Vet at jeg spiser for mye fett i forhold til det Lindberg anbefaler. Jeg skrev om dette i en annen tråd også, men trenger litt mer hjelp (Aline har hjulpet meg allerede :hearts:)!
Spiser mer majones, rømme, fløte, smør enn Lindberg anbefaler, kombinert med ca dette karboinntaket pr dag:
Ca to fiberrik el to fullkornsknekkebrød, masse grønnsaker, bær, to frukt, ca fire ss havregryn, korn og frø (i frokostblandingen). Tror dette er representativt (+ de karbene som kommer i melkeprodukter).
Bør jeg kutte ned på fettet?
Eller bør jeg kutte ned på karbene? Eller kan jeg holde på slik jeg gjør nå?
Vanskelig!!!
Leste et sted at de med pcos har godt av mye fett og proteiner, nemlig, og Linberg har jo mye proteiner men ikke særlig mye fett...
Jeg ville kanskje ha kuttet ut majonesen (med mindre den ikke er hjemmelaget). Litt majones er nok OK, men den inneholder jo transfett da. Ellers kan du godt kutte ned på fløte og rømme, - men det er absolutt ikke nåødvendig å kutte det ut. Lindberg er adskillig mer liberal på fettet nå (siste utgave av Kost i Balanse - "Fedons Metode" viser en klar endring - så løp & kjøp !). Det er feil at Fedon anbefaler lite fett. Fedon anbefaler riktig fett.
Du må nesten velge om du vil følge et kosthold med mindre fett og mer karbohydrater, eller færre karbohydrater og mer fett og protein. Velger du det siste, så kan du tillate deg mer fett i kosten. Fettet bør helst komme fra flere ulike kilder, særlig fra nøtter, frø, avokado, olivenolje og rapsolje, men gjerne også fra kokosfett. Velger man naturlig ubearbeidet kokosfett, som f.eks. Cocosa Pure, er det ypperlig til steking fordi det tåler høye temperaturer godt. Extra Virgin Cocosa kan brukes som kost tilskudd og i smoothies og milkshake etc. Kokosfett inneholder også mye mettet fett, men mange av fettsyrene er såkalt kortkjedede og dermed ikke kolesteroløkende. Disse kortkjedede fettsyrene forbrenner bedre og kokosfett bidrar dermed ikke med like mange effektive kalorier som andre fettyper. Noen av fettsyrene i kokosfett har til og med antibiotiske egenskaper.
Så uansett hvilken retning du velger - er fett OK så lenge det ikke er transfett ! :D
[color=#800080][/color]
Også ville jeg absolutt ha spist mer grønnsaker (du nevner svært lite her, men det kan jo hende du spiser mer ....)
Lindberg sier klart at ALLE måltider skal bestå av proteiner, fett OG antioksidanter/grønnsaker !! Se her: Sammensetning av mat ved dr. Lindbergs
Jeg får i meg nøtter og frø og rapsolje hver dag. Avocado et par ganger i uka. Skal skaffe meg extra virgin cocosa (fra helsekost?)!
Må anskaffe den nye Fedon-boken skjønner jeg. Er det mye overflødig i forhold til den forrige (Kost i balanse)? Anbefaler han forresten type lettrømme og matfløte ol, eller er det mer sæterrømme og kremfløte det går i?
Skal absolutt kutte drastisk ned på majonesen - visste ikke at det er transfett i den. Har mye å lære! Kan feks byttes ut med kesam (til feks reker og avokado og lignende).
Er karboinntaket mitt for høyt nå i forhold til hva det burde være dersom jeg får i meg endel fett hver dag (frø, nøtter, rapsolje, lettrømme, matfløte, meierismør)? Sorry at jeg maser... :o
Kesam er bra ! :D
Jeg tror ikke du får i deg for mye karber i forhold til Lindberg kosthold nei.
Så lenge du holder deg til lav GI og sunt fett er det OK !
[color=purple][/color]
Men du må ha mer grønt ja !! Hvert måltid !
Skubber litt på denne, jeg. Er smått forvirra over mitt eget kosthold for tiden :p
Kan noen kikke på det jeg har skrevet og gi meg noen råd?
Litt mer info om hvordan jeg spiser: Følger Lindberg, men ikke til punkt og prikke. Jeg spiser feks aldri noen form for pasta, kokte rotgrønnsaker, meeeeget sjelden noen form for brød.
Har av og til litt bokhvete i feks vafler eller wraps.
Jeg teller ikke karber, og bruker endel lettrømme, matfløte (og meierismør).
Bør jeg kutte ut lettrømme og matfløte og gå over til the real deal, eller er det greit som det er i dag? Synes Lindberg det er ok med lettrømme og matfløte?
Det har funket så langt, men jeg er skikkelig redd for å få dårlige vaner...
Nå vet ikke jeg om jeg spiser helt galt jeg heller. Jeg prøver også å følge lindbergs prinsipper.
Frokost : havregrøt med fuktose, vaniljekesam, kanel, omlett stekt i rapsolje med sopp, paprika o.l eller frokostpannekake med blåbær mellommåltidene mine betår av yoplait 0,1%, eple eller gulrot og litt mandler lunsj: middagsrester, vollkornbrot med pålegg og grønnsaker eller salat Middag: kjøtt, kylling eller fisk kombinert med diverse moser (bruker alltid philadelphia ligth oster i dem jeg), jukseris eller kokte grønnssaker i tilegg til salat. I Sauser bruker jeg matfløte, laga lätt, mat yoghurt eller kesam Kvelds: pannekake med blåbær stekt i rapsolje, omlett eller 2 egg ,skinke litt ost litt lettmajones (vitahjertego majonesen innholder rapsolje og solsikke olje) Vet ikke hvordan det er med solsikkeolje men.....:rolleyes:
Ja jeg har jo holdt meg til lettrømme og matfløte jeg også (bruker mye kesam og matyoghurt også da) men har bare blitt totalt usikker på om jeg bruker for mye av det, og om jeg heller burde bruke heltfett, men i mindre doser, eller om jeg burde kutte det mest mulig ut og bruke enda mer kesam og yoghurt,eller eller.... Synes Lindberg er litt uklar på dette området.
For min egen del bruker jeg bare kesam, og naturell youghurt. Men jeg er også usikker på om jeg bruker for mye fett... Eller kansje for lite? Eller for mye karbohydrater? Sliter vedlig med å begrense til et C-måltid om dagen... Blir ofte minst 2. (mûsli til frokost, dvs kornprodukt, og ris til middag....)
Vekta går hvertfall bare feil vei, og det er skikkelig demotiverende... så noe er tydeligvis grunnelggende feil for meg også!
Er det ikke noen Lindbergeksperter her inne som kan hjelpe litt da?? Pliiis?
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.