, eller kjøtt med grønnsaker eller salat. blomkålmos, blomkålris, fullkornspasta, eller naturris/basmatiris (svært skjelden)
eller tacosalat, salater i alle varianter, eller løvstek, falukorv, gryteretter (hjemmlagde)
Yoghurt er kjempelurt, både som mellommåltid, med feks cottage cheese i og frukt ved siden av, og som tilbehør til müsli. Både den 0.1% yoghurten fra Yoplait, og Lett og mild-naturell-varianten til Tine, og den vanlige naturellyoghurten fra Tine er ok å bruke.
Når det gjelder kylling og kjøtt så finner du mange gode oppskrifter her inne, og i Lindbergboka, men det har du sikkert funnet ut allerede.
Fiskeboller, fiskekaker og grateng er desverre endel hvetemel og stivelse i, og det er ikke så lurt å spise. Dersom man lager fiskematen selv, kan man gjøre den sunn,men de ferdige variantene hører desverre ikke til på lavkarbo.
Fullkornspasta er helt ok på Lindberg, så lenge det ikke er i store mengder, og så lenge det er mye protein og grønt i tilbehøret (feks en pastasaus med løk, squash, brune bønner, karbonadedeig, tomater...).
Pålegget ditt virker jo bra, men som du sier så trenger du kanskje litt variasjon? Det som er tommelfinger-regelen ndg brød og knekkebrød, er å ha MASSE pålegg og grønt. Mye mer pålegg enn skive!
Gjerne flere lag med skinke og agurk, eller flere lag med ost og tomat, osv. (Ost skal helst ikke være den eneste proteinkilden, så greit om du tar endel skinke i tillegg)
-Jeg synes hardkokt egg er godt på skiva, feks sammen med issalat, spesialsalami, litt majones (hjemmelaget majo er mye sunnere enn kjøpemajo) og tomat.
Egg er en utrolig bra proteinkilde, så eggerøre, kokt egg og omelett er hete tips!
-Hjemmelaget burger (av karbonadedeig, løk, egg og krydder) er også knallgodt på skiva - jeg prøver å lage mange burgere i gangen slik at jeg kan fryse dem og ta opp en og en.
-Tunfisk er bra pålegg (synes den med pepper og sitron fra Kong Oscar er veldig god).
-Noen ganger dropper jeg skiva og spiser feks ost, skinke, og masse grønt fint dandert på en tallerken. Savner ikke brød i det hele tatt da!
Villris og brun ris tror jeg er den beste risen å bruke, men som med pasta, så skal man ha veldig lite av det, og heller mye av protein og grønt.
Men dersom du ikke vil ha ris eller pasta hele tiden, så finnes det mange gode alternativer! Prøv å dampe brokkoli og ha ved siden av, eller lag den berømte blomkålmosen: Dampet blomkål(det skal være helt mykt) kjøres i stavmikseren sammen med litt hvitost, naturellyoghurt og salt og pepper. Blir som en slags jukse-potetmos. Kjempegodt til feks kyllingfilet!
Lurt å huske hele tiden er at man hele tiden skal balansere måltidene. Får du lyst på et eple, så spis en 10-12 mandler ved siden av (da får du i deg både sunt fett og proteiner i tillegg nemlig!).
Herregud som jeg babler.... Håper det var noe som var nyttig for deg her da :)
Så snille dere er som orker å svare meg :) Tuuusen takk for tips, det setter jeg stor pris på.
Enid, jeg har printet ut innlegget ditt igjen. Jeg glemte jo egg, jeg elsker jo kokt egg, så det spiser jeg litt av, kanskje jeg bare skal spise enda mer av det og. Hvitost er ok det altså? Bruker Synnøve Finden sin med 14 eller er det 16 % fett.
Har sittet her å lest i hele dag jeg nesten, hehe. Skal begynne med boken i kveld, eller i morgen.
Kjenner meg godt igjenn i mange av innleggene her. Jeg fikk konstantert PCOS for 2 år siden og har prøvd div.: p-piller, opr. og lavkarbo. Nå startet jeg med Metformin for 2 uker siden p.g.a. endel plager som faktisk har blitt forsterket den siste tiden.
Det var legen min som sa at jeg måtte legge om kostholdet mitt til "a la Fedon" samt begynne å trene mer styrke for å unngå endel tillegsplager.
Jeg var også en "brød-mums" før, men etter den legetimen forandret det seg. Sakte men sikkert forsvant kulene/kvisene jeg hadde rundt munnen (det var en stoooor plage for meg) og jeg merket at jeg ble i bedre form. Jeg jobber i barnehage og der er det til tider masse kaker og annet digg i pausen, før var vel jeg den verste til å "snoke" på det meste, men etter at jeg fikk konstantert PCOS har jeg faktisk ikke rørt noe - og det går lett som bare det. "Det er ikke til å tro" sier mine arb.kolleger (samtidig kan de tydelig se dersom jeg har gått på en smell - da er haka mi rød og kulete så det er ikke lett å skjule).
Konklusjonen min er at det er ikke vanskelig å legge om kosten dersom du merker at formen blir bedre og plagene mindre - bare prøv;) . Men det kan ta litt tid å finne ut av alt matstyret. Den største feilen jeg gjorde i starten var at jeg varierte for lite - ble lei den maten jeg spiste.
Lykke til Jordbær (så søtt :p ) - dette fikser du:) .
Så kjekt å kunne hjelpe! :p
Fedon sier at lettost er greit, så lenge det ikke er eneste proteinkilde. Jeg spiser også annen ost innimellom, som feks brie, manchego og babybel - men det er mest til kos, og ikke å anbefale hver dag på Fedonkosthold. Jeg er fryktelig glad i ost, men det fører desverre til at jeg sklir ut litt innimellom...
Hei folkens. Veit jeg ikke er den mest aktive av oss på forumet, men driver å snoker en del allikevel ;) Er ikke alle spm som jeg tenker jeg egentlig har, deilig at andre kaster de innpå! Lærer masse av dere "erfarne". Takk :)
Ingen som har sagt til meg at jeg må legge om kostholdet, faktisk. Vanky har dog sagt at man kan si mye rart om Fedon (med det mente hun vel at mange nordmenn er skeptiske til filosofien hans), men at han har et smart kostholdssyn for oss med PCOS ;)
Men du, jeg lurte på en ting, har du fått beskjed av legen om å trene styrke? Det blir jo hele tiden sagt at det er kondisjonstrening, da spesielt hvor lårmuskulatoren blir trenet, og hvor man svetter MYE, som har mest effekt for oss med PCOS? Dette har jeg lest flere steder i det siste. Og Vanky sa det også, da jeg tok det opp med henne.
Styrketrening har jo selvsagt en effekt på kroppen vår uansett da, utenom PCOS altså :) Kan jeg spørre om hvilke tilleggsplager legen mente da?
Har du vært hoss denne legen og ikke fått beskjed om å legge om kostholdet ditt? det hørtes rart ut må meg, for hun er jo virkelig en av de som vet hvilken effekt lavkarbo har på PCOS...
Det hun sa til meg om Fedon, var at jeg burde lese og følge hans kostholdsfilosoft, men ikke la han tjene penger på meg.. Feks ikke kjøpe barer, frokostblandinger osv med hans navn på, men følge filosofien...
Nei, jeg har ikke "fått beskjed om" å legge om kostholdet mitt nei. Men som sagt, så har hun fortalt at Fedons prinsipper er fine for oss med PCOS.
Men jeg har jo som sagt holdt ved like et stort vekttap over flere år, og det har vi pratet om, så hun har vel kanskje visst litt om hva jeg spiser og ikke, og jeg har holdt de fleste symptomer i sjakk - helt til jeg fikk en oppsamling av flere lidelser (noe av det relatert til PCO) for en tid tilbake.
Heisann! Fikk du svar på hvorfor du skulle trene lårmusklene mye? Og hvilken trening som er best for de med pcos og hvorfor? Hvorfor absolutt svette mye? Mange spørsmål, men det kunne vært interessant å vite hva eksperisen sier om det.... :)
hun har vel kanskje ikke sagt direkte til meg heller at jeg må legge om kostholdet. Husker ikke ordrett hva hun sa, men da hun fortalte meg om hvilke fordeler det var med lavkarbo, så startet jeg med en gang...
Og til meg sa hun at jeg måtte legge om kostholdet samtidig som jeg måtte fortsette og trene som jeg gjorde (gjerne mer) når jeg startet med metformin. Og kostholdet måtte være lavkarbo. Fikk til og med papirer med det. Og det var i april 2002.
Jeg skriver av informasjon som er skrevet av dr Sven M. Carlsen, som i alle fall en gang i tiden jobbet på, Endokrinologisk avd, RiT (i dag St Olav).
"For at fysisk aktivitet skal ha den effekten vi er ute etter hos kvinner med PCOS er det viktig at det er store muskelgrupper som brukes. I praksis snakker vi da om at det er nødvendig å bruke lårmuskulaturen. Det betyr at aktivitet som rask gange, jogging, sykling, svømming og skigåing er bra. Man behover ikke holde på så man blir gjennomvåt av svette. Aktiviteten bør imidlertid være slik at man etter noen minutter må "løsne litt på snippen", for å slippe ut litt overflødig varme.
Det er også viktig aktiviteten er rimelig sammenhengende i 30-45 minutter. Det betyr at om man velger å gå en rask tur så må man ikke treffe for mange bekjente som man stopper opp og prater med. Og hvis man lufter hund kan den ikke få stoppe ved hver eneste lyktestolpe for å snuse.
Ren vekttrening har ikke så god effekt. Det som virker helt klart best er trening hvor utholdenheten trenes opp.
Uansett: Det viktigste er å begynne å bruke kroppen."
"Mosjon: der man bruker store muskelgrupper f.eks, rask gange, jogge, sykle, svømme 2–3 x 30 minutter/uke, selvfølgelig gjerne mer. Få opp pulsen, bli svett. Styrketrening er mindre bra."
Jeg har fått brosjyre om hva slags mat man bør spise, og litt om hva man ikke bør spise. Har gått etter den. Det er kanskje det som er lavkarbo, eller? rødme Den er skrevet av dr. Sven Carlsen i 2002.
Jeg leste første avsnitt av Fedon-boken i går :) Det han skriver høres veldig fornuftig ut! Jeg kjenner at jeg må lese det mange ganger, før dette er noe jeg kan nok om, men jeg er på vei. Jeg har begynt å lære meg ;)
Jeg har også fått papirer, men da ble ikke ordet lavkarbo nevnt. Tro det eller ei, så er "lavkarbo" og de andre uttrykkene dere bruker her, noe som jeg ikke har vært kjent med i det hele tatt. Begynner jo å skjønne at jeg har visst litt, men har bare ikke hatt de riktige navnene på det.
Nå har jeg ikke gått regelmessig til henne hvert år, har hatt noen år hvor jeg ikke har vært hos henne.
Det er ikke så lenge siden Vanky nevnte Fedon til meg, og da kjøpte jeg boken :p
så bra du har kommet i gang med boka... det er en del å lese og mye å sette seg inn i, så du får bruke den ledige tiden din på å komme godt inn i filosofien...
vil anbefale deg å "glemme" Libraboken din nå i starten, så du følger fedon 100%. Erfaringsmessig er det dumt å starte med å blande filosofier
Dere er effektive (tror jeg må slutte å jobbe så jeg kan holde meg oppdatert her inne til en hver tid - her hagler jo innlegga:p :p ).
Må si at i tillegg til PCOS har jeg hypotyreose (lavt stoffskifte) - og i den forbindelse anbefalte han meg på det sterkeste (kan vel ikke pålegge en pasient) å legge om kostholdet. All trening er jo bra - men han mente at styrke nok var den beste form for trening (om det var for stoffskifte eller PCOS husker jeg ikke, men vi snakket jo om det i forbindelse med vektnedgang og forbrenning). Kroppen min var veldig preget av at jeg hadde gått med lavt stoffskifte i en stund; "slapsete" - er det et forklarende utrykk:rolleyes: og må si at jeg har hatt god hjelp av body-pump (styrke) for å "bygge" den opp igjenn!!
I forhold til kakemumsingen så er jeg faktisk litt forundret selv over hvor enkelt det har vært å ikke spise det. Men jeg har jo erfart hva en utskeielse kan føre til - og da er det liksom greit (den kaka smaker bare der og da mens problemene du får av den kan vare noen dager). Husker jeg gledet meg så til julaften for da skulle jeg unne meg en potet til pinnekjøttet, men det sto ikke til forventningene - vi venner oss til "vår" mat.
Nei nå skal jeg på stepp-trening - satser på din forskning nå Jordbær - der får lårmusklene kjørt seg;)
Jeg lurer på en ting; er ketolyse og lavkarbo det samme? Flere her skriver at de "er i ketolyse". Det er virkelig mange nye ord og uttrykk for meg her. Har prøvd å lest om ketolyse, men får ikke helt tak i om det er det samme som å leve på lavkarbo? Er ketolyse enda mindre karbo enn lavkarbo kanskje?
Et dumt spørsmål kanskje, men spør likevel jeg :rodme:
Nei, folk skriver at de er "i ketose" - ikke "i ketolyse". Ketolysekuren er en ketogen diett, dvs. at du spiser såpass lite karber at kroppen din istedenfor å forbrenne glukose/karber forbrenner fett. Les mer om ketose her: Alt du har ønsket å vite om ketose
Ketolysekuren er den lavkarboretningen hvor man spiser minst karbohydrater, dvs. fra 15 og oppover. Atkins begynner på 20. Men det er fremdeles lavkarbo om under 40 energiprosent karbohydrater i maten du spiser. Det betyr i praksis at alt under 150-60 gram karbohydater pr dag er lavkarbo. Et "normalt norsk kosthold" etter ernæringsrådets anbefalinger ligger rundt 300. Og når man tenker seg hvor mange som spiser mer usunt enn det - så er det nok fler som ligger godt over det også !
I dag har jeg kjøpt knekkebrød som Fedon anbefaler :p Og Rug Sprø og Fiberrik har jeg fra før. Og jeg har kjøpt cottage cheese. Det har jeg ikke spist på flere år, så den er jeg spent på....
Hei!
Fedon er også lavkarbo, men der kan du spise litt mer karbohydrater, feks naturris, fullkornspasta, (disse i små mengder), linser og bønner og knekkebrød og lavkarbobrød. (lindbergbrød).
Han legger vekt på at maten har lav GI; dette har du sikkert lest om nå som du har begynt å lese boka hans!
I tillegg opererer også Lindberg med ketose, men der er det tillatt med opp til 40 gram karber pr dag (dersom du tåler så mange karber for å være i ketose, hvis ikke må en evt. presse seg ned under 30 og kanskje under 20 gram). Men du må til Lindberglege for å få opplegget til hans kostinduserte ketose. Funker kjempebra. Jeg spiser opp mot 40 karber, er i ketose, går ned i vekt og har det helt supert. Ketolysekuren ble for streng for min del. Slet med hodepine samt at jeg rett og slett ble alt for slapp. Og da fulgte jeg boka, samt at jeg spiste så å si alle karbene fra grønnsaker. Men heldigvis er vi alle ulike, så det som funker for noen, funker ikke for andre. Dermed må en finne ut hva som passer en selv best.
lavkarbo er når du spiser mindre karbohydrater enn det som sees som "normalt" altså mat med lav GI, og mat med llite karbohydrater.
Ketolyse er en kostholdsfilosofi, og om du ønsker å vite mer om den så står det en del på kostholdsfilosofier her inne, eller på www.ketolyse.no
Torkil, som har "funnet opp" ketolysefilosofien er her inne med jevne mellomrom.
Ketose er når kroppen din er i fettforbrenningsmodus, og skiller ut ketonlegemer i urinen. Dette skjer når du kommer under et vist anntal gram karbohydrater pr dag. Dette måles med stix som du tisser på
En annen ting du kan gjøre, er å lage deg journal under journal-delen av forumet, så kan du skrive opp hva du spiser, og spørre etter tilbakemeldinger, eller gå tilbake senere for å se hva du har gjort, hva som har gitt deg platåer hva som er vanskelig, trening osv...
Ja, vurderer det, men føler at det er altfor tidlig, mens jeg famler sånn.. Bambi på glattisen. Men jeg leser heftig der for tiden, får en del tips og kunnskap ved det :)
Om du lager en, så kan du jo få tilbakemeldinger, eller du kan si at du ikke ønsker tilbakemeldinger...
Viss ikke så kan du jo bare vente til du føler deg tryggere...
jeg startet journalen min før jeg hadde boka også, så den er full av famlinger i starten...
Høres dette greit ut? Tenkte høre med dere som kan dette her..
Frokost:
Frokostpannekaken med tynt lag blåbærsyltetøy. Lett-syltetøy kjøpt på butikken.
Vann som drikke.
Lunsj:
0% yoghurt med eplesmak, litt kanel blandet i (skulle ikke det være så bra??), og noen mandler ved siden av.
Vann som drikke.
Middag:
Meretes indiske simsalabin-oppskrift som utgangspunkt.
Kyllingkjøttdeig, rødløk, brokkoli, creme fraiche, tikka curry paste, masala pulver. Jeg droppet altså noe av det som var i oppskriften.
Salat, løk, agurk.
Noen dæsjer med hvitløkpulver i rømmekolle som dressing.
Vann til drikke.
Kvelds:
Cola light
2 Fedon-anbefalte knekkebrød med smøreost og skivet redikk.
Noen mandler.
I tillegg:
5 cashewnøtter
Frukt har jeg ikke hatt i hus i dag. (Forbannede banafluer!!)
Kan jeg bruke creme fraiche? Det er vel ikke særlig kalorivennlig, er det? Går det an å bruke rømmekolle i steden? Er det "lov" å bruke det for Fedon?
Middagen var knallgod! Brokkoli har aldri smakt så godt, fikk litt dilla på det der.
Når det gjelder de cashewnøttene så er de ikke av de beste; passer best til kos. Mandler, valnøtter og hasselnøtter er bedre (mindre salt også). Du kan spise flere enn fem dersom du spiser disse, gjerne 10-12. Fint om du balanserer nøttene med feks frukt eller grønt.
Fedon bruker rømme og creme fraiche i små mengder - så helt greit bare man ikke dynger på i mengdevis og bruker det hele tida!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.