tess81 sa for siden:
Vet ikke helt hvor jeg skal plasere denne tråden men prøver meg her;)
Hva er best å bruke??
tess81 sa for siden:
Vet ikke helt hvor jeg skal plasere denne tråden men prøver meg her;)
Hva er best å bruke??
Nille sa for siden:
Det er smak og behag. Og hva du tåler.
Personlig foretrekker jeg Splenda. Men får jeg ikke tak i det bruker jeg gjerne Natreen.
Kunstig støtsoff er uansett ikke sunt i store mengder.....
jeef-micro sa for siden:
Jeg bruker bare splenda, for jeg får så innmari vondt i magen av å bruke natreen... men jeg tåler veldig lite kunstige stoffer
bubavon sa for siden:
Ingen av delene! Er ikke spesielt glad i søtt, men om jeg spiser noe søtt så bruker jeg de vanlige. Iskrem er jo godt da. Jeg har iallfall ingen problemer med det, så lenge det ikke blir mer enn max. en dag i uka. Det beste er jo å ikke spise verken søtningstoffer eller sukker.
jeef-micro sa for siden:
bubavon: hva er "de vanlige"? forstod ikke helt hva du mener med det jeg :o
Karin sa for siden:
Jeg bruker Splenda, med Natreen på andreplass dersom jeg ikke har Splenda (men det har jeg alltid :D)
Jeg bruker gjerne en Splenda-tablett i teen, men sånne tabletter er ikke å få i Norge (i hvert fall ikke ennå, såvidt jeg vet - har i alle fall ikke funnet det) så jeg bunkrer når jeg er i UK. Blir jeg fri, bruker jeg Natreen-tabletter.
bubavon sa for siden:
Jeg mente helt vanlig sukker. Det er ikke noe problem for meg å spise det en gang i uka, iallfall ikke nå, siden jeg prøver å legge på meg mere muskler og derfor spiser ganske mye for å klare det.
Hege_ sa for siden:
I dag var jeg på den lokale Rimi`n og der hadde de Splenda. Pulver altså. Det er første gang jeg har sett det der.
Agurk sa for siden:
Hva med xylitol? Har noe på helsekoseten som hete bjørke-et eller annet. Noen som vet?
Hvor får man tak i splenda, forresten?
Lemen sa for siden:
xylitol vet jeg ikke, men Splenda selger de på alle matbutikkene her omkring vertfall. :)
Agurk sa for siden:
Jeg fant svaret i en annen tråd. Den som heter "ang. søtstoffer."
stinasol sa for siden:
jeg merket meg at når jeg har brukt splenda så har vekten vært 100% stabil mens den ene gangen jeg har brukt natreen så gikk jeg opp men dette kan jo sef. være tilfeldigheter (uansett så holder jeg meg til splenda her :rolleyes: )
Solan sa for siden:
Artig at det ligger link til boka "Sukker - en snikende fare" i toppen av innlegget. De advarer mot Splenda og andre kunstige søtningsmidler, og lister opp bivirkninger ved hvert av søtningsmidlene. Selv synes jeg lønnesirup i små mengder er alt som trengs. Kunstige søtningsmidler gjør noe rart med blodsukkeret mitt, så jeg fort blir sulte igjen etter inntak; ex, etter en uke med Pepsi Light har jeg gått opp 1kg - det slår aldri feil.
Georgine sa for siden:
Jeg vil slå et slag for Sukrin! Bruker det nå i stedenfor både Splenda og natreen og foreløpig er jeg svært fornøyd :D
jeef-micro sa for siden:
hva er sukrin da? og hvor får man kjøpt det?
Georgine sa for siden:
Nille sa for siden:
Har lest en del om Erythritol. Det har vært brukt i Japan i mange år, på linje med Stevia. Det er 70% søtere enn sucrose/sukker. Det har en kjølende effekt når det brukes alene, men har et lavt frysepunkt. Etter min mening (og de jeg kjenner som bruker det) er det uten tvil et bedre alternativ enn bl.a. Splenda om man bruker det kun som søtningstoff i te/kaffe/drikker og vanlig kald mat. Men de fleste bruker det i kombonasjon med et annet søtstoff, f.eks. Splenda. Jeg har kjøpt noen Hershey sjokolader i USA tidligere, de var søtet med Erythritol. Nå er de samme sjokoladene søtet med maltitol og Splenda. Vet ikke hvorfor. Syns det er litt rart, for de fleste tåler Erythritol bedre enn Maltitol.....
I teorien:
Det har ingen kjente "side effects" og det har enda ikke fremkommet noe skremselpropaganda slik det gjør om Splenda og Aspartame, det er å oppfatte som et naturlig søtstoff. Det har en GI på 0 og forårsaker ikke insulinubalanse. Det har lav vekt (som andre søtstoff) - 0.2kalorier pr gram, men man anbefaler allikevel å regne 1 karb pr 1 gram søtstoff (som Splenda). Det er lettere fordøyelig enn de andre "ol'ene", er bakteriehemmende og virker syrehemmende/godt for tennene (brukes i tannlegetyggegummi i USA), det har ingen kjent ettersmak. Det har samme mengde, utseende og konsistens som sukker - men er lettere i vekt.
I praksis/bruk:
Det gir mykere hjemmelaget iskrem enn med andre søtstoff, fordi det har et lavt frysepunkt. De som bruker det bruker 1/3 Erythritol. 1/3 Splenda og 1/3 PolyD i iskremen, det er fordi Erythritol i større mengder krystalliserer seg og der er ikke noe godt i iskrem.
Det sies at det ikke svir/brennes så lett som fruktose, men om man bruker det alene i bakverk (det smelter ved varme), vil det rekrystallisere når det avkjøles fort og på vanlig måte. Det gir ikke et godt resultat på baksten. De som bruker det i bakverk bruker det sammen med polydextrose OG PolyD som senker kjølingseffekten og gjør at det ikke rekrystalliseres. Det er altså heller ikke egnet i varmt bakverk om man bruker det alene.
Fra min en av mine kokkekamerater:
Siden jeg bruker lite søtstoff har jeg ikke tenkt å bruke dette heller. Iallefall ikke foreløpig. Har en del poser Splenda også.......:D Men dukker det opp et behov ville jeg vel velge dette med de hensyn som er nevnt ovenfor.
Nena sa for siden:
Jeg er også veldig fornøyd med Sukrin - det ligner veldig på vanlig sukker i smak og konsistens, og er et stoff som finnes i naturen, i likhet med stevia (som jeg ikke er helt fortrolig med, synes det har en bismak :o ).
tess81 sa for siden:
Men det var veldig dyrt da, 86kr for norgespakke pluss 50kr for sukkeret.
Da hadde det vært billigere å sende det i smart post....
Har veldig lyst til å prøve det, men det blir altfor dyrt...hadde man bare bodd i Oslo......sukk
Photobscura sa for siden:
Hei.
Et par spørsmål om sukkererstatning.
Jeg har i det siste brukt splenda (bortsett fra nå som jeg på induksjon, men jeg tenker altså framover i tid her:))
*Hva er splenda laget av?
*Hva med stevia? Og kan man kjøpe det i Oslo, isf hvor?
*Når en teskje med splenda veier ca et halvt gram, om jeg ikke husker feil, hvor mange teskjeer tilsvarer det som i Atkins-kokkeboka står oppført som poser av sukkererstatning?
*Kan man bruke splenda og steiva i alt man vanligvis har brukt sukker i? Bakverk også?
På forhånd, thank ju!
stinasol sa for siden:
Hei vil bare si at jeg har bakt sara bernard i dag for annen gang
sist brukte jeg splenda og i dag natreen,de ble faktisk bedre med
natreen :)
Nille sa for siden:
splenda er sucrose og laget av sukker. Gjennom en kloreringsprosess fjernes sukkermolekylene.
SPLENDA® is the brand name for the ingredient sucralose. It is made through a patented, multi-step process that starts with sugar and converts it to a no calorie, non-carbohydrate sweetener. The process selectively replaces three hydrogen-oxygen groups on the sugar molecule with three chlorine atoms. Chlorine is present naturally in many of the foods and beverages that we eat and drink every day ranging from lettuce, mushrooms and table salt. In the case of sucralose, its addition converts sucrose to sucralose, which is essentially inert. The result is an exceptionally stable sweetener that tastes like sugar, but without sugar's calories. After consumption, sucralose passes through the body without being broken down for energy, so it has no calories, and the body does not recognize it as a carbohydrate.
Du kan ikke bytte ut sukker med Splenda i et hvilket som helst bakverk. Dette fordi sukker i mange kaker er med på heving og få frem en konsistens. Men ellers ka du bruke det til det meste !
Les mer her: www.splenda.com/page.jhtml?id=splenda/cookingbaking/main.inc
til høyre på siden står det en del råd og tips.
tess81 sa for siden:
Stevia har en vondt bismak, så hvis du ikke har prøvd den før råder jeg deg heller til å kjøpe bjørkesøt, fåes i helsekost.
men det er noen som liker det, bare ingen jeg kjenner innklusiv meg selv;)
Hyper sa for siden:
Jeg kjøpte Stevia..hadde det i den mikro-sjokoladekaka...Smakte IKKE godt...Siden har jeg ikke brukt det...
Distrea sa for siden:
Sporer litt av, men lurer på om jeg skal regne noen karb i natreen sukettene? jeg får i meg ganske mange i teen iløpet av en dag :o
:p :) :p
Gerd sa for siden:
Står det ikke næringsinnhold på boksen?
For pulveret inneholder 85 g karber pr 100g...
Photobscura sa for siden:
Meneeer å huske at en fin regel er å telle ett gram karb per teskje.
Gerd sa for siden:
Fant en link hvor dette er diskutert:
Gerd sa for siden:
På pulverboksen står det 0,4 g pr ts...:)
Photobscura sa for siden:
Se der ja:)
Nille har alltids svaret!
Gerd sa for siden:
Jepp... Og det skal bli godt når ho er skikkelig tilbake her... Stakkars har det travelt ho... :rolleyes:
Distrea sa for siden:
Tusen takk jenter! :) Da forstår jeg det dithenn at sukettene skal ikke telles,man pulveret skal.... phu... puster lettet ut:p
Gerd sa for siden:
Mårnings...
Jeg legger alltid til mellom 0,5 og1 karbe i løpet av dagen. Dette fordi jeg bruker, salt, pepper, krydder, urter, søtstoff osv... Da har jeg liksom mitt på det "tørre! :rolleyes:
monki sa for siden:
jeg bruker natreen,er splenda bedre?
Photobscura sa for siden:
Vissnok er bjørkesøt det beste, som man får kjøpt på helsekost, men det er på grunnlag av at det er NATURLIG! Noe mer vet jeg ikke, men jeg vedder på at om du søker inne på forumet så finner du noe om det.
Jeg fortrekker splenda fordi det har en mer naturlig smak. Jeg drikker forøvrig usøta te, men jeg har brukt både splenda og natreen i bakverk, og selv om splende smaker fy om du tar litt på fingeren og putter i munnen, så smaker det mye bedre når du bruker det i noe. Ikke syntetisk, lissom.
tess81 sa for siden:
Jeg har bjørkesøt og jeg er kjempe fornøyd, ingen bismak eller noe:p
Huldr sa for siden:
Bjørkesøt er bra, men forferdelig dyrt i bruk, er det ikke det? :rolleyes:
Stevia smaker ikke vondt, men om man ikke liker lakris liker man nok ikke stevia heller, for det har litt bismak av lakris. Noen blir ikke fortrolige med den smaken, som Nena sier.
Det er noen steviaprodukter som smaker sterkere enn andre - det første jeg kjøpet var noen dråper som ikke falt helt i smak. Men pulveret var bedre. Absolutt ingen bismak når man putter det i smoothie o l, men det kan nok smake litt i andre ting.
Hvis noen vil bli kvitt steviaen sin er det bare å sende den til meg :p
tess81 sa for siden:
Jeg elsker lakris, men jeg synes ikke bismaken smaker d.....synes bare den er grusom, har ikke ord for det...
en liten boks bjørkesøt koster 79kr ;)
Huldr sa for siden:
Den smaker lakris sånn som lakris smaker i naturlig form ... ;) Det er nok en del bitterstoffer og sånt som er fjernet i lakrisgodteri.
Jeg har forresten smakt saft av bjørkeblader ... kan love at det ikke smaker godt :p
sol-cellen sa for siden:
Litt opplysning om Xylitol(Bjørkesøt) og Erythritol(Sukrin):
Bjørkesøt har 2,4 kcal per gram, GI på 11, og koster 70 kr for 200 gram.
Sukrin har 0,2 kcal per gram, GI på 0, og koster 65 kr for 500 gram.
tess81 sa for siden:
Bor i Bergen så da får jeg ikke tak i sukrin, uheldigvis...er så dyr porto på den;) Og når man ikke er den med mest penger i pungen.......
sol-cellen sa for siden:
Nå selger de Sukrin i Bergen også. Kinsarvik Naturkost har 4 butikker i Bergensområdet.
tess81 sa for siden:
ååååå, STILIG....løp å kjøp..
takk for opplysninga:D
Eirorinon sa for siden:
Jeg tenkte å prøve meg på Kokos-sjokolade a la bounty som det står oppskrift på nederst på denne sia: www.dagbladet.no/2011/03/19/tema/helse/klikk/15875235/
Har noen prøvd å lage noe lignende, men med natreen eller splenda i stedet for sukrin? Var det vellykket? Evt., skal man bruke like mye av natreen/splenda som sukrin i oppskriften?
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.